SME
Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Päťročná whisky za pár dní? Vedci oklamali proces zrenia

Produkty vedcov sa nemôžu označovať názvami ako whiskey či brandy. Legislatíva nepočíta s tým, že prírodu sa dá oklamať.

Whisky nemusí zrieť v sudoch dlhé roky.Whisky nemusí zrieť v sudoch dlhé roky. (Zdroj: Max Pixel)

BRATISLAVA. Čím je staršia, tým je nielen drahšia, ale spravidla aj lepšia. Platí to väčšinou o pravej škótskej whisky, ale napríklad aj v prípade drahých značiek brandy či pravých kubánskych rumov vyrábaných z cukrovej trstiny.

Milovníkov podobných alkoholických nápojov však zrejme nepotešia najnovšie pokusy vedcov. Celý proces zrenia sa im z rokov podarilo skrátiť na niekoľko dní. Z ich pohľadu môže byť ešte horšie to, že produkty si od odborníkov vyslúžili len pochvaly.

Vedci sa už dlho zamýšľajú, ako urýchliť najpomalšiu časť výrobu napríklad škótskej whisky – teda jej dlhoročné zrenie v drevených sudoch.

Skryť Vypnúť reklamu

Zdá sa, že našli spôsob: postačí ultrazvuk.

Whisky pri zrení v dubových sudoch postupne naberá svoju charakteristickú „dymovú“ chuť. V prípade tých najdrahších značiek to trvá roky, čo nestojí len čas, ale najmä peniaze.

Španielski výskumníci si na pokus zobrali brandy, ktoré sa vyrába z destilovaného vína a celý proces je s whisky porovnateľný. V sudoch ho zmiešali s dubovými hoblinami, nie však len tak – niekoľko dní naň vysielali ultrazvukové vlny.

Ultrazvuk v čiastočkách hoblín vytváral tlak a spôsoboval ich vnútorné štiepenie. Do destilovaného vína tak dubová chuť prenikala oveľa rýchlejšie. Za normálnych okolností by sa dialo to isté aj bez ultrazvuku, akurát pomalšie.

Výsledné brandy vyrobené za pár dní údajne chutilo ako pravé.

„Chutilo prekvapivo dobre, malo ovocnú sladkú chuť a bolo veľmi aromatické,“ povedal pre Discover Valme García, profesor z Univerzity v Cádize, jeden z autorov pokusu.

Skryť Vypnúť reklamu

Vedci sa síce z objavu tešia, pripúšťajú však, že celý proces zrenia sa nedá kompletne nahradiť. „Oklamali“ síce prírodu, nie však legislatívu.

Ich produkty sa totiž nemôžu označovať ako brandy či pravá škótska whisky. Legislatíva totiž hovorí, že na to, aby sa tak mohli nazývať, v praxi musia skutočne zrieť roky.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Vláda si tlieska. Testy však mnohých neodhalili, varujú experti

Falošne zdravých považuje za problém aj minister Krajčí.

Premiér Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí.
Podcast Dobré Ráno.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Čo vám zabudli povedať o testovaní

Zatlieskali sme si a teraz k faktom.

Peter Tkačenko

Navrhli odvolať rektora STU Fikara, na rokovaní bola polícia

Akademici si odhlasovali koniec Miroslava Fikara.

Rektor Slovenskej technickej univerzity (STU) Miroslav Fikar.

Neprehliadnite tiež

Južný pól Mesiaca. V tejto oblasti má v roku 2024 pristáť misia Artemis III.

NASA predstavila nový objav, na povrchu Mesiaca je voda

Zistenie môže mať význam pre misie ľudí.

Mesiac z Medzinárodnej vesmírnej stanice.

Najlepší lacný mobil do dvesto eur (jeseň 2020)

Je lepšie Lenovo, Huawei alebo Xiaomi?