V yvážená strava spočíva v tom, že v oboch rukách budete držať rovnako veľký kúsok čokolády.
Podľa novej prehľadovej štúdie z Talianska nejde iba o bonmot, ktorý propagujú milovníci sladkej pochúťky. Vedci dokázali, že každodenná konzumácia kakaovej sladkosti alebo iného výrobku z kakaových bôbov zlepšuje poznávacie schopnosti a chráni neuróny pred poškodením.
Kakaové bôby sú bohatým zdrojom flavanolov. Táto známa prírodná zložka zo skupiny rastlinných flavonoidov dokáže preukázateľne ochrániť pred poškodením napríklad cievy alebo pečeňové bunky.
No nielen to. Štúdia talianskych vedcov založená na analýze predchádzajúcich prác ukázala, že významným pôsobiskom flavanolov je aj náš mozog.

Čo urobí s hlavou
Odborný časopis Frontiers in Nutrition zverejnil v prehľadovej štúdii analýzu dostupnej literatúry, ktorá skúmala vplyv flavanolov na rôzne kognitívne (poznávacie) činnosti.
Inými slovami: talianskych vedcov zaujímalo, čo nastane v našej hlave niekoľko hodín po nárazovom prídele čokolády či kakaa a čo s mozgom urobí dlhšia „diéta“ zložená z tých istých pochúťok.