OXFORD, BRATISLAVA. Zhruba pred tisíc rokmi vydali mnísi z Rádu svätého Benedikta nariadenie pre všetkých kresťanov: prikázali postiť sa. Na pôstne obdobie vydali zoznam dovolených aj zakázaných potravín.
Hladní stredovekí ľudia však v zákaze našli dieru, vďaka ktorej sa mohli dostať aj k živočíšnym bielkovinám. Odštartovali tak evolučné zmeny, ktoré stvorili dnešnú kuru domácu.
Ukazuje to najnovší genetický výskum, ktorý uverejnili vo vedeckom časopise Molecular Biology and Evolution.
Štvornohé zvieratá
Predchodca dnešnej kury domácej, ktorá sa vo veľkom chová po celej Európe, pochádzal z Ázie.
Kuru Gallus gallus bankiva prvýkrát domestikovali zhruba pred 6-tisíc rokmi. Od dnešných európskych plemien sa pôvodná divoká kura veľmi líšila - bála sa ľudí, bola agresívna a vajíčka znášala len raz do roka.
Dnešná, na rozdiel od ostatných druhov vtákov kladúcich vajíčka len v istom období roka, kladie vajíčka každý deň. Nový výskum ukázal, aké zmeny sa museli stať a čo boli ich príčinou.