Ako uvariť najlepší a najzdravší čaj podľa vedy

Má mlieko vplyv na zdravotné benefity čaju? Je zdravší zelený alebo čierny čaj?

Ilustračné foto.(Zdroj: PIXABAY/CC)

Čaj je jeden z najpopulárnejších nápojov na svete. Čaj je osobitný: každý má vlastný názor na to, aká má byť dokonalá šálka.

Ale čo hovorí veda o tom, ako vyťažiť čo najviac z vášho nápoja?

Nie je to jediný dôvod prečo ho piť, ale konzumácia čaju sa spája s viacerými blahodarnými účinkami. Zlepšuje náladu a kognitívne schopnosti a znižuje riziko srdcových chorôb či cukrovky.

Čaj je zdrojom mikroživín ako je fluorid, magnézium a zinok. Pozitívne zdravotné účinky sú ale prevažne naviazané na tri hlavné bioaktívne zložky: katechíny, kofeín a L-theanín. Bioaktívne zložky sú nepodstatné živiny, ktoré môžu ovplyvniť zdravie.

Laboratórne a zvieracie štúdie naznačili, že tieto zložky môžu mať niekoľko účinkov na zdravie. Výsledky výskumov na ľuďoch už také jednoznačné nie sú. Katechíny sú typ polyfenolu – skupiny chemikálií s antioxidačnými vlastnosťami.

Antioxidanty sú molekuly, ktoré zabraňujú poškodeniu buniek. Kofeín dáva pocit ostražitosti a o aminokyseline L-theanín sa hovorí, že čaju dáva relaxačné vlastnosti. Tieto zložky tiež prispievajú k chuti a pocitu, ktorý v ústach nápoj vzbudzuje.

Ktorý čaj je najzdravší?

Čierny, oolong, biely a zelený čaj pochádza z rovnakej rastliny, Camellia sinensis. Rozdiely vznikajú pri zbere a spracovaní, hlavne pri úrovni oxidácie – reakcia, ktorá nastáva, keď sa spracované listy vystavia vysokým koncentráciám kyslíka.

Čierny čaj je plne oxidovaný, oolong čiastočne oxidovaný a zelený a biely čaj nie sú oxidované. Biele čaje pochádzajú zo skoršieho zberu, zelené čaje z neskoršieho.

Spracovanie má len malý vplyv na L-theanín, vo všetkých čajoch je približne rovnaký pomer. Hodnoty kofeínu sa výrazne líšia, ale čierny čaj zvykne mať látky najviac. Na katechíny vplýva oxidácia, takže najvyššie hodnoty majú zelené a biele čaje.

Zelený čaj sa vďaka viac antioxidantom a menej kofeínu považuje za zdravšiu voľbu. Aj preto je zelený čaj predmetom väčšiny výskumov o blahodarných účinkoch. Všetky čaje sú však dobrým zdrojom L-theanínu, kofeínu aj katechínov.

Ale buďte opatrní. Slovo „čaj“ na obale ešte negarantuje bioaktívny obsah alebo zdravotné benefity. Balené ľadové čaje a instantné čaje môžu mať obmedzené bioaktívne zložky a môžu mať vysoký podiel cukru. Bylinkové a ovocné čaje neobsahujú žiadne čajové listy, takže ich vlastnosti sa môžu líšiť.

Nadmerná konzumácia čaju môže byť škodlivá a viesť k nadmernej konzumácii kofeínu. Taníny, ďalšia skupina polyfenolov v čaji sa tiež môžu viazať na železo a znížiť vstrebávanie železa pri pití počas alebo tesne po jedle.

Veda lúhovania

Na vyťaženie maxima zdravotných benefitov z vašej šálky kávy je podstatnejšie varenie ako čaj, ktorý si vyberiete.

Dôležitá je trpezlivosť. Ak vrecúško namáčate v šálke iba 15 až 30 sekúnd, pravdepodobne získavate menej bioaktívnych látok ako pri postupe podľa inštrukcií na obale.

Pri lúhovaní podľa návodu s čerstvo zovretou vodou počas dvoch až troch minúť vyťažíte približne 60 percent katechínov, 75 percent kofeínu a 80 percent L-theanínu. Čím dlhšie čaj lúhujete, tým získate viac bioaktív a silnejšiu chuť.

Výskumy ukázali, že lúhovanie počas 20 až 30 minút pri teplote 80 stupňov vyťaží maximálne hodnoty bioaktív, ale pre každodenný život nie je veľmi praktické a pravdepodobne ani veľmi chutné.

