SME
Utorok, 7. február, 2023 | Meniny má Vanda

Ako vyzerá potravinový reťazec v mori. Je to ako bufet všetko čo zješ

Vedci chceli získať prehľad o prepojení živočíchov z pohľadu potravinového reťazca.

Ilustračná fotografia.Ilustračná fotografia. (Zdroj: PIXABAY CC)
Načítavam video...

Objektív je špeciálna rubrika, v ktorej predstavujeme zaujímavé snímky či videá zo sveta vedy a technológií.

Doterajší výskum o tom, kto požiera koho hlboko v mori, prebiehal tak, že vedci zozbierali živočíchy, rozpitvali ich a zistili, čo sa v nich nachádza. Takýto spôsob však má svoje nedostatky, vedci potrebujú mnoho živočíchov, aby dokázali vyskladať celý obraz.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Teraz však skúsili priamočiarejší postup. Analyzovali tisícky hodín video záznamov, ktoré nakrútili hlbokomorské roboty. Podarilo sa im zachytiť živočíchy priamo pri love v ich prirodzenom prostredí a kŕmení.

SkryťVypnúť reklamu

Zistili, že hlboko v mori je to ako v reštaurácii s neobmedzeným bufetom.

Najprekvapivejšie bolo zistenie, akú dôležitú úlohu zohrávajú medúzovce, pretože ich jedálniček sa rozprestieral po celom reťazci. "Kto by to bol povedal, že medúza, ktorá vyzerá ako veľký jedálenský tanier, sa kŕmi až 22 druhmi živočíchov?" pýta sa výskumníčka Anela Choyová, ktorá pracuje vo výskumnom inštitúte MBARI.

Vedci dúfajú, že keď lepšie porozumejú tomu, ako sú živočíchy prepojené z pohľadu potravinového reťazca, dokážeme ochrániť mnohé živočíchy a ekosystémy.

DOI: 10.1098/rspb.2017.2116

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Logo podcastu Dobré ráno.

Dvesto osobností žiada premenovať a zmeniť ocenenie Vedec roka.


a 3 ďalší 6. feb
Zakladatelia spoločnosti SurgLogs

Slovenský startup digitalizuje americké zdravotníctvo.


4. feb

Špeciálne rozhovorové vydanie podcastu Zoom s Luciou Ciglar.


a 1 ďalší 4. feb
Podcast Klik

Komentovaný prehľad technologických správ.


a 2 ďalší 4. feb
SkryťZatvoriť reklamu