SME
Piatok, 19. apríl , 2019

Čo stojí za dlhovekosťou Japoncov? Zdravá strava bez konzerv

V Okinawe žije najviac storočných ľudí na svete. Tiež sú tu najmenej rozšírené choroby ako napríklad cukrovka, rakovina, artritída či Alzheimer.

Ilustračné foto.Ilustračné foto.(Zdroj: TASR)

TOKIO. Japonsko je dlhodobo objektom štúdií kvôli dlhovekosti svojich obyvateľov. Priemerná dĺžka života je v tejto krajine vyššia ako kdekoľvek inde na svete. Prečo je teda japonská strava tak zdravá, a čo vlastne Japonci jedia, pýta sa server BBC.

Tradičná japonská strava je prevažne čerstvá a nekonzervovaná. Obsahuje len veľmi málo rafinovaných potravín alebo cukrov.

Prevencia pred infarktom

Nedávna štúdia, ktorú publikoval odborný časopis British Medical Journal, zistila, že tí, ktorí sa držia japonských stravovacích zásad - teda stravy s vysokým obsahom obilnín a zeleniny, s primeraným množstvom živočíšnych produktov a sóje, a minimálneho množstva mliečnych výrobkov a ovocia - majú znížené riziko predčasného úmrtia, srdcových chorôb a infarktu.

V japonskej strave sú tradične významne zastúpené ryby a sója, čo môže zohrávať podstatnú úlohu pri znížení rizika kardiovaskulárnych chorôb. Japonci majú tiež najnižšiu úroveň obezity.

Mesto dlhovekosti

Okinawa na najjužnejšom okraji Japonska je miestom, kde žije najvyšší počet storočných ľudí na svete. Tiež sú tu najmenej rozšírené choroby spojené s vekom, ako je napríklad cukrovka, rakovina, artritída či Alzheimerova choroba.

Prečítajte si tiež: Pijete vrecúškový čaj? Asi bude nízkej kvality

To je tiež čiastočne pripisované tradičnej japonskej strave, ktorá má nízky obsah kalórií a nasýtených mastných kyselín, pritom je bohatá na výživné látky, antioxidanty a flavonoidy, ktoré sa vyskytujú v rôzne sfarbenej zelenine.

To zahŕňa aj fytoestrogény čiže rastlinné estrogény, ktoré môžu pomáhať proti tým druhom rakoviny, ktoré sú spojené s hormónmi, ako je napríklad rakovina prsníka.

Veľa rýb, zeleniny a ryže

Aká teda je tradičná japonská strava? Do značnej miery sa podobá tradičnej čínskej strave so značným podielom ryže, varenej i nakladanej zeleniny, rýb a mäsa.

Pretože sa Japonsko rozkladá na viac ako šiestich tisícoch ostrovov, jeho obyvatelia konzumujú oveľa viac rýb než obyvatelia ostatných ázijských krajín. Konzumujú tiež surové ryby ako suši a sašimi, tiež veľa nakladaných, kvasených a údených potravín.

Stále viac štúdií dokazuje význam kvasených potravín pre zdravý zažívací systém - a napríklad produkty z kvasených sójových bôbov, ako je miso či natto, sú bežnou súčasťou japonskej stravy.

Syr zo sójových bôbov natto sa tradične je na raňajky, má probiotické účinky a pomáha redukovať syndróm dráždivého čreva (IBS).

Dôležité riasy

Japonci tiež konzumujú širokú škálu zeleniny, a to ako zemnú, tak i morskú v podobe rias. Tie sú plné zdraviu prospešných minerálov a môžu pomáhať znižovať krvný tlak.

Obyvatelia Japonska sú tiež veľkými fanúšikmi zeleného čaju a predovšetkým jeho jemne mletej varianty matcha. Zelený čaj je cenený pre obsah antioxidačných zložiek známych ako katechíny, ktoré sú spájané s bojom proti rakovine, vírusom a srdcovým chorobám.

Japonci majú vo všeobecnsoti zdravý postoj k jedlu a jeho konzumácii. Majú tradičné príslovie: Hara hači bu, čo znamená jesť do 80- percentného zasýtenia.

Toto pravidlo už od raného veku vštepujú svojim deťom. A svoju úlohu zohráva aj spôsob, akým Japonci servírujú jedlo. Namiesto jedného veľkého taniera často jedia z niekoľkých malých mištičiek niekoľko rôznych pokrmov.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  4. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  5. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  6. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 25 258
  2. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 9 065
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 7 522
  4. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 726
  5. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 6 412
  6. Idete stavať dom? Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť 6 161
  7. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 225
  8. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 042
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 749
  10. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 257