DAVIS, BRATISLAVA. Má výraznejšiu chuť, podmanivejšiu vôňu ako iné druhy kávy. Arabica však bola dlhý čas pre vedcov tak trochu záhadou. Lepšie povedané, genóm kávovníka rovnakého názvu, z ktorého sa Arabica vyrába. Vedci ho dlhé roky nevedeli rozlúštiť.
Zmenilo sa to až teraz. Odborníci z Kalifornskej univerzity v Davise definitívne oznámili, že poznajú celú sekvenciu DNA a RNA Arabicy. Zverejnili ho na stránke Phytozome.net, verejnej databáze génových sekvencií, ktorú spravuje americká vláda.
„Nové sekvencie genómu kávovníka Arabica obsahujú kľúčové informácie pre vývoj jej kvalitnejších odrôd, ktoré budú odolnejšie voči škodcom a budú sa lepšie vedieť prispôsobiť klimatickým zmenám, ktoré v nasledujúcich 30 rokoch ohrozia globálnu produkciu kávy,“ cituje portál Eurekalert kalifornského genetika Juana Medrana.
Káva Arabica vyrábaná z rovnomenných kávovníkov je dnes zďaleka najpopulárnejšou na celom svete. Na celosvetovej produkcii kávy sa podieľa až 70 percentami. Je tak oveľa populárnejšia ako napríklad káva typu Robusta, ktorá má síce spravidla vyšší obsah kofeínu, má však zároveň menej výraznú vôňu a silnejšiu chuť. Väčšinou sa pridáva do kávových zmesí, prípadne z jej vyrábajú lacnejšie instantné kávové nápoje.
Genóm Robusty je takisto podľa vedcov oveľa jednoduchší a rozlúštili ho ešte pred vyše dvoma rokmi.
Kalifornskí vedci chceli rozlúštením genómu Arabicy pomôcť aj miestnym výrobcom. Práve v tejto časti USA len nedávno začali vo veľkom pestovať kávovníky. Pestovatelia dúfajú, že aj vďaka novému objavu sa im podarí presadiť na svetovom trhu s kávou, ktorému dominuje najmä Latinská Amerika.
Loading
...