SME
Sobota, 20. apríl , 2019

Zázrak zo Slovenska: ako vyrábať bryndzu bezpečnejšie

Originálnym príspevkom k zdravej výžive ľudí je slovenská bryndza.

Ilustračné foot. (Zdroj: SITA)

Autori: Ľubomír Valík, Tatiana Mančušková / Quark

Bryndza je tradičná slovenská potravina, ktorá pôvodne vznikla z potreby uchovať čerstvo nadojené ovčie mlieko.

Postupne sa dostala až na zoznam chránených označení pôvodu Európskej komisie. Ako ju vyrábať bezpečnejšie, skúmajú dlhodobo odborníci zo Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave.

V novom projekte sa teraz v spolupráci s výskumnými partnermi snažia ešte dôkladnejšie spoznať mikroorganizmy určujúce jej charakteristickú chuť.

Článok pokračuje pod video reklamou

Boj dobra so zlom

Výroba bryndze pritom pripomína rozprávkový boj dobra so zlom. Tradične sa bryndza vyrába zo surového ovčieho mlieka, ktoré môže, ale nemusí byť zdrojom nežiaducich mikroorganizmov.

Dobré baktérie mliečneho kysnutia svojím rastom a metabolickou aktivitou spotrebúvajú živiny nevyhnutné na rozvoj zlých mikroorganizmov, a takto ich ničia.

Zjednodušene možno povedať, že na to, aby dobro zvíťazilo nad zlom, treba zabezpečiť správne podmienky, čo je predmetom skúmania odborníkov z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave.

Bryndza vzniká zrážaním ovčieho mlieka pomocou syridla a následným kysnutím, počas ktorého sa rozmnožuje prirodzená mikroflóra.

Keďže surové mlieko môže byť zdrojom nežiaducich mikroorganizmov, je dôležité, aby sa v tejto fáze výroby rýchlo rozmnožili dobré baktérie, ktoré potlačia ich rast.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4YXF na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4YXF na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Téma: Slovensko


Článok je zaradený aj do ďalších tém SME Plus, Slovenskí a svetoví vedci

Hlavné správy zo Sme.sk

Boris Kollár.
Na snímke vľavo strelec prvého gólu Slovenska Martin Bakoš sa teší z gólu s Marekom Ďalogom v druhom zápase Euro Hockey Challenge Rakúsko - Slovensko 20. apríla 2019 v Innsbrugu.
Jozef Holomáň je prednostom Ústavu farmakológie, klinickej a experimentálnej farmakológie lekárskej fakulty Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave a vysokoškolský profesor v oblasti klinickej farmakológie. Budoval a presadzoval samostatné medicínske špecializované odbory hepatológie a klinickej farmakológie. Za svoju odbornú činnosť a ľudský prístup získal od pacientských organizácií ocenenie Môj lekár 2018.
ROZHOVOR

Filmový architekt: V košickom Dóme nás veriaci chceli lynčovať

Slovák Tomáš Berka vytvára filmové kulisy.

Je filmový a scénický architekt. Pre divadlá a televízie vytvoril viac ako stopäťdesiat scén a vyše sto plagátov. Vytvoril dekorácie k viac ako tridsiatim filmom a spolupracoval s režisérmi ako Stanley Kubrick, Ridley Scott či Juraj Jakubisko. V roku 2010 vydal autobiografickú knihu Blumentálske blues, bol spoluautorom kníh Rocková Bratislava a Vily nad Bratislavou. Nedávno mu vyšla kniha Veľká ilúzia o zákulisí filmovej scénografie. Spolupracuje na filmoch Piargy a Štefánik.

Neprehliadnite tiež

Sépia v laboratóriu. Sú vyberavé čo sa jedľa týka, ale aj náročné na podmienky.
Viera Skákalová je vedúcou výskumu v slovenskej firme Danubia NanoTech, ktorá sa okrem iného venuje aj výrobe grafénu. V ruke drží vzorku oxidu grafénu, ktorú získali oxidáciou grafitu.
Vizualizácia mriežky grafénu, ktorá je tvorená zo šesťuholníkov z atómov uhlíka.

Prijmeme existenciu mimozemského života?

Analyzovali reakciu na život vo vesmíre.

Ilustračné foto.
Podcast Klik

Klik: Do Európy sa chystá invázia elektrických kolobežiek

Komentovaný prehľad technologických správ.

Podcast Klik denníka SME.