Ako uvariť najlepší a najzdravší čaj podľa vedy

Má mlieko vplyv na zdravotné benefity čaju? Je zdravší zelený alebo čierny čaj?

Ilustračné foto.(Zdroj: PIXABAY/CC)

Čaj je jeden z najpopulárnejších nápojov na svete. Čaj je osobitný: každý má vlastný názor na to, aká má byť dokonalá šálka.

Ale čo hovorí veda o tom, ako vyťažiť čo najviac z vášho nápoja?

Nie je to jediný dôvod prečo ho piť, ale konzumácia čaju sa spája s viacerými blahodarnými účinkami. Zlepšuje náladu a kognitívne schopnosti a znižuje riziko srdcových chorôb či cukrovky.

Čaj je zdrojom mikroživín ako je fluorid, magnézium a zinok. Pozitívne zdravotné účinky sú ale prevažne naviazané na tri hlavné bioaktívne zložky: katechíny, kofeín a L-theanín. Bioaktívne zložky sú nepodstatné živiny, ktoré môžu ovplyvniť zdravie.

Článok pokračuje pod video reklamou

Laboratórne a zvieracie štúdie naznačili, že tieto zložky môžu mať niekoľko účinkov na zdravie. Výsledky výskumov na ľuďoch už také jednoznačné nie sú. Katechíny sú typ polyfenolu – skupiny chemikálií s antioxidačnými vlastnosťami.

Antioxidanty sú molekuly, ktoré zabraňujú poškodeniu buniek. Kofeín dáva pocit ostražitosti a o aminokyseline L-theanín sa hovorí, že čaju dáva relaxačné vlastnosti. Tieto zložky tiež prispievajú k chuti a pocitu, ktorý v ústach nápoj vzbudzuje.

Ktorý čaj je najzdravší?

Čierny, oolong, biely a zelený čaj pochádza z rovnakej rastliny, Camellia sinensis. Rozdiely vznikajú pri zbere a spracovaní, hlavne pri úrovni oxidácie – reakcia, ktorá nastáva, keď sa spracované listy vystavia vysokým koncentráciám kyslíka.

Čierny čaj je plne oxidovaný, oolong čiastočne oxidovaný a zelený a biely čaj nie sú oxidované. Biele čaje pochádzajú zo skoršieho zberu, zelené čaje z neskoršieho.

Spracovanie má len malý vplyv na L-theanín, vo všetkých čajoch je približne rovnaký pomer. Hodnoty kofeínu sa výrazne líšia, ale čierny čaj zvykne mať látky najviac. Na katechíny vplýva oxidácia, takže najvyššie hodnoty majú zelené a biele čaje.

Zelený čaj sa vďaka viac antioxidantom a menej kofeínu považuje za zdravšiu voľbu. Aj preto je zelený čaj predmetom väčšiny výskumov o blahodarných účinkoch. Všetky čaje sú však dobrým zdrojom L-theanínu, kofeínu aj katechínov.

Ale buďte opatrní. Slovo „čaj“ na obale ešte negarantuje bioaktívny obsah alebo zdravotné benefity. Balené ľadové čaje a instantné čaje môžu mať obmedzené bioaktívne zložky a môžu mať vysoký podiel cukru. Bylinkové a ovocné čaje neobsahujú žiadne čajové listy, takže ich vlastnosti sa môžu líšiť.

Nadmerná konzumácia čaju môže byť škodlivá a viesť k nadmernej konzumácii kofeínu. Taníny, ďalšia skupina polyfenolov v čaji sa tiež môžu viazať na železo a znížiť vstrebávanie železa pri pití počas alebo tesne po jedle.

Veda lúhovania

Na vyťaženie maxima zdravotných benefitov z vašej šálky kávy je podstatnejšie varenie ako čaj, ktorý si vyberiete.

Dôležitá je trpezlivosť. Ak vrecúško namáčate v šálke iba 15 až 30 sekúnd, pravdepodobne získavate menej bioaktívnych látok ako pri postupe podľa inštrukcií na obale.

