SME

Za záhadnou smrťou detí v Indii je exotické ovocie

Ochorenia mozgu sa na severovýchode Indie objavujú len v čase, keď sa zbiera dvojslivka čínska.

Liči v spojení s podvýživou vyvolalo u detí zvláštne príznaky.Liči v spojení s podvýživou vyvolalo u detí zvláštne príznaky. (Zdroj: ILUSTRAČNÉ FOTO - FOTOLIA)

MUZAFFARPUR, BRATISLAVA. Deti šli večer spať zdravé. Ráno sa budili s výkrikmi, kŕčmi a záchvatmi, až kým neupadli do bezvedomia.

V indickom meste Muzaffarpur takmer dve desaťročia každý rok na začiatku leta prijímali do nemocnice deti s podobnými príznakmi. Všetky mali nezvyčajné ochorenie mozgu a skoro polovica z nich zomrela.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Doktori si najprv mysleli, že deti dostali úpal, chytili infekciu od potkanov či netopierov alebo sa otrávili pesticídmi z početných sadov v regióne, kde miestni pestujú exotické ovocie liči.

SkryťVypnúť reklamu

Po niekoľkoročnej detektívnej práci teraz vedci potvrdili, že za zvláštnym ochorením bolo samotné exotické ovocie v spojení s podvýživou malých detí. Výsledky uverejnili v medicínskom časopise Lancet.

Mesačná choroba

Prípady sa v Muzaffarpure objavovali od roku 1995. Inak zdravé deti zrazu ochoreli, často aj upadli do kómy a takmer 40 percent z nich zomrelo.

„Mali sme pred očami deti, ktoré zomierali každý deň priamo pred našimi očami, len čo prišli do nemocnice,“ hovorí pre denník New York Times Radžeš Jadav, hlavný výskumník tajomnej nákazy v Indii.

Choroba sa objavovala u detí len od polovice mája do júla, zhruba v rovnakom čase, keď sa v regióne začína zber liči, nazývané aj dvojslivka čínska. Neochoreli však všetky deti z regiónu. V roku 2014 sa preto Jadav rozhodol preskúmať, prečo deti chorľavejú.

SkryťVypnúť reklamu

Bez večere a bez cukru

Zistili, že samotné liči by chorobu nespôsobilo. Išlo o kombináciu viacerých faktorov. Tím vedcov počkal, kým ochorenia opäť vypuknú, potom porovnali vzorky od štyristo chorých detí so stovkou vzoriek od zdravých detí.

Odbery krvi a mozgovomiešneho moku ukázali, že deti nemali žiadnu infekciu a neboli vystavené ani účinkom pesticídov. Krátko pred ochorením však jedli liči.

U dvoch tretín detí objavili v krvi aj dva toxíny, ktoré sa nachádzajú v kôstkach tohto ovocia – hypoglicín a metyléncyclopropyl glycín. Tieto toxíny sa vo vysokých dávkach nachádzajú v nezrelom ovocí. Liči však jedli mnohé deti a nie všetky ochoreli, vedci teda vedeli, že za ochorením musí byť ešte niečo iné.

Ukázalo sa, že deti s mozgovým ochorením pred konzumáciou liči vynechali večeru. Mali teda nízke hodnoty krvného cukru.

SkryťVypnúť reklamu

Vynechali večeru

Normálne by v takomto prípade telo začalo metabolizovať mastné kyseliny a premieňať ich na glukózu.

Toxíny z liči tomu zabránili – narúšajú totiž metabolizmus mastných kyselín a viedli tak u detí ešte k nižším hodnotám cukru v krvi a zápalom mozgu.

Výskumníci odporučili rodičom v regióne, aby dávali pozor na to, koľko ovocia ich deti zjedia a aby sa postarali o to, že deti sa vždy navečerajú. Môžu tak predísť smrteľnému ochoreniu.

DOI: 10.1016/S2214-109X(17)30035-9

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu