SME

Prvýkrát prečítali genóm čajovníka, je väčší ako u kávy

Na svete je sto druhov čajovníkov, čaj vyrábame len z jedného.

ILUSTRAČNÉ foto.ILUSTRAČNÉ foto. (Zdroj: PIXABAY/CC)

BRATISLAVA. Na svete existuje asi 100 druhov čajovníkov. Ak sa napijete čierneho, zeleného, bieleho alebo oolong čaju, vždy pijete nápoj vylúhovaný z listov jediného druhu – čajovníka čínskeho.

Iné čajovníky majú zloženie, ktoré by vo vylúhovanom stave nikomu nechutilo.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vedci teraz zistili, že za jedinečnou chuťou čajovníka čínskeho je jeho špeciálne zloženie.

Zloženie všetkých čajovníkov „prečítali“ v ich genetickej informácii, ktorá je až štyrikrát dlhšia ako genetická informácia kávy.

Výsledky výskumu uverejnili v najnovšom čísle vedeckého časopisu Molecular Plant.

SkryťVypnúť reklamu

Len dva čaje

Do rodu čajovníkov patrí okrem čajovníka čínskeho napríklad aj okrasná rastlina Camellia oleifera. Vyrába sa z nej čajovníkový olej.*

Na čaj sa však komerčne pestujú len dva známe poddruhy čajovníka čínskeho – čínsky čaj a indický čaj. Či je čaj čierny, zelený, alebo biely záleží od toho, ako spracúvajú jeho listy.

Za špecifickú chuť čaju zodpovedajú chemikálie a gény, ktoré spúšťajú produkciu ďalších látok.

Prečítajte si tiež: Ako uvariť najlepší a najzdravší čaj podľa vedy Čítajte 

Jednou z nich je aminokyselina theanín. Ďalšou je špeciálny flavonoid – katechín – ktorý čaju dodáva špecifickú horkosť. A treťou je kofeín, ktorý sa v čaji vyvinul nezávisle na kofeíne, ktorý nájdeme v kakau a káve.

Tieto látky sa nachádzajú vo všetkých druhoch čajovníkov. Niektoré sa v priebehu evolúcie a krížením v genóme niekoľkokrát nakopírovali.

V celom genóme čajovníkov objavili vedci až 67 percent takýchto skopírovaných genóv. Kým výskumníci prečítali celý genóm čajovníkov, ubehlo päť rokov.

SkryťVypnúť reklamu

Nie u každého druhu čajovníka sa však gény zapínajú rovnako. Práve u čajovníka čínskeho sa aktivovali tak, že vytvorili jeho špecifickú a príjemnú chuť vhodnú na konzumáciu.

Prispôsobenie klíme

Vďaka nakopírovaným častiam majú čajovníky v genóme viac ako 3 miliardy párov báz a ich genóm je tak až štyrikrát dlhší ako genóm kávy.

Prečítajte si tiež: Víno, čaj a kakao. Slovák ukázal, čo pomôže zlepšiť tlak Čítajte 

„V našom laboratóriu sme úspešne sekvenovali a zhromaždili viac ako dvadsať rastlinných genómov," vysvetľuje v tlačovej správe vydavateľstva Cell Press rastlinný genetik Lizhi Gao z Botanického inštitútu v Kunmingu v Číne. „Ale tento genóm, genóm čajovníka, bol najťažší.“

Obrovský genóm pomohol čajovníku prispôsobiť sa rozličným klimatickým podmienkam a environmentálnym stresom.

Čajovníku sa totiž darí na mnohých kontinentoch a v širokom rozpätí klimatických podmienok.

SkryťVypnúť reklamu

DOI: 10.1016/j.molp.2017.04.002

*Vážení čitatelia, v článku sme nesprávne uviedli, že z rastliny Camellia oleifera sa vyrába čajovníkový olej. Zo semien tejto rastliny sa vyrába lisovany olej nie destilovaný olej, ako v prípade čajovníkového oleja.

Gény a genetika

Súvisiace témy: Káva
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu