Autor: Quark
Veľkú chybu robia tí, ktorí zatvárajú fyziku len do učebníc a laboratórií.
Fyzika, či ešte lepšie – fyzikálne javy, totiž neexistujú len na výučbe v škole, ale sú všade okolo nás, dokonca môžu byť aj zaujímavé a zábavné. Stačí len vkročiť do kuchyne a na začiatok si pripraviť, povedzme, čaj.
Recept na čaj, ak sa vôbec dá nazvať receptom, je azda najjednoduchší zo všetkých receptov: Napustiť vodu do nádoby, postaviť nádobu na horák, zapáliť oheň a čakať, kým voda zovrie. Horúcou vodou potom stačí zaliať čaj, počkať, kým sa vylúhuje, a potom podľa chuti môžeme tekutú dobrôtku ešte osladiť.
Komu sa zdá príprava čaju nudná rutina, môže si ju pri jednotlivých úkonoch spestriť oprašovaním zabudnutých vedomostí z fyziky.
Na teplote záleží
Otočením kohútika vodovodu sa pustí prúd vody. Pri pozornom pozorovaní prúdu si všimneme, že sa smerom nadol zužuje.
Tento jav možno pripísať na vrub gravitačnej sile. Keď vyteká voda z vodovodu, povrchový tlak udržuje na jej pramienku niekoľkocentimetrový priemer.

Ale voda, ako všetky padajúce telesá, zvyšuje každou sekundou rýchlosť o 9,81 m/s, ktorá pôsobí na jej tlak ako pohon.
Kým položíme nádobu na horák, všimneme si, že po zavretí kohútika odpadne z vodovodu ešte niekoľko kvapiek. Nie vždy sú však rovnakej veľkosti – ak púšťame teplú vodu, kvapky sú menšie ako zo studenej. Vysvetlenie je prosté: studená voda má väčšie povrchové napätie.
Princíp varenia vody je všeobecne známy, a preto netreba riešiť, ako funguje tepelná výmena a prečo je lepšie variť vodu v uzavretej nádobe.
No práve tieto vedomosti sú dobré na ohúrenie tých, ktorí fyziku zavreli len do učebníc.
Stačí naplniť skúmavku vodou, vložiť do nej kúsok ľadu a niečím ho zaťažiť, aby nevyplával na povrch, pretože je ľahší ako voda.
Potom stačí zahrievať hornú časť skúmavky. A hoci voda začne čoskoro vrieť, ľad sa neroztopí. Nejde však o nijaký zázrak či kaukliarstvo, ale len o využitie poznatkov z termodynamiky.