Objektív je špeciálna rubrika, v ktorej predstavujeme zaujímavé snímky či videá zo sveta vedy a technológií.
V hlbokom tanieri v troche vody sa hmýri mláďa chobotnice. Netradičnú surovú pochúťku by ste našli na jedálnom lístku v kórejských reštauráciách, no ich konzumácia je pre človeka ťažká. Chobotničky sa hýbu a ich chápadlá s prísavkami sú stále aktívne. Hrozí riziko udusenia.
S rovnakým problémom sa pri love stretávajú aj delfíny. Chobotnice síce nepatria do ich tradičného jedálnička, pri nedostatku vitamínov v čase zimy však požierajú aj tieto živočíchy.
Ak delfíny nechcú riskovať smrť, museli si vymyslieť špeciálnu techniku jedenia. Teraz ju prvýkrát pozorovali v Austrálii a opísali v odbornom časopise Marine Mammal Science.
Delfínov recept na chobotnicu je jednoduchý: chobotnici najskôr odhryzne hlavu. Následne poriadne potrasie telom, až kým telo chobotnice neskrehne a prísavky neprestanú sať. Telo koristi delfín poriadne obúcha o hladinu vody, kým sa nerozpadne na menšie kúsky.
Existujú prípady, kedy delfíny súboj s chobotnicou neprežili alebo odišli so zraneniami. Pri pozorovaniach v Austrálii sa raz chobotnica prisala na chrbát delfína a upchala mu dýchací otvor umiestnený na chrbte. V roku 2015 sa jeden delfín udusil, keď sa snažil prehltnúť viac ako meter dlhú chobotnicu.

DOI: 10.1111/mms.12405