Pri lúhovaní podľa návodu s čerstvo zovretou vodou počas dvoch až troch minúť vyťažíte približne 60 percent katechínov, 75 percent kofeínu a 80 percent L-theanínu. Čím dlhšie čaj lúhujete, tým získate viac bioaktív a silnejšiu chuť.

Výskumy ukázali, že lúhovanie počas 20 až 30 minút pri teplote 80 stupňov vyťaží maximálne hodnoty bioaktív, ale pre každodenný život nie je veľmi praktické a pravdepodobne ani veľmi chutné.

Hodnota pH vo vode tiež vplýva na výťažky. Voda s nízkym pH (kyslá) vyťaží bioaktívne látky lepšie ako voda s vysokým pH (zásaditá). Voda z vodovodu má približnú hodnotu sedem, teda je neutrálna, a pridať citrón počas lúhovania tak môže byť lepšie ako na záver.

Čaj v mikrovlnke?

Predstava varenia čaju v mikrovlnke je pre milovníkov čaju hrozivá. Tvrdí sa, že mikrovlnné rúry sú horšie ako rýchlo varné kanvice na zohrievanie vody, keďže dávajú menšiu kontrolu nad teplotou. Mikrovlnka však môže byť užitočný nástroj na vyťaženie viac bioaktív.

Mikrovlnky môžu v skutočnosti zvýšiť pomer bioaktív vo vašej šálke. Pridaním zovretej vody do čajového vrecúška, lúhovaním po tridsať sekúnd a následným minútovým zohriatím v mikrovlnke (stredný výkon) viete vyťažiť viac bioaktív ako pri tradičnom trojminútovom lúhovaní.

Mení mlieko zdravotné benefity čaju?

Niektoré štúdie naznačili, že mlieko mení aktivitu antioxidantov a zdravotné účinky čaju.

Iné ale ukázali, že do krvi sa dostane rovnaké množstvo antioxidantov aj z čaju s mliekom. Na pozadí pradávnej otázky „kedy pridať mlieko?“ nie je žiadna reálna veda.

Kráľovský chemický spolok odporúča pridať ho hneď, a zabrániť jeho denaturácií – teda zhlukovaniu mliečnych proteínov, čo môže mlieku dodať zvetranú chuť.

Voľné listy verzus vrecúška

Čajové listy môžu obsahovať viac bioaktív, pretože obsahujú kvalitnejšie listy. Lenže listy vo vrecúškach sú drobnejšie nasekané, čo môže výťažky zlepšiť.

Menej kvalitné čaje môžu obsahovať aj stonky, ktoré sú bohatšie na L-theanín ako listy. Takže kým voľné listy môžu chutiť lepšie, obyčajné čajové vrecúško má pravdepodobne lepší pomer cena – výkon.

Zdravotné benefity nemusia byť jediný dôvod, prečo čaj pijeme, ale ak chcete zo svojej šálky vyťažiť čo najviac, kľúčová je trpezlivosť. Nech už si vyberiete akýkoľvek typ čaju, čím dlhšie ho varíte, tým viac dobroty si v šálke nájdete.

Článok pôvodne vyšiel na webe The Conversation, originál si môžete prečítať kliknutím na tento odkaz.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 124
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 327
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 484
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 15 321
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 732
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 393
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 009
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 509
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 828
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 674

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Môj dom, môj hrad. Sternbergovci si to môžu povedať už 800 rokov

So súrodencami sa tu pretekali na trojkolkách, pre miestnych robili omše. Na súkromnom hrade Český Šternberk hradný pán stále býva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

Neprehliadnite tiež

Čo robiť, aby sa vám v lete neprehrieval telefón

Nedávajte telefón do mrazničky.

Podcast Klik

Klik: Prečo sa ľudia nechávajú očipovať

Prehľad technologických správ týždňa.

PODCAST ZOOM

Zoom: Globálne otepľovanie ukázali cyklistické preteky

Čo nám cyklistika hovorí o zmene klímy.