SME
Sobota, 20. apríl , 2019

Jazyk dokáže rozpoznať aj šiesty typ chute

K sladkej, horkej, kyslej, slanej a chuti umami sa pridal nový typ.

Ilustračné foto.Ilustračné foto.(Zdroj: FOTO SME - GABRIEL KUCHTA.)

BRATISLAVA. Už antickí filozofi tvrdili, že číra a čistá voda nemá žiadnu chuť.

Niektoré druhy hmyzu a obojživelníkov však majú špeciálne nervové bunky, ktoré vedia vodu vycítiť. Zrejme sa k nim pridajú aj ľudia.

Okrem základnej slanej, kyslej, sladkej, horkej a chuti umami dokážu naše chuťové bunky rozoznať aj chuť vody.

Naznačuje to nová štúdia vo vedeckom časopise Nature Neuroscience.

Kyslá voda

O tom, ako dokážu ľudské ústa, hrdlo či mozog rozoznať vodu, nevedia vedci zatiaľ takmer nič, priznal pre magazín Science neurovedec Zachary Knight, ktorý sa do novej štúdie nezapojil.

Vedia len, že v mozgu existuje špeciálna oblasť, ktorá telu hovorí, kedy potrebuje vodu a kedy má prestať piť. Mozog však musí získavať aj spätnú informáciu z jazyka a z úst o tom, že človek alebo zviera má v ústach vodu.

Prečítajte si tiež: Vedci zistili, prečo sme smädní. Nie je to nedostatkom tekutín

V novom výskume sa odborníci rozhodli preskúmať receptory na vodu, a to priamo na jazyku myší.

Hlodavce geneticky upravili a vypínali im receptory na jednotlivé chute. Potom im dali na výber dve tekutiny: vodu a čistý silikónový olej bez chuti.

Najsilnejšie na vodu reagovali receptory kyslej chuti. Keď ich myškám „vypli“, trvalo im dlhšie, kým si z dvoch ponúknutých tekutín vybrali práve vodu.

Myši pili svetlo

Pri ďalšom experimente museli vedci experimentálne zvieratá oklamať. Vyšľachtili ich tak, aby ich kyslé chuťové bunky reagovali na svetlo. Prúd vody z malej rúrky potom nahradili modrým optickým káblom.

Myšky z neho naďalej „pili“, akoby cítili vodu. Najsmädnejšie myšky olizovali svetelný prúd až 2-tisíckrát každých desať minút. Nikdy si neuvedomili, že v skutočnosti nepijú vodu.

Naznačuje to, že signály z chuťových receptorov síce môžu mozgu povedať, že potrebuje piť, nevravia mu však, kedy už telo vodu nepotrebuje.

Vedci však stále nevedia, ako a prečo kyslé chuťové bunky reagujú na vodu. Jedna z hypotéz je, že voda zmyje sliny: slano-kyslý hlien z úst.

V ústach aj bunkách sa zmení pH a receptory sa zaktivizujú, tvrdí hlavný autor štúdie Juki Oka. Knight dodáva, že telo možno spozná vodu aj vďaka jej teplote a tlaku.

DOI: 10.1038/nn.457

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  4. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  5. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  6. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  9. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 22 515
  2. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 9 584
  3. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 975
  4. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 7 842
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 792
  6. Idete stavať dom? Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť 5 522
  7. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 490
  8. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 119
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 598
  10. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 341

Téma: Ceny energií 2018


Hlavné správy zo Sme.sk

Boris Zala.
Stĺpček Jakuba Fila

Ficov svet je slepý a hluchý, preto chce zapchať oči a uši aj verejnosti

Smeráci nechcú vidieť obmedzovanie.

Jakub Filo.

Muellerova správa: Rusko sa pokúsilo ovplyvniť voľby, Trump pre vyšetrovanie panikáril

Ľudia okolo Trumpa čakali, že im informácie od Rusov pomôžu.

Donald Trump.
Ilustračné foto.

Neprehliadnite tiež

Sépia v laboratóriu. Sú vyberavé čo sa jedľa týka, ale aj náročné na podmienky.
Viera Skákalová je vedúcou výskumu v slovenskej firme Danubia NanoTech, ktorá sa okrem iného venuje aj výrobe grafénu. V ruke drží vzorku oxidu grafénu, ktorú získali oxidáciou grafitu.
Vizualizácia mriežky grafénu, ktorá je tvorená zo šesťuholníkov z atómov uhlíka.

Prijmeme existenciu mimozemského života?

Analyzovali reakciu na život vo vesmíre.

Ilustračné foto.
Podcast Klik

Elektrické kolobežky nakoniec (asi) zaplavia aj Bratislavu. Ako sa s nimi žije?

Komentovaný prehľad technologických správ.

Podcast Klik denníka SME.