BRATISLAVA. Paul Dawson, profesor bezpečnosti potravín, už skúmal pravidlo piatich sekúnd pri padnutom jedle, aj to ako sa šíria baktérie pri namáčaní čipsov do omáčky či pri delení sa o popcorn.
Teraz sa pozrel zblízka na narodeninové torty. Vedec zistil, že pri sfukovaní sviečok sa na povrch torty dostane o 1400 percent viac baktérií, ako na neofúknutej torte.
Výsledky štúdie uverejnil v odbornom časopise Journal of Food Research.
Torta v štúdii bola falošná, alebo aspoň jej plnka. Na polystyrén vedci roztreli polevu a napichali do nej sviečky. Tie potom sfukovali študenti, ktorý si predtým dali pizzu. Vedci tak chceli verne napodobniť oslavu, na ktorej sa aj je.
Analýza vzoriek z polevy ukázala, že v priemere je po sfúknutí sviečok na torte 14-krát viac baktérií. Niektorí študenti však nafúkali na polevu aj omnoho viac baktérií a mikroorganizmov - v jednom prípade až o 120 krát viac.
"Z môjho pohľadu to nie je veľký zdravotný problém. V skutočnosti, ak by ste to urobili aj stotisíckrát, šanca na ochorenie by bola veľmi malá," povedal pre magazín Atlantic Paul Dawson, autor štúdie a profesor bezpečnosti potravín z univerzity v americkom Clemsone.
Ústa ľudí sú síce plné baktérií, väčšina je však úplne neškodná. Autor odporúča, aby ste sa vyhýbali iba tortám, na ktoré fúkal zjavne chorý oslávenec.
DOI: 10.5539/jfr.v6n4p1