Ku zdravej grilovačke patrí pivo aj rýchle pranie

Karcinogény vstrebávate cez jedlo aj pokožku.

Ilustračné foto.(Zdroj: PEXELS/CC)

BRATISLAVA. Ak strávite pri grile hodiny prípravou mäsa, pravdepodobne ste sa zmierili s tým, že vaša večera nebude najzdravšia.

Prečítajte si tiež: Šunka, párky a slanina prispievajú k rakovine

Grilované mäso obsahuje karcinogény, no na to, aby ste ich do tela dostali, ho ani nemusíte zjesť.

Nebezpečné chemikálie sa uvoľňujú počas grilovania a vám do tela sa dostanú nielen dýchaním. Veľkú časť telo dokáže vstrebať priamo cez kožu.

Ukázala to štúdia vo vedeckom časopise Environmental Science and Technology.

Článok pokračuje pod video reklamou

Chémia za grilovaním

Za nezameniteľnou chuťou grilovaného jedla je celkom jednoduchá chémia.

Keď mäso zhnedne, prebieha v ňom takzvaná Maillardova reakcia - reagujú v nej cukry a aminokyseliny a jedlu prepožičajú dobrú chuť upečeného mäsa.

Táto reakcia stojí za chuťou mnohých potravín. Maillardova reakcia je zodpovedná aj za chuť chleba, palaciniek, pripálenú chuť burgera či za robustnú chuť praženej kávy.

Grilované potraviny majú okrem Maillardovej reakcie ešte niečo navyše. K dymovej chuti jedla výrazne dopomáha horiace drevené uhlie, z ktorého sa cez dym do jedla uvoľňujú chemikálie.

Nie všetky sú však zdravé.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C5CUM na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C5CUM na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 19 991
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 140
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 12 088
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 825
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 448
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 5 946
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 570
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 582
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 461
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 210

Téma: Potraviny


Článok je zaradený aj do ďalších tém Chémia, Rakovina

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kto bude udeľovať Ficove štátne vyznamenania

Nové štátne ceny chce udeľovať vláda.

Stĺpček Jakuba Fila

Vatry zvrchovanosti, Svätopluk. Prečo nie august 1968?

Že si komunisti nevšimli november ´89, sa stalo smutnosmiešnou glosou ich sveta.

KULTÚRA

Vraždu Kuciaka nemali chuť spracúvať. Ukázalo sa, že je čas

Joj chystá tretie pokračovanie seriálu Za sklom.

Neprehliadnite tiež

PODCAST ZOOM

Zoom: Čo robiť, aby mali lekári lepšie výsledky

Empatickí lekári pomáhajú pacientom.