Objavili najstarší chlieb na svete. Jeho recept má štyri prísady

Chlieb sa podobal na tortilla placku.

Ruiny budovy, ktorú objavili na severovýchode Jordánska. Uprostred je kruhové kamenné ohnisko, kde vtedajší ľudia piekli chlieb.(Zdroj: EurekAlert/Alexis Pantos)

BRATISLAVA. Chcú sa vraj stravovať zdravšie a plnohodnotnejšie, podľa zásad lovcov a zberačov. Vyznávači modernej paleo diéty vychádzajú z toho, že naši predkovia z kamennej doby nemali poľnohospodárstvo, a tak v strave nemali ani sacharidy v podobe obilnín či pečiva.

Prečítajte si tiež: Paleo a raw, nezmysly aj fakty. Čo je pravda na nutričných mýtoch

Preto ich zástancovia paleo diéty zo svojho jedálneho lístka tiež vylúčili. Zdá sa však, že budú musieť svoje postoje prehodnotiť.

Naši predkovia nielenže chlieb poznali, ale práve jeho obľuba mohla viesť k rozmachu poľnohospodárstva.

Archeológovia objavili dôkazy o najstaršom pečení chleba spred štrnásťtisíc rokov, teda z doby mladého paleolitu.

Podarilo sa im zistiť aj recept, podľa ktorého sa najstarší známy chlieb dá upiecť.

Štúdiu publikovali v magazíne Proceedings of the National Academy of Sciences.

Článok pokračuje pod video reklamou

Recept na paleolitický chlieb

Chlieb je veľmi dlho stálicou v stravovaní ľudí. Doteraz si vedci mysleli, že do stravy ľudí pribudol so vznikom farmárstva, teda v dobe, keď začali pestovať rastliny a chovať zvieratá.

Prečítajte si tiež: Nechutné a neposolené. Zistili, čo jedol pred smrťou ľadový muž Ötzi

Napriek všetkému sa vie len veľmi málo o jeho pôvode. Doteraz najstaršie dôkazy o pečení chleba pochádzajú z Turecka, ich vek odhadli na deväťtisíc rokov.

Najnovší archeologický objav v púšti na severovýchode Jordánska pôvod pečiva posúva o vyše päťtisíc rokov hlbšie do minulosti.

"Toto je náš najstarší dôkaz o tom, čo by sme mohli nazvať niečou kuchyňou, keďže chlieb je zmiešaná potravina," opísal význam objavu pre BBC profesor Dorian Fuller z University College London.

Vedci nečakali, že pri vykopávkach objavia kúsky chleba a ani to, že si najstaršie pečivo sami upečú.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C5EYU na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C5EYU na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  4. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000€
  5. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  6. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  7. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  8. Vizuálny smog je problém
  9. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  10. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou
  1. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  2. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  3. Keď Slováci krotia morský vietor
  4. Ochrana pred tropickou horúčavou
  5. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  6. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  7. Savills Investment Management kupuje Gdanski Business Center II
  8. Škôlka od srdca
  9. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000€
  10. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  1. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 16 047
  2. Vizuálny smog je problém 9 878
  3. Reportáž: Hranolky z McDonald’s sú zložené z 5 ingrediencií 7 332
  4. Objavte najvzácnejšiu hubu na svete. Rastie na Liptove 6 269
  5. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 4 375
  6. Spoznajte exotický Zanzibar od severu až po juh 3 900
  7. Prešovská Spinea tromfla Japoncov a spresnila roboty 3 587
  8. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 3 404
  9. Historickým vláčikom sa prichádza previezť stále viac turistov 3 126
  10. Dovolenka pri Mŕtvom mori a tipy na overené hotely 2 909

Téma: Pravek


Hlavné správy zo Sme.sk

AUTO

Vývojár palív v F1 pre SME: Niekedy vieme viac ako technici

Benoit Poulet už začína vyvíjať benzín na budúci rok.

EKONOMIKA

Mala Slávika aj Miss, teraz Forza končí. Aký bol jej príbeh?

Produkčný dom má finančné problémy.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Tajní mali o únose informovať, prezident o ničom nevie

Tajní si údajne splnili povinnosť. Akú?

Neprehliadnite tiež

Nový adept na antinobelovku? Vedci rozlomili špagetu na dve časti

Matematika vyriešila problém so špagetami.

PODCAST ZOOM

Zoom: Sú ako ľudia, mikróby cestujú MHD

Ako sa šíria mikróby spolu s ľuďmi.

OBJEKTÍV

Natočili šimpanzy, ako sa hrajú na lietadlo

Naši najbližší príbuzní sa hrajú podobne.

Primitívny človek vzpriamený vyhynul, lebo bol lenivý

Robili si vlastné nástroje, no z nekvalitných surovín.