SME
Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky
DETSKÁ RUBRIKA

Krahulcom ublížili postreky. Z poškodených vajec sa mladé nikdy nevyliahli

Pôsobením chemikálií sa škrupina na vajíčkach stenčila a nasledoval smutný koniec. Keď si nádejná mama sadla na znášku, vajíčka pod ňou popraskali.

Jastrab krahulec.Jastrab krahulec. (Zdroj: FOTOLIA)

Malý, a predsa naháňa strach?

Je to síce jastrab, ale veľkosťou sa ponáša skôr na holuba. Na oblohe preto ani v najmenšom nepripomína majestátneho dravca, no vrabce a sýkorky sa ho predsa boja. Niet divu, práve tieto drobné vtáčence padnú krahulcovi za obeť najčastejšie.

Tak, ako mnohým ďalším zvieratám, krahulcovi tiež ublížila ľudská ruka. Aj keď nie priamo, pretože tohto operenca nik masovo nelovil pre kožuch (veď žiadny nemá) či ako lákavú trofej do poľovníckej zbierky.

Krahulcom však veľmi uškodili rôzne chemické postreky, ktoré používali poľnohospodári proti hmyzu. Tieto insekticídy nezahubili len škodce, ale aj obrovské množstvo nevyliahnutých krahulčích mláďat.

Skryť Vypnúť reklamu

Keď sa krahulčatá vyliahnu, mama s nimi ešte týždeň zostáva v hniezde, no potom už aj ona odlieta loviť. Otec totiž potomstvo nenakŕmi, obed pre mladé má na starosti vždy samica. Ak v období kŕmenia uhynie, osud mláďat bude rovnaký.

Pôsobením chemikálií sa totiž škrupina na vajíčkach stenčila a nasledoval smutný koniec. Keď si nádejná mama sadla na znášku, vajíčka pod ňou popraskali.

Je sťahovavý?

Krahulec žije v Európe, Ázii aj na severe Afriky. Väčšina dospelých vtákov sa na zimu presťahuje južnejšie, do tepla. Napríklad krahulce zo Slovenska pred chladom odlietajú do Španielska či Portugalska. Ku nám zase na zimu privandrujú vtáky zo severnej Európy.

Najväčšia európska populácia krahulcov žije vo Veľkej Británii. Zrejme sa im tam náramne páči, pretože tieto vtáky sú takmer výlučne stále, z kráľovstva skoro vôbec neodlietajú.

O krahulcoch preto hovoríme, že sú len čiastočne ťažný druh.

Ako ho spoznáme?

Podobá sa na jastraba lesného. Najmä v letku majú podobnú siluetu. Samička krahulca má dokonca aj porovnateľnú kresbu na pierkach ako jej lesný príbuzný. Rozlíšiť ich môžeme podľa veľkosti, jastrab lesný je oveľa mohutnejší vták.

Skryť Vypnúť reklamu

Krahulec, ako sme spomínali v úvode, pripomína skôr holuba či hrdličku. Samec meria asi dvadsať centimetrov a je len o čosi ťažší ako balíček čokolády. Jeho hmotnosť sa v priemere pohybuje okolo 150 gramov. Zato jeho družka býva často aj dvakrát ťažšia, zároveň je aj väčšia ako samec.

Samček je na chrbte modrosivý, bruško má belavé a akoby pokreslené hrdzavými vlnkami. Chrbát samičky je sfarbený skôr dohneda, vlnky na brušku sú sivohnedé.

V porovnaní s ostatnými dravými vtákmi pôsobia krahulce oveľa útlejšie. Menší vzrast im však vynahrádza nápadne dlhý chvost.

Má iba jednu družku?

Krahulec v minulosti hniezdil iba v lesoch, dnes sú jeho domovom aj mestá a poľnohospodárska krajina.

Samček obsadzuje hniezdny revír začiatkom jari. Samička za ním priletí až o pár dní neskôr. Občas priletia hneď dve, a tak si potom krahulce nažívajú v trojici. To sa stáva, keď sa samec neuspokojí s jednou partnerkou. Mnoho krahulcov však žije v monogamnom vzťahu. To znamená – jeden samec, jedna samička a dosť. Potom už prídu len mláďatá.

Skryť Vypnúť reklamu

Kto kŕmi mladé?

Domček si krahulce stavajú na mladých ihličnanoch, len výnimočne sa zabývajú na listnatom strome. Často sa im do stavebných prác nechce, vtedy radšej obsadia prázdne hniezdo po iných vtákoch, dokonca sa niekedy nasťahujú aj do starého domčeka veveríc.

Samička po oplodnení znesie štyri až päť bielych vajec, ktoré zdobia výrazné hnedé škvrny. Aspoň mesiac potrvá, kým sa z nich začnú vykľúvať mladé. V tomto čase samicu partner starostlivo kŕmi. Keď sa krahulčatá vyliahnu, mama s nimi ešte týždeň zostáva v hniezde, no potom už aj ona odlieta loviť. Otec totiž potomstvo nenakŕmi, obed pre mladé má na starosti vždy samica. Ak v období kŕmenia uhynie, osud mláďat bude rovnaký.

Už po piatich týždňoch vedia malé krahulce lietať, o týždeň si už dokážu uloviť potravu. Keď sa mláďatká osamostatnia, ich rodičia sa nadobro rozídu a o rok už zahniezdia s novými partnermi.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Detská rubrika o zvieratách

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Vtáky
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér Igor Matovič.
Dobré ráno

Dobré ráno: Špeciálny prokurátor Kováčik defacto skončil

Slovenská justícia sa otriasa v základoch.

Podcast Dobré Ráno.
Minister financií Eduard Heger na tlačovej konferencii o národnom reformnom pláne.
Od soboty sa ulice vyprázdnia.

Neprehliadnite tiež

Kanadsko-americký bývalý iluzionista James Randi, ktorý podstatnú časť kariéry strávil vyvracaním tvrdení o nadprirodzene, zomrel vo veku 92 rokov.

Dávne stopy naznačujú príbeh nebezpečnej púte

Stopy majú viac ako desaťtisíc rokov.

Umelecká predstava o putovaní ženy s batoľaťom cez územie, ktoré je dnes v Národnom parku White Sands. Jej stopy sa zachovali viac ako desaťtisíc rokov, vedci ich teraz podrobili detailnej analýze. KLIKNITE PRE ZVÄČŠENIE.