Prvýkrát prečítali genóm čajovníka, je väčší ako u kávy

Na svete je sto druhov čajovníkov, čaj vyrábame len z jedného.

ILUSTRAČNÉ foto.(Zdroj: PIXABAY/CC)

BRATISLAVA. Na svete existuje asi 100 druhov čajovníkov. Ak sa napijete čierneho, zeleného, bieleho alebo oolong čaju, vždy pijete nápoj vylúhovaný z listov jediného druhu – čajovníka čínskeho.

Iné čajovníky majú zloženie, ktoré by vo vylúhovanom stave nikomu nechutilo.

Vedci teraz zistili, že za jedinečnou chuťou čajovníka čínskeho je jeho špeciálne zloženie.

Zloženie všetkých čajovníkov „prečítali“ v ich genetickej informácii, ktorá je až štyrikrát dlhšia ako genetická informácia kávy.

Výsledky výskumu uverejnili v najnovšom čísle vedeckého časopisu Molecular Plant.

Článok pokračuje pod video reklamou

Len dva čaje

Do rodu čajovníkov patrí okrem čajovníka čínskeho napríklad aj okrasná rastlina Camellia oleifera. Vyrába sa z nej čajovníkový olej.*

Na čaj sa však komerčne pestujú len dva známe poddruhy čajovníka čínskeho – čínsky čaj a indický čaj. Či je čaj čierny, zelený, alebo biely záleží od toho, ako spracúvajú jeho listy.

Za špecifickú chuť čaju zodpovedajú chemikálie a gény, ktoré spúšťajú produkciu ďalších látok.

Prečítajte si tiež: Ako uvariť najlepší a najzdravší čaj podľa vedy

Jednou z nich je aminokyselina theanín. Ďalšou je špeciálny flavonoid – katechín – ktorý čaju dodáva špecifickú horkosť. A treťou je kofeín, ktorý sa v čaji vyvinul nezávisle na kofeíne, ktorý nájdeme v kakau a káve.

Tieto látky sa nachádzajú vo všetkých druhoch čajovníkov. Niektoré sa v priebehu evolúcie a krížením v genóme niekoľkokrát nakopírovali.

V celom genóme čajovníkov objavili vedci až 67 percent takýchto skopírovaných genóv. Kým výskumníci prečítali celý genóm čajovníkov, ubehlo päť rokov.

Nie u každého druhu čajovníka sa však gény zapínajú rovnako. Práve u čajovníka čínskeho sa aktivovali tak, že vytvorili jeho špecifickú a príjemnú chuť vhodnú na konzumáciu.

Prispôsobenie klíme

Vďaka nakopírovaným častiam majú čajovníky v genóme viac ako 3 miliardy párov báz a ich genóm je tak až štyrikrát dlhší ako genóm kávy.

Prečítajte si tiež: Víno, čaj a kakao. Slovák ukázal, čo pomôže zlepšiť tlak

„V našom laboratóriu sme úspešne sekvenovali a zhromaždili viac ako dvadsať rastlinných genómov," vysvetľuje v tlačovej správe vydavateľstva Cell Press rastlinný genetik Lizhi Gao z Botanického inštitútu v Kunmingu v Číne. „Ale tento genóm, genóm čajovníka, bol najťažší.“

Obrovský genóm pomohol čajovníku prispôsobiť sa rozličným klimatickým podmienkam a environmentálnym stresom.

Čajovníku sa totiž darí na mnohých kontinentoch a v širokom rozpätí klimatických podmienok.

DOI: 10.1016/j.molp.2017.04.002

*Vážení čitatelia, v článku sme nesprávne uviedli, že z rastliny Camellia oleifera sa vyrába čajovníkový olej. Zo semien tejto rastliny sa vyrába lisovany olej nie destilovaný olej, ako v prípade čajovníkového oleja.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 34 630
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 039
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 17 188
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 14 503
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 890
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 285
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 233
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 533
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 696
  10. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 680

Téma: Gény a genetika


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

ŠPORT

Sagan skončil v štrnástej etape štvrtý, po skvelom závere vyhral Fraile

Opäť zvýšil náskok v bodovacej súťaži.

Neprehliadnite tiež

Čo robiť, aby sa vám v lete neprehrieval telefón

Nedávajte telefón do mrazničky.

Podcast Klik

Klik: Prečo sa ľudia nechávajú očipovať

Prehľad technologických správ týždňa.

PODCAST ZOOM

Zoom: Globálne otepľovanie ukázali cyklistické preteky

Čo nám cyklistika hovorí o zmene klímy.