SME

Ku zdravej grilovačke patrí pivo aj rýchle pranie

Karcinogény vstrebávate cez jedlo aj pokožku.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: PEXELS/CC)

BRATISLAVA. Ak strávite pri grile hodiny prípravou mäsa, pravdepodobne ste sa zmierili s tým, že vaša večera nebude najzdravšia.

Prečítajte si tiež: Šunka, párky a slanina prispievajú k rakovine Čítajte 

Grilované mäso obsahuje karcinogény, no na to, aby ste ich do tela dostali, ho ani nemusíte zjesť.

Nebezpečné chemikálie sa uvoľňujú počas grilovania a vám do tela sa dostanú nielen dýchaním. Veľkú časť telo dokáže vstrebať priamo cez kožu.

Ukázala to štúdia vo vedeckom časopise Environmental Science and Technology.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Chémia za grilovaním

Za nezameniteľnou chuťou grilovaného jedla je celkom jednoduchá chémia.

SkryťVypnúť reklamu

Keď mäso zhnedne, prebieha v ňom takzvaná Maillardova reakcia - reagujú v nej cukry a aminokyseliny a jedlu prepožičajú dobrú chuť upečeného mäsa.

Táto reakcia stojí za chuťou mnohých potravín. Maillardova reakcia je zodpovedná aj za chuť chleba, palaciniek, pripálenú chuť burgera či za robustnú chuť praženej kávy.

Grilované potraviny majú okrem Maillardovej reakcie ešte niečo navyše. K dymovej chuti jedla výrazne dopomáha horiace drevené uhlie, z ktorého sa cez dym do jedla uvoľňujú chemikálie.

Nie všetky sú však zdravé.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C5CUM na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu