Päťročná whisky za pár dní? Vedci oklamali proces zrenia

Produkty vedcov sa nemôžu označovať názvami ako whiskey či brandy. Legislatíva nepočíta s tým, že prírodu sa dá oklamať.

Whisky nemusí zrieť v sudoch dlhé roky.(Zdroj: Max Pixel)

BRATISLAVA. Čím je staršia, tým je nielen drahšia, ale spravidla aj lepšia. Platí to väčšinou o pravej škótskej whisky, ale napríklad aj v prípade drahých značiek brandy či pravých kubánskych rumov vyrábaných z cukrovej trstiny.

Milovníkov podobných alkoholických nápojov však zrejme nepotešia najnovšie pokusy vedcov. Celý proces zrenia sa im z rokov podarilo skrátiť na niekoľko dní. Z ich pohľadu môže byť ešte horšie to, že produkty si od odborníkov vyslúžili len pochvaly.

Vedci sa už dlho zamýšľajú, ako urýchliť najpomalšiu časť výrobu napríklad škótskej whisky – teda jej dlhoročné zrenie v drevených sudoch.

Zdá sa, že našli spôsob: postačí ultrazvuk.

Whisky pri zrení v dubových sudoch postupne naberá svoju charakteristickú „dymovú“ chuť. V prípade tých najdrahších značiek to trvá roky, čo nestojí len čas, ale najmä peniaze.

Španielski výskumníci si na pokus zobrali brandy, ktoré sa vyrába z destilovaného vína a celý proces je s whisky porovnateľný. V sudoch ho zmiešali s dubovými hoblinami, nie však len tak – niekoľko dní naň vysielali ultrazvukové vlny.

Ultrazvuk v čiastočkách hoblín vytváral tlak a spôsoboval ich vnútorné štiepenie. Do destilovaného vína tak dubová chuť prenikala oveľa rýchlejšie. Za normálnych okolností by sa dialo to isté aj bez ultrazvuku, akurát pomalšie.

Výsledné brandy vyrobené za pár dní údajne chutilo ako pravé.

„Chutilo prekvapivo dobre, malo ovocnú sladkú chuť a bolo veľmi aromatické,“ povedal pre Discover Valme García, profesor z Univerzity v Cádize, jeden z autorov pokusu.

Vedci sa síce z objavu tešia, pripúšťajú však, že celý proces zrenia sa nedá kompletne nahradiť. „Oklamali“ síce prírodu, nie však legislatívu.

Ich produkty sa totiž nemôžu označovať ako brandy či pravá škótska whisky. Legislatíva totiž hovorí, že na to, aby sa tak mohli nazývať, v praxi musia skutočne zrieť roky.

Najčítanejšie na SME Tech


Inzercia - Tlačové správy


  1. Aký bude váš doplnkový dôchodok
  2. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka
  3. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte?
  4. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť?
  5. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity!
  6. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku?
  7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  8. Jednoduchá mobilná tlač z vášho smartfónu, alebo tabletu?
  9. Vďaka úveru na rekonštrukciu môžete ušetriť tisícky EUR
  10. Zažite vašu vysnívanú dovolenku na Bali
  1. Mladí futbalisti získali takmer 50 tisíc eur
  2. OMV modernizuje čerpacie stanice. Prioritou je pohodlie zákazník
  3. Aj zmrzlina podlieha trendom, mali ste už špenátovú?
  4. Prémiovosť slovenského trhu rastie, dovozová Metaxa je na čele
  5. Neseďte doma, cestujte z Košíc do sveta
  6. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka
  7. Kŕčové žily: Nepekné a nebezpečné
  8. Študenti obhajovali návrhy na využitie Pisztoryho paláca
  9. Turistický nosič pre malého dobrodruha?
  10. Kúpte si nehnuteľnosť v 5* luxusnom rezorte v zálive Sistiana
  1. Aký bude váš doplnkový dôchodok 11 670
  2. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity! 4 728
  3. Od 1. júla už prestanete chodiť na poštu! 4 087
  4. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a. 3 771
  5. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť? 3 498
  6. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku? 3 206
  7. Jarabinky Grande odštartovali predaj zaujímavými cenami bytov 3 152
  8. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte? 3 107
  9. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka 3 018
  10. V Prešove sa dnes tankuje za euro. Aj prémiové palivá 2 367