Pažravosti sa nevyhnete. Máme ju zakódovanú v mozgu

Sledovaním hypotalamu u rybičiek vedci našli priame prepojenie medzi zrakom a centrom výživy v mozgu.

Ilustračné foto.(Zdroj: FLICKR // CC)

BRATISLAVA. Ak ste boli niekedy obvinený z toho, že by vám „iba oči jedli“, je dosť pravdepodobné, že ste za tým nehľadali viac ako obyčajnú pažravosť.

Príčina takéhoto správania však môže byť o niečo vedeckejšia. Podľa nového výskumu z japonského Národného inštitútu pre genetiku (NIG) existuje v mozgu pevné prepojenie medzi zrakovým vnímaním jedla a túžbou jesť.

„U stavovcov reguluje kŕmenie časť mozgu zvaná hypotalamus. Integruje množstvo informácií, napríklad o energetickej potrebe tela a množstve dostupného jedla v okolí,“ povedal v tlačovej správe NIG Akira Muto, vedúci autor štúdie, ktorá vyšla v prestížnom vedeckom žurnále Nature Communications.

Článok pokračuje pod video reklamou

Priame prepojenie

Mozgy pozoroval u druhu rýb Danio pruhované z južnej Ázie. Na rozoznanie jedla používajú podobne ako človek primárne zrak.

„Doteraz nebolo známe, že hypotalamus dostáva vizuálne informácie, čo sa nám podarilo dokázať. Zároveň sme našli aj neuróny, ktoré reagujú na vizuálne podnety koristi a majú priame prepojenie na centrum príjmu potravy v hypotalame,“ vysvetľuje ďalej Muto.

Napriek rozdielom v stavbe mozgu sa môžu nálezy týkať aj ľudí.

„Prekvapivo, čuch nebol v procese získavania potravy dôležitý. Zablokovanie čuchových neurónov vôbec nezmenilo správanie rýb," popísal nálezy pre SME Muto.

"Je však pravda, že ryby na rozdiel od cicavcov nemajú mozgovú kôru a používajú stredný mozog ako vizuálne centrum. Avšak ak je spojenie zakódované napevno, predpokladá sa, že živočích bude zháňať potravu aj bez predchádzajúcej skúsenosti s kŕmením. To môžeme vidieť aj u ľudí – bábätká si často dávajú do úst všeličo možné.“

Mapovanie neurónov

Tieto objavy boli možné vďaka pokrokom vo vysoko citlivom, geneticky zakódovánom systéme zvanom GCaMP, ktorý dokáže sledovať neurónovú aktivitu pomocou vápnikových stôp. Profesor Kawakami, spoluautor štúdie, sa jeho vývinu venoval viac ako dvadsať rokov.

Jeho laboratórium obsahuje skoro dvetisíc rybičiek Danio pruhovaných, ktoré majú GCaMP zakódovaný v rôznych typoch buniek v mozgu a v tele. Jeho ryby používajú výskumníci po celom svete. Na túto štúdiu stačili iba dve – jedna na sledovanie neurónov – detektorov koristi, a druhá na skúmanie centra príjmu potravy.

Nové poznatky sú ďalším dôležitým krokom za našim porozumením, akými rôznymi spôsobmi mozog reguluje naše stravovacie návyky. Podobný výskum je kľúčový, aby sme dokázali efektívne liečiť choroby spojené s príjmom potravy.

„Aby sme reálne pomohli ľuďom s poruchami potravy, budeme musieť s výskumom ďalej pokračovať. Jeden z možných smerov by bolo testovanie látok, ktoré dokážu potlačiť aktivitu neurónov v centre príjmu potravy, ktoré sme našli,“ naznačil možné pokračovanie štúdie Muto.

DOI: 10.1038/NCOMMS15029

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 34 630
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 039
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 17 188
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 14 503
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 890
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 285
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 233
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 533
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 696
  10. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 680

Téma: Zrak


Článok je zaradený aj do ďalších tém Jedlo, Mozog, Oči a zrak

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

ŠPORT

Sagan skončil v štrnástej etape štvrtý, po skvelom závere vyhral Fraile

Opäť zvýšil náskok v bodovacej súťaži.

Neprehliadnite tiež

Čo robiť, aby sa vám v lete neprehrieval telefón

Nedávajte telefón do mrazničky.

Podcast Klik

Klik: Prečo sa ľudia nechávajú očipovať

Prehľad technologických správ týždňa.

PODCAST ZOOM

Zoom: Globálne otepľovanie ukázali cyklistické preteky

Čo nám cyklistika hovorí o zmene klímy.