SME
Sobota, 4. február, 2023 | Meniny má Veronika

Bezlepkové diéty neznižujú riziko srdcových chorôb, môžu ho ale zvýšiť

Možno pri nich obmedzíte nezdravé potraviny, ale zároveň vám môžu chýbať aj tie zdravé.

Lepok je bielkovina, ktorá sa nachádza v obilninách ako je pšenica, raž či jačmeň.Lepok je bielkovina, ktorá sa nachádza v obilninách ako je pšenica, raž či jačmeň. (Zdroj: PIXABAY/CC)

BRATISLAVA. Za posledných pár rokov sa stalo celkom bežným, že sme pravidelne zaplavovaní novými odhaleniami a odporučeniami o tom, ako sa najlepšie stravovať a akým jedlám sa vyhýbať.

Nie vždy však tieto informácie pochádzajú od spoľahlivých zdrojov, ktoré by boli vedecky založené. Trendové „revolučné diéty“, ktoré sa každú chvíľu objavia niekde na internete alebo v magazínoch nemusia byť nie len neefektívne, ale dokonca aj zdraviu škodlivé.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jedným z najrozšírenejších trendov súčasnosti je práve bezlepková diéta. Označuje sa za jeden z najzdravších spôsobov stravovania a nedá sa poprieť, že ak vyradíte lepok, spolu s ním vám z jedálnička vyletí mnoho nezdravých, napríklad vyprážaných vecí.

SkryťVypnúť reklamu

Má to však aj isté háčiky, ako zistili vedci za štúdiou, ktorá trvala 26 rokov a bola publikovaná vo vedeckom magazíne The BMJ. Zistili, že lepok u neceliatikov nie len že nezvyšuje riziko kardiovaskulárnych chorôb, ale práve naopak môže obmedziť príjem zdravej stravy.

Sledovali konzumáciu lepku a vývoj srdcovo-cievnych ochorení na viac ako 100-tisíc dobrovoľníkoch od roku 1986. Žiaden z nich nemal zvýšené riziko týchto ochorení a zároveň sa bral ohľad na isté rizikové faktory, ako napríklad fajčenie.

Vo výsledku nenašli žiadne prepojenie medzi množstvom lepku v strave a rizikom srdcových ochorení. Práve naopak varovali, ako môžu tieto trendy navádzať neceliatikov k obmedzeniu celozrnných potravín v strave, ktoré práve toto riziko znižujú.

Vedci však varujú, že štúdia sa týka striktne ľudí, ktorí nemajú netoleranciu k lepku. „Nemôžeme však podkopávať dôležitosť bezlepkovej diéty u celiatikov. Súčasne vedecké trendy neodporúčajú bezlepkovú diétu ľudom bez alergie, u celiatikov je kľúčová pri zvládaní krátkodobých aj dlhodobých príznakov,“ vyjadrila sa Sue Reeves z Univerzity v Roehamptone a držiteľka ceny Inštitútu Dr. Schara za výskum výživy.

SkryťVypnúť reklamu

DOI: 10.1016/j.appet.2013.04.016

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Zakladatelia spoločnosti SurgLogs

Slovenský startup digitalizuje americké zdravotníctvo.


7 h

Špeciálne rozhovorové vydanie podcastu Zoom s Luciou Ciglar.


a 1 ďalší 10 h
Podcast Klik

Komentovaný prehľad technologických správ.


a 2 ďalší 15 h
Ilustračné foto.

V Čile sa už platí za extra člena.


3. feb
SkryťZatvoriť reklamu