Ako uvariť najlepší a najzdravší čaj podľa vedy

Má mlieko vplyv na zdravotné benefity čaju? Je zdravší zelený alebo čierny čaj?

Ilustračné foto.(Zdroj: PIXABAY/CC)

Čaj je jeden z najpopulárnejších nápojov na svete. Čaj je osobitný: každý má vlastný názor na to, aká má byť dokonalá šálka.

Ale čo hovorí veda o tom, ako vyťažiť čo najviac z vášho nápoja?

Nie je to jediný dôvod prečo ho piť, ale konzumácia čaju sa spája s viacerými blahodarnými účinkami. Zlepšuje náladu a kognitívne schopnosti a znižuje riziko srdcových chorôb či cukrovky.

Čaj je zdrojom mikroživín ako je fluorid, magnézium a zinok. Pozitívne zdravotné účinky sú ale prevažne naviazané na tri hlavné bioaktívne zložky: katechíny, kofeín a L-theanín. Bioaktívne zložky sú nepodstatné živiny, ktoré môžu ovplyvniť zdravie.

Laboratórne a zvieracie štúdie naznačili, že tieto zložky môžu mať niekoľko účinkov na zdravie. Výsledky výskumov na ľuďoch už také jednoznačné nie sú. Katechíny sú typ polyfenolu – skupiny chemikálií s antioxidačnými vlastnosťami.

Antioxidanty sú molekuly, ktoré zabraňujú poškodeniu buniek. Kofeín dáva pocit ostražitosti a o aminokyseline L-theanín sa hovorí, že čaju dáva relaxačné vlastnosti. Tieto zložky tiež prispievajú k chuti a pocitu, ktorý v ústach nápoj vzbudzuje.

Ktorý čaj je najzdravší?

Čierny, oolong, biely a zelený čaj pochádza z rovnakej rastliny, Camellia sinensis. Rozdiely vznikajú pri zbere a spracovaní, hlavne pri úrovni oxidácie – reakcia, ktorá nastáva, keď sa spracované listy vystavia vysokým koncentráciám kyslíka.

Čierny čaj je plne oxidovaný, oolong čiastočne oxidovaný a zelený a biely čaj nie sú oxidované. Biele čaje pochádzajú zo skoršieho zberu, zelené čaje z neskoršieho.

Spracovanie má len malý vplyv na L-theanín, vo všetkých čajoch je približne rovnaký pomer. Hodnoty kofeínu sa výrazne líšia, ale čierny čaj zvykne mať látky najviac. Na katechíny vplýva oxidácia, takže najvyššie hodnoty majú zelené a biele čaje.

Zelený čaj sa vďaka viac antioxidantom a menej kofeínu považuje za zdravšiu voľbu. Aj preto je zelený čaj predmetom väčšiny výskumov o blahodarných účinkoch. Všetky čaje sú však dobrým zdrojom L-theanínu, kofeínu aj katechínov.

Ale buďte opatrní. Slovo „čaj“ na obale ešte negarantuje bioaktívny obsah alebo zdravotné benefity. Balené ľadové čaje a instantné čaje môžu mať obmedzené bioaktívne zložky a môžu mať vysoký podiel cukru. Bylinkové a ovocné čaje neobsahujú žiadne čajové listy, takže ich vlastnosti sa môžu líšiť.

Nadmerná konzumácia čaju môže byť škodlivá a viesť k nadmernej konzumácii kofeínu. Taníny, ďalšia skupina polyfenolov v čaji sa tiež môžu viazať na železo a znížiť vstrebávanie železa pri pití počas alebo tesne po jedle.

Veda lúhovania

Na vyťaženie maxima zdravotných benefitov z vašej šálky kávy je podstatnejšie varenie ako čaj, ktorý si vyberiete.

Dôležitá je trpezlivosť. Ak vrecúško namáčate v šálke iba 15 až 30 sekúnd, pravdepodobne získavate menej bioaktívnych látok ako pri postupe podľa inštrukcií na obale.

Pri lúhovaní podľa návodu s čerstvo zovretou vodou počas dvoch až troch minúť vyťažíte približne 60 percent katechínov, 75 percent kofeínu a 80 percent L-theanínu. Čím dlhšie čaj lúhujete, tým získate viac bioaktív a silnejšiu chuť.

