SME

Whisky pijete zle. Naozaj chutí najlepšie s kvapkou vody

Vedci ukázali, že za všetko môže chémia. Nápoj musí mať správnu koncentráciu.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: FOTOLIA)

BRATISLAVA. Whisky má po destilácii v sebe asi 70 percent alkoholu. Pred fľaškovaním sa nápoj zriedi, no stále nie dostatočne.

Naznačujú to výsledky novej vedeckej štúdie, ktorá sa pozrela, ako získať pri pití whisky čo najintenzívnejšiu vôňu a chuť.

Chémia napokon podporila praktiky niektorých barmanov: kvalitnej, obzvlášť škótskej single malt whisky naozaj pomôže, keď sa do nej pridá niekoľko kvapiek vody. Naznačuje to štúdia vo magazíne Scientific Reports.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Uzavretá chuť

Výskumníci sa pozreli, ako funguje chuť a vôňa whisky a aká chémia sa za nimi ukrýva.

SkryťVypnúť reklamu

Pozerali sa na rôzne látky a ich kombinácie a využili k tomu počítačové modely.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C5248 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu