SME
Pondelok, 2. august, 2021 | Meniny má GustávKrížovkyKrížovky

Prvýkrát prečítali genóm čajovníka, je väčší ako u kávy

Na svete je sto druhov čajovníkov, čaj vyrábame len z jedného.

ILUSTRAČNÉ foto.ILUSTRAČNÉ foto. (Zdroj: PIXABAY/CC)

BRATISLAVA. Na svete existuje asi 100 druhov čajovníkov. Ak sa napijete čierneho, zeleného, bieleho alebo oolong čaju, vždy pijete nápoj vylúhovaný z listov jediného druhu – čajovníka čínskeho.

Iné čajovníky majú zloženie, ktoré by vo vylúhovanom stave nikomu nechutilo.

Vedci teraz zistili, že za jedinečnou chuťou čajovníka čínskeho je jeho špeciálne zloženie.

Zloženie všetkých čajovníkov „prečítali“ v ich genetickej informácii, ktorá je až štyrikrát dlhšia ako genetická informácia kávy.

Výsledky výskumu uverejnili v najnovšom čísle vedeckého časopisu Molecular Plant.

Skryť Vypnúť reklamu

Len dva čaje

Do rodu čajovníkov patrí okrem čajovníka čínskeho napríklad aj okrasná rastlina Camellia oleifera. Vyrába sa z nej čajovníkový olej.*

Na čaj sa však komerčne pestujú len dva známe poddruhy čajovníka čínskeho – čínsky čaj a indický čaj. Či je čaj čierny, zelený, alebo biely záleží od toho, ako spracúvajú jeho listy.

Za špecifickú chuť čaju zodpovedajú chemikálie a gény, ktoré spúšťajú produkciu ďalších látok.

Prečítajte si tiež: Ako uvariť najlepší a najzdravší čaj podľa vedy Čítajte 

Jednou z nich je aminokyselina theanín. Ďalšou je špeciálny flavonoid – katechín – ktorý čaju dodáva špecifickú horkosť. A treťou je kofeín, ktorý sa v čaji vyvinul nezávisle na kofeíne, ktorý nájdeme v kakau a káve.

Tieto látky sa nachádzajú vo všetkých druhoch čajovníkov. Niektoré sa v priebehu evolúcie a krížením v genóme niekoľkokrát nakopírovali.

V celom genóme čajovníkov objavili vedci až 67 percent takýchto skopírovaných genóv. Kým výskumníci prečítali celý genóm čajovníkov, ubehlo päť rokov.

Skryť Vypnúť reklamu

Nie u každého druhu čajovníka sa však gény zapínajú rovnako. Práve u čajovníka čínskeho sa aktivovali tak, že vytvorili jeho špecifickú a príjemnú chuť vhodnú na konzumáciu.

Prispôsobenie klíme

Vďaka nakopírovaným častiam majú čajovníky v genóme viac ako 3 miliardy párov báz a ich genóm je tak až štyrikrát dlhší ako genóm kávy.

Prečítajte si tiež: Víno, čaj a kakao. Slovák ukázal, čo pomôže zlepšiť tlak Čítajte 

„V našom laboratóriu sme úspešne sekvenovali a zhromaždili viac ako dvadsať rastlinných genómov," vysvetľuje v tlačovej správe vydavateľstva Cell Press rastlinný genetik Lizhi Gao z Botanického inštitútu v Kunmingu v Číne. „Ale tento genóm, genóm čajovníka, bol najťažší.“

Obrovský genóm pomohol čajovníku prispôsobiť sa rozličným klimatickým podmienkam a environmentálnym stresom.

Čajovníku sa totiž darí na mnohých kontinentoch a v širokom rozpätí klimatických podmienok.

Skryť Vypnúť reklamu

DOI: 10.1016/j.molp.2017.04.002

*Vážení čitatelia, v článku sme nesprávne uviedli, že z rastliny Camellia oleifera sa vyrába čajovníkový olej. Zo semien tejto rastliny sa vyrába lisovany olej nie destilovaný olej, ako v prípade čajovníkového oleja.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Protest pred Prezidentským palácom v Bratislave.

Pandémia sa raz skončí. Čo bude potom?


19 h
Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic sa zastav vyšetrovateľov NAKA.

Lipšic sa s Remetom nestretol.


18 h

Ľudia sú závislí od zdrojov, ktoré sa míňajú.


30. júl
Peter Gelle na OH Tokio 2020.

Podmienky pre kajakárov boli veľmi náročné.


Titanilla Bőd 7 h

Neprehliadnite tiež

Dvojica ruských kozmonautov Oleg Novickij a Piotr Dubrov, ktorí uskutočnili v stredu 2. júna 2021 výstup do voľného vesmíru z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Výstup súvisel s prípravou na príchod nového ruského modulu.

Prevádzku ruského segmentu na ISS chce Rusko ukončiť v roku 2028.


TASR 31. júl
Technologický podcast Klik.

Komentovaný prehľad technologických správ.


a 2 ďalší 30. júl