BRATISLAVA. Staroveké indiánske civilizácie Mayov či Olmékov spracovávali kakaové bôby do čokolády a nápojov.

Mayovia bôbmi dokonca aj platili už pred viac ako 3900 rokmi.
No zdá sa, že vôbec neboli prví.
Nový výskum posúva prvé použitie kakaovníka o 1500 rokov hlbšie do minulosti, ale aj geograficky ďalej o viac ako 2250 kilometrov.
Štúdiu uverejnili v magazíne Nature Ecology and Evolution.
Tri stopy po kakau
O tom, že pre indiánske kmene Strednej Ameriky boli kakaové bôby a nápoje z nich významnou súčasťou kultúry, vieme z dochovaných historických záznamov.
Čokoládu však zrejme vyrábali aj južnejšie starodávne kultúry z Amazónie.
Naznačuje to objav povedomej keramiky z archeologických vykopávok v Ekvádore. V starých nádobách vedci objavili tri konkrétne stopy, ktoré ukazujú, že história čokolády môže byť omnoho dlhšia, ako sme si doposiaľ mysleli.