Ako paradajky stratili svoju chuť a ako im ju vrátime späť

Šľachtitelia chceli červenšie a odolnejšie paradajky, no zabudli na chuť.

Sú pevné, červené, veľké, no chýba im chuť - paradajky zo supermarketu. (Zdroj: ILUSTRAČNÉ FOTO - FOTOLIA)

GAINESVILLE, BRATISLAVA. „Znalosť je vedieť, že paradajka je ovocie. Múdrosť je nedávať paradajku do ovocného šalátu,“ povedal kedysi britský novinár Miles Kington.

Paradajka je skutočne bobuľovité ovocie, no v supermarkete ju nájdete v oddelení zeleniny.

Aj keby ste takúto paradajku nakrájali a nahádzali do misy s jahodami a banánom, zrejme by ste si to nevšimli. Zahryzli by ste do nej a cítili by ste len dužinu bez akejkoľvek typickej chuti.

Paradajkám zo supermarketov chýba chuť a na rozdiel od rozšírenej povery chuť nezmizla pri pestovaní v skleníkoch alebo pod umelým svetlom. Aspoň nie priamo.

Rajčiaky začali strácať chuť asi pred päťdesiatimi rokmi. Ľudia chceli paradajky počas celého roka a predajcovia zas chceli, aby v regáloch vydržali čo najdlhšie. Vyšľachtili preto odolnejšie, červenšie a pevnejšie – na prvý pohľad takmer dokonalé - paradajky. S tým, ako sa zlepšoval vzhľad aj odolnosť plodov, mizla z nich paradajková chuť.

Podľa nového výskumu možno chuť do paradajok vrátiť. Aj tie zo supermarketu by mohli chutiť ako z domácej záhradky, stačí vôľa pestovateľov. Ukazuje to nový výskum, ktorý vytvoril genetický recept na zlepšenie chuti obľúbeného červeného ovocia, ktoré používame ako zeleninu. Uverejnili ho vo vedeckom časopise Science.

„Len opravujeme, čo sa poškodilo za posledné polstoročie. Chceme ich chuťovo vrátiť tam, kde boli pred sto rokmi. Aj paradajka zo supermarketu môže chutiť lepšie,“ píše v tlačovej správe University of Florida hlavný autor výskumu Harry Klee.

Paradajkový príbeh

Prvým krokom vedcov bolo zistiť, prečo supermarketové paradajky nemajú v porovnaní domácimi a tradičnými odrodami chuť a čo presne to spôsobuje. Podľa Kleeho sa chuť paradajok vytratila pri ich šľachtení.

Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu Sme.sk
Aj vy môžete byť jeho predplatiteľom

Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Mesačné predplatné
od 0,98 €
Objednať
Cena 0,98€ platí pre nových predplatiteľov prvý mesiac. Ďalšie mesiace sú za štandardnú cenu 3,90€.

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Šmejdi sa úplne nevytratili. Sedem krokov, ako sa vyhnúť problémom

Zmluvy, ktoré človek podpíše na nelegálne usporiadanej akcii, neplatia.

KULTÚRA

Ukrajinský režisér ukázal aroganciu ruských policajtov, vybučali ho

Nasadili Rusi svojich ľudí do hľadiska?

KOMENTÁRE

V kanadskom raji sa s ostatnými delí čoraz menej ľudí

Je Vancouver jedným z najlepších miest pre život?

Neprehliadnite tiež

Drobné prepeličky môžu pomáhať v boji proti rakovine

Vedecký výskum na zvieratách vždy bol a aj bude otázkou rôznych názorov. Výskum na vtáčích vajciach a embryách však prináša nové rozmery.

Vedci sú na stope tajomstvu DNA

Vďaka úžasnému technologickému vývoju vznikajú nové vedné odbory. Jedným z nich je aj bioinformatika.

TECH_FM

Odhalili, prečo sú veľryby také obrovské

Gigantizmus veľrýb bol dlho záhadou. Už nie je.

Vzdali sa ropy, ponúknu tenisky z morských rias

Nerozpadnú sa po jednom daždi, nový materiál je určený na štandardné použitie.