Čo stojí za dlhovekosťou Japoncov? Zdravá strava bez konzerv

V Okinawe žije najviac storočných ľudí na svete. Tiež sú tu najmenej rozšírené choroby ako napríklad cukrovka, rakovina, artritída či Alzheimer.

Ilustračné foto.(Zdroj: TASR)

TOKIO. Japonsko je dlhodobo objektom štúdií kvôli dlhovekosti svojich obyvateľov. Priemerná dĺžka života je v tejto krajine vyššia ako kdekoľvek inde na svete. Prečo je teda japonská strava tak zdravá, a čo vlastne Japonci jedia, pýta sa server BBC.

Tradičná japonská strava je prevažne čerstvá a nekonzervovaná. Obsahuje len veľmi málo rafinovaných potravín alebo cukrov.

Prevencia pred infarktom

Nedávna štúdia, ktorú publikoval odborný časopis British Medical Journal, zistila, že tí, ktorí sa držia japonských stravovacích zásad - teda stravy s vysokým obsahom obilnín a zeleniny, s primeraným množstvom živočíšnych produktov a sóje, a minimálneho množstva mliečnych výrobkov a ovocia - majú znížené riziko predčasného úmrtia, srdcových chorôb a infarktu.

V japonskej strave sú tradične významne zastúpené ryby a sója, čo môže zohrávať podstatnú úlohu pri znížení rizika kardiovaskulárnych chorôb. Japonci majú tiež najnižšiu úroveň obezity.

Mesto dlhovekosti

Okinawa na najjužnejšom okraji Japonska je miestom, kde žije najvyšší počet storočných ľudí na svete. Tiež sú tu najmenej rozšírené choroby spojené s vekom, ako je napríklad cukrovka, rakovina, artritída či Alzheimerova choroba.

Prečítajte si tiež: Pijete vrecúškový čaj? Asi bude nízkej kvality

To je tiež čiastočne pripisované tradičnej japonskej strave, ktorá má nízky obsah kalórií a nasýtených mastných kyselín, pritom je bohatá na výživné látky, antioxidanty a flavonoidy, ktoré sa vyskytujú v rôzne sfarbenej zelenine.

To zahŕňa aj fytoestrogény čiže rastlinné estrogény, ktoré môžu pomáhať proti tým druhom rakoviny, ktoré sú spojené s hormónmi, ako je napríklad rakovina prsníka.

Veľa rýb, zeleniny a ryže

Aká teda je tradičná japonská strava? Do značnej miery sa podobá tradičnej čínskej strave so značným podielom ryže, varenej i nakladanej zeleniny, rýb a mäsa.

Pretože sa Japonsko rozkladá na viac ako šiestich tisícoch ostrovov, jeho obyvatelia konzumujú oveľa viac rýb než obyvatelia ostatných ázijských krajín. Konzumujú tiež surové ryby ako suši a sašimi, tiež veľa nakladaných, kvasených a údených potravín.

Stále viac štúdií dokazuje význam kvasených potravín pre zdravý zažívací systém - a napríklad produkty z kvasených sójových bôbov, ako je miso či natto, sú bežnou súčasťou japonskej stravy.

Syr zo sójových bôbov natto sa tradične je na raňajky, má probiotické účinky a pomáha redukovať syndróm dráždivého čreva (IBS).

Dôležité riasy

Japonci tiež konzumujú širokú škálu zeleniny, a to ako zemnú, tak i morskú v podobe rias. Tie sú plné zdraviu prospešných minerálov a môžu pomáhať znižovať krvný tlak.

Obyvatelia Japonska sú tiež veľkými fanúšikmi zeleného čaju a predovšetkým jeho jemne mletej varianty matcha. Zelený čaj je cenený pre obsah antioxidačných zložiek známych ako katechíny, ktoré sú spájané s bojom proti rakovine, vírusom a srdcovým chorobám.

Japonci majú vo všeobecnsoti zdravý postoj k jedlu a jeho konzumácii. Majú tradičné príslovie: Hara hači bu, čo znamená jesť do 80- percentného zasýtenia.

Toto pravidlo už od raného veku vštepujú svojim deťom. A svoju úlohu zohráva aj spôsob, akým Japonci servírujú jedlo. Namiesto jedného veľkého taniera často jedia z niekoľkých malých mištičiek niekoľko rôznych pokrmov.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  2. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  3. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  4. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  5. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  6. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  7. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  8. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  9. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  10. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  1. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  2. Problém s darčekom? 10 perfektných tipov na Vianočné darčeky!
  3. Slovensko bude vo svete reprezentovať projekt Zachráň včely
  4. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  5. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  6. Moderný hotel, kde sa cítite ako doma
  7. Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave
  8. Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu
  9. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  10. Hovoriaci systém priblíži zrakovo znevýhodneným expozíciu múzea
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 61 743
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 17 682
  3. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 9 908
  4. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 9 734
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 9 316
  6. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 795
  7. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 5 576
  8. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch 3 899
  9. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 3 722
  10. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 3 358