Nanuky, ktoré sa v teple neroztopia? V Japonsku ich vymysleli náhodou

Prísada, ktorá pomáha udržať tvar nanukov, pochádza z jahôd.

Ilustračná fotografia.(Zdroj: FOTOLIA)

BRATISLAVA. Vďaka náhodnému objavu sa v Japonsku podarilo vyrobiť nanuky, ktoré sa neroztopia a ktoré držia svoj tvar aj pri vyšších teplotách.

Nanuk by si mal dokonca tvar udržať aj vtedy, keď sa vystaví teplému vzduchu zo sušiča vlasov. Keď ho takto testovali, udržal si tvar aj po piatich minútach - a stále zostával studeným.

Článok pokračuje pod video reklamou

Náhodný objav

Špeciálna prísada, ktorá pomáha nanukom udržať tvar, je polyfenolová tekutina z jahôd.

"Polyfenolová tekutina má vlastnosti, ktoré znemožňujú, aby sa voda a olej oddelili," tvrdí výrobca nanukov Tomihisa Ota. "Takže nanuky, ktoré ich obsahujú, si udržia svoj tvar dlhšie a ťažšie sa roztopia."

Na špeciálne vlastnosti polyfenolu narazili výskumníci náhodou. Spoločnosť Biotherapy Development Research Center sa snažila pomôcť farmárom z prefektúry Mijagi, ktorú v roku 2011 postihlo silné zemetrasenie a cunami.

Farmári začali po prírodnej katastrofe znovu pestovať jahody, no mali problémy ich predať. Dôvodom bol ich zlý stav.

Spoločnosť preto požiadala pekára z prefektúry Mijagi, aby vytvoril nové cukrovinky z polyfenolov z jahôd. Pekár však neskôr narazil na problém. Keď sa do smotany pridal jahodový polyfenol, okamžite zhustla.

Výrobca nanukov Tomihisa Ota však túto vlastnosť využil a začal vyrábať upravené nanuky.

Prešiel testom zákazníkov

Nanuky už predávajú v meste Kanazawa v japonskej prefektúre Išikawa. Zákazníci tam už testovali tvrdenia o výnimočných produktoch.

"Keby to boli bežné nanuky, veľmi rýchlo by sa začali roztápať," povedal pre tamojšie noviny Asahi Shimbun jeden zo zákazníkov.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 19 924
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 088
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 11 896
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 815
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 436
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 5 969
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 589
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 593
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 484
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 220