Hodnota pH vo vode tiež vplýva na výťažky. Voda s nízkym pH (kyslá) vyťaží bioaktívne látky lepšie ako voda s vysokým pH (zásaditá). Voda z vodovodu má približnú hodnotu sedem, teda je neutrálna, a pridať citrón počas lúhovania tak môže byť lepšie ako na záver.

Čaj v mikrovlnke?

Predstava varenia čaju v mikrovlnke je pre milovníkov čaju hrozivá. Tvrdí sa, že mikrovlnné rúry sú horšie ako rýchlo varné kanvice na zohrievanie vody, keďže dávajú menšiu kontrolu nad teplotou. Mikrovlnka však môže byť užitočný nástroj na vyťaženie viac bioaktív.

Mikrovlnky môžu v skutočnosti zvýšiť pomer bioaktív vo vašej šálke. Pridaním zovretej vody do čajového vrecúška, lúhovaním po tridsať sekúnd a následným minútovým zohriatím v mikrovlnke (stredný výkon) viete vyťažiť viac bioaktív ako pri tradičnom trojminútovom lúhovaní.

Mení mlieko zdravotné benefity čaju?

Niektoré štúdie naznačili, že mlieko mení aktivitu antioxidantov a zdravotné účinky čaju.

Iné ale ukázali, že do krvi sa dostane rovnaké množstvo antioxidantov aj z čaju s mliekom. Na pozadí pradávnej otázky „kedy pridať mlieko?“ nie je žiadna reálna veda.

Kráľovský chemický spolok odporúča pridať ho hneď, a zabrániť jeho denaturácií – teda zhlukovaniu mliečnych proteínov, čo môže mlieku dodať zvetranú chuť.

Voľné listy verzus vrecúška

Čajové listy môžu obsahovať viac bioaktív, pretože obsahujú kvalitnejšie listy. Lenže listy vo vrecúškach sú drobnejšie nasekané, čo môže výťažky zlepšiť.

Menej kvalitné čaje môžu obsahovať aj stonky, ktoré sú bohatšie na L-theanín ako listy. Takže kým voľné listy môžu chutiť lepšie, obyčajné čajové vrecúško má pravdepodobne lepší pomer cena – výkon.

Zdravotné benefity nemusia byť jediný dôvod, prečo čaj pijeme, ale ak chcete zo svojej šálky vyťažiť čo najviac, kľúčová je trpezlivosť. Nech už si vyberiete akýkoľvek typ čaju, čím dlhšie ho varíte, tým viac dobroty si v šálke nájdete.

Článok pôvodne vyšiel na webe The Conversation, originál si môžete prečítať kliknutím na tento odkaz.

Najčítanejšie na SME Tech


Inzercia - Tlačové správy


  1. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  2. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  3. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  4. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  5. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  6. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  7. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  9. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  10. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  1. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  2. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek
  3. Cíťte sa v priestore príjemne
  4. Ktorý odšťavovač má najvyššiu výťažnosť?
  5. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  6. Ako si vybrať wc a umývadlo?
  7. Poslanec M. Borguľa bojuje proti netransparentnému tendru
  8. Grantová výzva na vykonávanie činností informačných centier
  9. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  10. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  1. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 5 652
  2. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 4 743
  3. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 3 680
  4. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 589
  5. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 3 161
  6. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 3 022
  7. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou 2 924
  8. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty 2 217
  9. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 008
  10. Máte už vybranú dovolenku na júl? 987

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Čudne rozdelené peniaze siahajú ku Kaliňákovmu známemu

Spoločnosť Highchem s pätnástimi zamestnancami a vyše miliónovými tržbami nemá podľa hodnotenia dostatočné odborné kapacity.

DOMOV

Sieť čelí exekúciám, dlžoby nespláca ani SDKÚ

Sieť nezaplatila vyše 500-tisíc eur, pre ktoré ju naháňajú exekútori.

Neprehliadnite tiež

Vo vnútri Mesiaca je množstvo vody, pomôže pri kolonizácii

Voda sa na Mesiac dostala krátko po jeho vzniku.

Google pridáva do vyhľadávania a máp SOS upozornenia

Nový nástroj má upozorniť ľudí na hroziace nebezpečenstvo v ich okolí a poskytnúť užitočné informácie v krízovej situácii.

Robotický vysávač sa môže stať najväčším špehom v domácnostiach

Okrem prachu z podlahy pozbiera aj informácie o rozložení domu.

Sedem tipov, ako vám smartfón pomôže na dovolenke

Naplánujte si s ním cestu, vyhnite sa zápcham, nájdite najlacnejší hotel a prepočítajte cudziu menu.