Čo stojí za dlhovekosťou Japoncov? Zdravá strava bez konzerv

V Okinawe žije najviac storočných ľudí na svete. Tiež sú tu najmenej rozšírené choroby ako napríklad cukrovka, rakovina, artritída či Alzheimer.

Ilustračné foto.(Zdroj: TASR)

TOKIO. Japonsko je dlhodobo objektom štúdií kvôli dlhovekosti svojich obyvateľov. Priemerná dĺžka života je v tejto krajine vyššia ako kdekoľvek inde na svete. Prečo je teda japonská strava tak zdravá, a čo vlastne Japonci jedia, pýta sa server BBC.

Tradičná japonská strava je prevažne čerstvá a nekonzervovaná. Obsahuje len veľmi málo rafinovaných potravín alebo cukrov.

Článok pokračuje pod video reklamou

Prevencia pred infarktom

Nedávna štúdia, ktorú publikoval odborný časopis British Medical Journal, zistila, že tí, ktorí sa držia japonských stravovacích zásad - teda stravy s vysokým obsahom obilnín a zeleniny, s primeraným množstvom živočíšnych produktov a sóje, a minimálneho množstva mliečnych výrobkov a ovocia - majú znížené riziko predčasného úmrtia, srdcových chorôb a infarktu.

V japonskej strave sú tradične významne zastúpené ryby a sója, čo môže zohrávať podstatnú úlohu pri znížení rizika kardiovaskulárnych chorôb. Japonci majú tiež najnižšiu úroveň obezity.

Mesto dlhovekosti

Okinawa na najjužnejšom okraji Japonska je miestom, kde žije najvyšší počet storočných ľudí na svete. Tiež sú tu najmenej rozšírené choroby spojené s vekom, ako je napríklad cukrovka, rakovina, artritída či Alzheimerova choroba.

Prečítajte si tiež: Pijete vrecúškový čaj? Asi bude nízkej kvality

To je tiež čiastočne pripisované tradičnej japonskej strave, ktorá má nízky obsah kalórií a nasýtených mastných kyselín, pritom je bohatá na výživné látky, antioxidanty a flavonoidy, ktoré sa vyskytujú v rôzne sfarbenej zelenine.

To zahŕňa aj fytoestrogény čiže rastlinné estrogény, ktoré môžu pomáhať proti tým druhom rakoviny, ktoré sú spojené s hormónmi, ako je napríklad rakovina prsníka.

Veľa rýb, zeleniny a ryže

Aká teda je tradičná japonská strava? Do značnej miery sa podobá tradičnej čínskej strave so značným podielom ryže, varenej i nakladanej zeleniny, rýb a mäsa.

Pretože sa Japonsko rozkladá na viac ako šiestich tisícoch ostrovov, jeho obyvatelia konzumujú oveľa viac rýb než obyvatelia ostatných ázijských krajín. Konzumujú tiež surové ryby ako suši a sašimi, tiež veľa nakladaných, kvasených a údených potravín.

Stále viac štúdií dokazuje význam kvasených potravín pre zdravý zažívací systém - a napríklad produkty z kvasených sójových bôbov, ako je miso či natto, sú bežnou súčasťou japonskej stravy.

Syr zo sójových bôbov natto sa tradične je na raňajky, má probiotické účinky a pomáha redukovať syndróm dráždivého čreva (IBS).

Dôležité riasy

Japonci tiež konzumujú širokú škálu zeleniny, a to ako zemnú, tak i morskú v podobe rias. Tie sú plné zdraviu prospešných minerálov a môžu pomáhať znižovať krvný tlak.

Obyvatelia Japonska sú tiež veľkými fanúšikmi zeleného čaju a predovšetkým jeho jemne mletej varianty matcha. Zelený čaj je cenený pre obsah antioxidačných zložiek známych ako katechíny, ktoré sú spájané s bojom proti rakovine, vírusom a srdcovým chorobám.

Japonci majú vo všeobecnsoti zdravý postoj k jedlu a jeho konzumácii. Majú tradičné príslovie: Hara hači bu, čo znamená jesť do 80- percentného zasýtenia.

Toto pravidlo už od raného veku vštepujú svojim deťom. A svoju úlohu zohráva aj spôsob, akým Japonci servírujú jedlo. Namiesto jedného veľkého taniera často jedia z niekoľkých malých mištičiek niekoľko rôznych pokrmov.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  2. Najužitočnejšia appka
  3. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  5. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  6. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  7. Vozidlá Kia ekologickej budúcnosti
  8. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  9. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu
  10. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur
  1. Bratislava dostane o rok nový mestský bulvár
  2. DEXIS SLOVAKIA má nového generálneho riaditeľa
  3. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  4. Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC
  5. Cestárske kariérne dni 2018 na SvF
  6. Najužitočnejšia appka
  7. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  8. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  9. Otvorenie akademického roka 2018/2019 na EU v Bratislave
  10. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  1. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 22 103
  2. Najužitočnejšia appka 15 535
  3. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 13 468
  4. V O2 to s dátami poriadne prehnali 9 651
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 8 329
  6. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 6 943
  7. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 6 904
  8. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 5 590
  9. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 5 539
  10. Zmenky a dlhopisy s fixným výnosom 5 – 6,6 % p.a. 2 643