Výskumy ukázali, že lúhovanie počas 20 až 30 minút pri teplote 80 stupňov vyťaží maximálne hodnoty bioaktív, ale pre každodenný život nie je veľmi praktické a pravdepodobne ani veľmi chutné.

Hodnota pH vo vode tiež vplýva na výťažky. Voda s nízkym pH (kyslá) vyťaží bioaktívne látky lepšie ako voda s vysokým pH (zásaditá). Voda z vodovodu má približnú hodnotu sedem, teda je neutrálna, a pridať citrón počas lúhovania tak môže byť lepšie ako na záver.

Čaj v mikrovlnke?

Predstava varenia čaju v mikrovlnke je pre milovníkov čaju hrozivá. Tvrdí sa, že mikrovlnné rúry sú horšie ako rýchlo varné kanvice na zohrievanie vody, keďže dávajú menšiu kontrolu nad teplotou. Mikrovlnka však môže byť užitočný nástroj na vyťaženie viac bioaktív.

Mikrovlnky môžu v skutočnosti zvýšiť pomer bioaktív vo vašej šálke. Pridaním zovretej vody do čajového vrecúška, lúhovaním po tridsať sekúnd a následným minútovým zohriatím v mikrovlnke (stredný výkon) viete vyťažiť viac bioaktív ako pri tradičnom trojminútovom lúhovaní.

Mení mlieko zdravotné benefity čaju?

Niektoré štúdie naznačili, že mlieko mení aktivitu antioxidantov a zdravotné účinky čaju.

Iné ale ukázali, že do krvi sa dostane rovnaké množstvo antioxidantov aj z čaju s mliekom. Na pozadí pradávnej otázky „kedy pridať mlieko?“ nie je žiadna reálna veda.

Kráľovský chemický spolok odporúča pridať ho hneď, a zabrániť jeho denaturácií – teda zhlukovaniu mliečnych proteínov, čo môže mlieku dodať zvetranú chuť.

Voľné listy verzus vrecúška

Čajové listy môžu obsahovať viac bioaktív, pretože obsahujú kvalitnejšie listy. Lenže listy vo vrecúškach sú drobnejšie nasekané, čo môže výťažky zlepšiť.

Menej kvalitné čaje môžu obsahovať aj stonky, ktoré sú bohatšie na L-theanín ako listy. Takže kým voľné listy môžu chutiť lepšie, obyčajné čajové vrecúško má pravdepodobne lepší pomer cena – výkon.

Zdravotné benefity nemusia byť jediný dôvod, prečo čaj pijeme, ale ak chcete zo svojej šálky vyťažiť čo najviac, kľúčová je trpezlivosť. Nech už si vyberiete akýkoľvek typ čaju, čím dlhšie ho varíte, tým viac dobroty si v šálke nájdete.

Článok pôvodne vyšiel na webe The Conversation, originál si môžete prečítať kliknutím na tento odkaz.

Najčítanejšie na SME Tech


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 16 282
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 242
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 9 428
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 6 977
  5. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 376
  6. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 6 354
  7. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 284
  8. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 5 322
  9. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 180
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 4 401

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kotlebovcom po zrušení môžu siahnuť na majetok, pozrite sa na aký

Kotlebovcom sa po vstupe do banskobystrickej župy začalo dariť, kupovali autá aj domy.

SVET

Poľská vláda opäť hnevá ženy, po potratoch útočí na tabletky

Poľskí politici rozhodujú o materniciach, kričia aktivistky.

Neprehliadnite tiež

Drobné prepeličky môžu pomáhať v boji proti rakovine

Vedecký výskum na zvieratách vždy bol a aj bude otázkou rôznych názorov. Výskum na vtáčích vajciach a embryách však prináša nové rozmery.

Vedci sú na stope tajomstvu DNA

Vďaka úžasnému technologickému vývoju vznikajú nové vedné odbory. Jedným z nich je aj bioinformatika.

TECH_FM

Odhalili, prečo sú veľryby také obrovské

Gigantizmus veľrýb bol dlho záhadou. Už nie je.

Vzdali sa ropy, ponúknu tenisky z morských rias

Nerozpadnú sa po jednom daždi, nový materiál je určený na štandardné použitie.