BRATISLAVA. Približne každý stý človek sa musí vyhýbať potravinám, ktoré obsahujú lepok. Má na to dôvod od lekára: trpí celiakiou, teda neznášanlivosťou lepku (glutén).
V posledných rokoch sa však k celiatikom pridáva množstvo ďalších, pre ktorých je lepok hlavným stravovacím nepriateľom. Nemajú zdravotný dôvod, stačí, že výhody populárneho trendu bezlepkovej diéty ospevujú rôzni slávni ľudia.
Aj keď sa bezlepkové jedlá vyskytujú čoraz viac v potravinách a reštauráciach, zatiaľ neexistujú dostatočné vedecké dôkazy, že vysadenie gluténu prináša pre zdravého človeka zdravotné výhody.
Nový výskum Harvardovej univerzity dokonca naznačuje opak. Ukazuje spojenie medzi nízkym príjmom lepku a rizikom cukrovky 2. typu.
Viac lepku, menej rizika
Lepok je bielkovina, ktorá sa nachádza v obilninách ako pšenica, raž či jačmeň. Pomáha cestu kysnúť, rásť do objemu a udržať si tvar. Niektorým ľuďom však spôsobuje problémy.
Imunitný systém pacientov s celiakiou ho považuje za hrozbu a reaguje útokom na sliznicu tenkého čreva. Aj niektorí jednotlivci bez ochorenia však môžu mať na látku intoleranciu, ktorá sa prejavuje hnačkou, nadúvaním či bolesťami brucha.