Jazyk dokáže rozpoznať aj šiesty typ chute

K sladkej, horkej, kyslej, slanej a chuti umami sa pridal nový typ.

Ilustračné foto.(Zdroj: FOTO SME - GABRIEL KUCHTA.)

BRATISLAVA. Už antickí filozofi tvrdili, že číra a čistá voda nemá žiadnu chuť.

Niektoré druhy hmyzu a obojživelníkov však majú špeciálne nervové bunky, ktoré vedia vodu vycítiť. Zrejme sa k nim pridajú aj ľudia.

Okrem základnej slanej, kyslej, sladkej, horkej a chuti umami dokážu naše chuťové bunky rozoznať aj chuť vody.

Naznačuje to nová štúdia vo vedeckom časopise Nature Neuroscience.

Článok pokračuje pod video reklamou

Kyslá voda

O tom, ako dokážu ľudské ústa, hrdlo či mozog rozoznať vodu, nevedia vedci zatiaľ takmer nič, priznal pre magazín Science neurovedec Zachary Knight, ktorý sa do novej štúdie nezapojil.

Vedia len, že v mozgu existuje špeciálna oblasť, ktorá telu hovorí, kedy potrebuje vodu a kedy má prestať piť. Mozog však musí získavať aj spätnú informáciu z jazyka a z úst o tom, že človek alebo zviera má v ústach vodu.

Prečítajte si tiež: Vedci zistili, prečo sme smädní. Nie je to nedostatkom tekutín

V novom výskume sa odborníci rozhodli preskúmať receptory na vodu, a to priamo na jazyku myší.

Hlodavce geneticky upravili a vypínali im receptory na jednotlivé chute. Potom im dali na výber dve tekutiny: vodu a čistý silikónový olej bez chuti.

Najsilnejšie na vodu reagovali receptory kyslej chuti. Keď ich myškám „vypli“, trvalo im dlhšie, kým si z dvoch ponúknutých tekutín vybrali práve vodu.

Myši pili svetlo

Pri ďalšom experimente museli vedci experimentálne zvieratá oklamať. Vyšľachtili ich tak, aby ich kyslé chuťové bunky reagovali na svetlo. Prúd vody z malej rúrky potom nahradili modrým optickým káblom.

Myšky z neho naďalej „pili“, akoby cítili vodu. Najsmädnejšie myšky olizovali svetelný prúd až 2-tisíckrát každých desať minút. Nikdy si neuvedomili, že v skutočnosti nepijú vodu.

Naznačuje to, že signály z chuťových receptorov síce môžu mozgu povedať, že potrebuje piť, nevravia mu však, kedy už telo vodu nepotrebuje.

Vedci však stále nevedia, ako a prečo kyslé chuťové bunky reagujú na vodu. Jedna z hypotéz je, že voda zmyje sliny: slano-kyslý hlien z úst.

V ústach aj bunkách sa zmení pH a receptory sa zaktivizujú, tvrdí hlavný autor štúdie Juki Oka. Knight dodáva, že telo možno spozná vodu aj vďaka jej teplote a tlaku.

DOI: 10.1038/nn.457

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 34 630
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 039
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 17 188
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 14 503
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 890
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 285
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 233
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 533
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 696
  10. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 680

Téma: Ceny energií 2018


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

ŠPORT

Sagan skončil v štrnástej etape štvrtý, po skvelom závere vyhral Fraile

Opäť zvýšil náskok v bodovacej súťaži.

Neprehliadnite tiež

Čo robiť, aby sa vám v lete neprehrieval telefón

Nedávajte telefón do mrazničky.

Podcast Klik

Klik: Prečo sa ľudia nechávajú očipovať

Prehľad technologických správ týždňa.

PODCAST ZOOM

Zoom: Globálne otepľovanie ukázali cyklistické preteky

Čo nám cyklistika hovorí o zmene klímy.