Obrovské množstvo jedla, ktoré každoročne Američania vyhadzujú, má podľa najnovšej štúdie zarážajúce dôsledky pre životné prostredie.
"Naše údaje naznačujú, že priemerný človek v Spojených štátoch vyhodí každodenne takmer pol kilogramu jedla," povedala jedna z autorov štúdie Meredith Nilesová z Vermontskej univerzity.
Podľa hmotnosti to činí približne 25 percent všetkého jedla, ktoré sa v Spojených štátoch môže konzumovať, alebo približne 30 percent všetkých dostupných kalórií. Výsledok je vyšší než pri predošlých pokusoch odhadnúť plytvanie jedlom.

Cena, ktorú tým platí životné prostredie, je ohromujúca: vyše 120-tisíc kilometrov štvorcových ornej pôdy (približne rozloha Poľska), takmer 16 biliónov litrov vody, viac ako 900 miliónov kilogramov hnojív. Hnojivá obsahujú chemikálie, ktoré z pôdy môžu odtiecť a ohroziť kvalitu vody.
Štúdia, ktorú zverenil magazín PLOS ONE, do výsledku nezarátala výsledné emisie skleníkových plynov. Predchádzajúce výskumy však ukázali, že podobne ako výroba, tak aj plytvanie jedlom sa podieľa na otepľovaní planéty, pretože poľnohospodárstvo predstavuje kľúčový zdroj rýchlo zohrievajúcich plynov ako metán a oxid dusný.
Štúdia je ďalším dôkazom, že ak má ľudstvo zvládnuť rastúcu populáciu a obrovské zmeny, ktoré kladie na svetovú klímu, bude musieť výrazne zmeniť svoj potravinársky systém tak, aby z menších zdrojov nakŕmil viac ľudí. A na to bude treba oveľa menej plytvať jedlom.
Celkové množstvo môže byť väčšie
Nový výskum vychádza z obrovského prieskumu stravovacích zvykov Američanov, do ktorého sa zahrnuli ďalšie federálne údaje a doplnili o modely, aby sa odhadlo, koľko jedla vyhadzujeme a ako sa to prejavuje na prostredí.
Celkové množstvo jedla, ktorým sa plytvá, je nepochybne väčšie než vypočítali výskumníci, pretože sa zamerali iba na plytvanie ľudí v domácnostiach, alebo ak jedli vonku.