Autor: Quark/Barbara Mangová
Jednou z hlavných zložiek výživy človeka sú bielkoviny. Tieto látky sú pre ľudské telo nenahraditeľné – zúčastňujú sa na všetkých procesoch, ktoré sa odohrávajú v organizme. Najviac bielkovín obsahuje telo rýb, plodov mora a hmyzu.
Ideálne zloženie našej potravy by malo obsahovať 15 percent energie vo forme bielkovín, 55 percent vo forme sacharidov a 30 percent by mali tvoriť tuky.

Nutrične nevyvážená potrava bohatá na tuky a cukry s nedostatočným obsahom bielkovín, vitamínov a minerálov vedie k vzniku obezity, najrozšírenejšej civilizačnej choroby súčasnosti.
Veľkým percentom ľudí trpiacich obezitou sa môžu pochváliť nielen rozvinuté krajiny, ako sú Spojené štáty americké (viac ako 30 percent), Kanada (viac ako 25 percent), Nemecko (viac ako 25 percent) či Slovensko (> 25 percent), ale aj rozvojové krajiny.
Na druhej strane potrava národov v krajinách ako Japonsko, Indonézia, India či Kórea, ktorá je bohatá na ryby a plody mora, je príkladom zdravej a nutrične vyváženej diéty. Percento obéznych ľudí tu dosahuje päť percent.
Bielkoviny sú najžiadanejšie
Najčastejšími zdrojmi plnohodnotných bielkovín sú vajcia, mlieko a hydinové, bravčové a hovädzie mäso. Na Slovensku bola v roku 2016 ročná spotreba mäsa a mäsových výrobkov 59 kilogramov, mlieka a mliečnych výrobkov 175,5 kilogramov a 219 kusov vajec na obyvateľa.
Jednoduchý šalát s hmyzom
- Kukly schlaďte v chladničke. Následne vhoďte do osolenej vriacej vody a prevarte.
- Prepláchnite, sceďte a osušte na kuchynskej utierke.
- Potom jemne opražte na masle. Posoľte podľa chuti.
- Pripravte si šalát – nastrúhanú mrkvu, zeler, cviklu (pri výbere zeleniny sa fantázii medze nekladú), dochuťte soľou, poprípade čiernym korením a pred konzumáciou posypte čerstvo opraženými kuklami.
Minimálna denná potreba bielkovín, nevyhnutných na udržanie rovnováhy v príjme a výdaji, je 25 až 30 gramov.
Optimálny denný príjem bielkovín u dospelého človeka predstavuje jeden gram na kilogram telesnej hmotnosti. Ťarchavé ženy a rastúce deti by mali denne prijať jeden a pol až tri gramy bielkovín na kilogram.
U dojčiat je toto optimum tri až štyri gramy na kilogram telesnej hmotnosti.
Ak obsahuje strava dostatočné množstvo sacharidov a tukov na pokrytie energetickej potreby organizmu, bielkoviny prevažne slúžia ako stavebné súčasti.
Pri hladovaní a vyčerpaní telesných zásob glukózy a tukov sa bielkoviny využívajú ako zdroj energie. Katabolické deje (zložité biomolekuly sa štiepia na menšie a jednoduchšie molekuly) potom spotrebúvajú aj niekoľko sto gramov telesných bielkovín denne.
Hlavným zdrojom plnohodnotných bielkovín, teda takých, ktoré majú optimálne zastúpenie esenciálnych aminokyselín, sú bielkoviny živočíšneho pôvodu.
Rastlinné bielkoviny nie sú plnohodnotné, hoci obsahujú celé spektrum esenciálnych aminokyselín, jedna alebo viacero z nich sú zastúpené v menšom (limitujúcom) množstve. Najčastejšie ide o metionín, lyzín, treonín a tryptofán.
Varovný nárast
Málokto si uvedomuje, čo sa skrýva za produkciou tradičných potravín.
Na produkciu jedného kilogramu bielkoviny sa v prípade veľkochovu hydiny vyprodukuje 300 gramov skleníkových plynov, v prípade ošípaných 1 130 gramov a v prípade hovädzieho dobytka až 2 850 gramov.