SME
Streda, 1. december, 2021 | Meniny má EdmundKrížovkyKrížovky

Whisky pijete zle. Naozaj chutí najlepšie s kvapkou vody

Vedci ukázali, že za všetko môže chémia. Nápoj musí mať správnu koncentráciu.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: FOTOLIA)

BRATISLAVA. Whisky má po destilácii v sebe asi 70 percent alkoholu. Pred fľaškovaním sa nápoj zriedi, no stále nie dostatočne.

Naznačujú to výsledky novej vedeckej štúdie, ktorá sa pozrela, ako získať pri pití whisky čo najintenzívnejšiu vôňu a chuť.

Chémia napokon podporila praktiky niektorých barmanov: kvalitnej, obzvlášť škótskej single malt whisky naozaj pomôže, keď sa do nej pridá niekoľko kvapiek vody. Naznačuje to štúdia vo magazíne Scientific Reports.

Uzavretá chuť

Výskumníci sa pozreli, ako funguje chuť a vôňa whisky a aká chémia sa za nimi ukrýva.

SkryťVypnúť reklamu

Pozerali sa na rôzne látky a ich kombinácie a využili k tomu počítačové modely.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Skryť Zatvoriť reklamu