Vajíčka natvrdo z mikrovlnky môžu vybuchnúť, potvrdila veda

Štúdiu o hlučnosti vajec spustil súdny prípad.

Ilustračné foto.(Zdroj: PIXABAY)

BRATISLAVA. Jeden muž si v reštaurácii objednal vajíčko uvarené natvrdo. Keď doň zahryzol, vybuchlo a spôsobilo mu popáleniny a stratu sluchu.

Príčina výbuchu? Kuchári uvarené vajíčko zohriali v mikrovlnke.

Tento zvláštny prípad, ktorý nakoniec skončil na súde, odštartoval štúdiu o hlučnosti vybuchujúcich vajec.

Na stretnutí Americkej akustickej spoločnosti v stredu vedci ukázali, ako a prečo vajíčka vybuchujú. Štúdia poslúžila ako dôkaz pred súdom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Ako strela zo zbrane

V mikrovlnnej rúre by ste nemali sušiť domáce zvieratká, bylinky či oblečenie. Takéto upozornenia nájdete aj v oficiálnych návodoch.

Do mikrovlnky však nepatria aj niektoré potraviny, ktoré sa v rúre správajú nevyspytateľne. Napríklad varené vajíčka a zemiaky v šupke.

Obe môžu explodovať. No spôsob, akým vybuchnú, je rozdielny.

Zemiak v šupke sa môže v mikrovlnke natlakovať. Vznikne v ňom para, ktorá nemá kam unikať a vyvíja veľký tlak na šupku. Zemiak preto náhle a celkom nečakane vybuchne.

Vajíčka vybuchujú tiež nečakane. Ak je pri nich človek dostatočne blízko, môže mu výbuch poškodiť sluch. Aj keď štatisticky je takáto situácia podľa autorov výskumu nepravdepodobná.

"Je to trochu ako hranie vaječnej rulety," píše v tlačovej správe jeden z autorov výskumu Anthony Nash.

Zo sto ohrievaných vajíčok vybuchlo v štúdii tridsať percent. Zvuk, ktorý vydali pri výbuchu, sa pohyboval o 86 do 133 decibelov vo vzdialenosti tridsať centimetrov od vajíčkového centra výbuchu.

Ľudský sluch sa môže poškodiť od hladiny 85 decibelov. Pri takejto hladine hluku by ste už mali nosiť štuple do uší.

Horná hranica 133 decibelov je podobná hluku, ktorý vydá strelná zbraň. 140 decibelov je prah bolesti.

Ako vajíčko vybuchuje

Vedci v štúdii simulovali bežné ohrievanie uvarených vajíčok. Uvarené a vychladené vajíčka ohrievali vo vodnom kúpeli tri minúty v mikrovlnnej rúre.

Potom vajíčka vybrali z vody, položili ich na podlahu a prepichli ich rýchlym teplomerom na meranie teploty mäsa. Explóziu vajíčka totiž vždy odštartuje náhle prepichnutie - buď zubami, či vidličkou.

Počas experimentu si všimli, že vajíčko malo po ohrievaní vyššiu teplotu ako voda v kúpeli. Malo teplotu nad sto stupňov Celzia, čo je bod varu vody. Problém je, že žĺtok z polovice tvorí voda, ktorá sa po uvarení a stuhnutí žĺtka uzamkne do akýchsi miniatúrnych vrecúšok.

Keď vajíčko znova zohreje, zohreje sa na sto stupňov aj žĺtok a voda v ňom. No voda v žĺtku nezačne vrieť, kým z vnútra vajíčka neuvoľníte nahromadený tlak.

Ten sa uvoľní pri zapichnutí vidličky alebo zahryznutí. Vrecúška s vodou sa narušia, uvoľnia paru a spustí sa zúrivá reťazová reakcia, ktorá vyústi do výbuchu.

Abstrakt štúdie.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 32 760
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 747
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 253
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 400
  5. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 10 000
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 352
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 750
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 654
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 788
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 256

Téma: Potraviny


Článok je zaradený aj do ďalších tém Vajcia, Klietkový chov sliepok

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Noční vlci: nielen motorkári, ale aj Putinovi žoldnieri

Gang ruských motorkárov je prepojený na Kremeľ, v Európe môže šíriť nielen propagandu.

ŠPORT

Sagan vie, že vyhrá. Len musím prísť do Paríža, hovorí

Slovák má na čele bodovacej súťaže už prakticky nedostižný náskok.

PRIMÁR

Ako dlho zostane nikotín v tele po poslednej cigarete?

Kedy sa nikotín odbúra z krvi a komu to trvá najdlhšie.

Neprehliadnite tiež

Čo robiť, aby sa vám v lete neprehrieval telefón

Nedávajte telefón do mrazničky.

PODCAST ZOOM

Zoom: Globálne otepľovanie ukázali cyklistické preteky

Čo nám cyklistika hovorí o zmene klímy.