SME
Streda, 2. december, 2020 | Meniny má BibiánaKrížovkyKrížovky

Prečo ste jedli ten kebab. Vysvetlili, ako vás opitý mozog núti jesť

Alkohol v myšaciom mozgu aktivuje centrum, ktoré kontroluje hlad.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: FOTOLIA)

LONDÝN, BRATISLAVA. Je piatok večer. S kamarátmi sedíte na pive. Lepšie povedané na piatom pive. Napriek tomu, že ste pred dvoma hodinami večerali, objednávate veľkú pizzu a celý večer chrúmete čipsy.

Keď ľudia pijú väčšie množstvá alkoholu, majú aj omnoho väčšiu chuť na jedlo. Nemôže za to žalúdok, na príčine je podľa zistení vedcov mozog. Keď pijete, váš mozog si myslí, že vám hrozí vyhladovanie a donúti vás najesť sa. Naznačuje to štúdia v odbornom žurnále Nature Communications.

Prečítajte si tiež: Prečo sa nám vonku nezdá chladno, keď pijeme alkohol Čítajte 

Veľké pivo alebo balík čipsov?

Aby vedci našli prepojenie medzi neurónmi a alkoholom, museli najprv opiť pár laboratórnych myší. Tri dni im injekčne podávali výdatné dávky alkoholu. U ľudí by sa jedna takáto dávka rovnala takmer dvom fľašiam vína a tiež dosť veľkej opici.

Skryť Vypnúť reklamu

Potom na opitých myškách sledovali aktivitu v centre mozgu, ktoré ovláda hlad. Zistili, že alkohol im aktivoval neuróny AgRP, ktoré zvyšujú apetít a znižujú metabolizmus a výdaj energie. Autori štúdie nemôžu s určitosťou povedať, že rovnaký mechanizmus funguje aj u ľudí, ale tieto neuróny sú evolučne veľmi staré a majú ich aj ľudia.

„Nepochybujem o tom, že neuróny AgRP sa aktivujú rovnako aj u ľudí, a to je dôvod prečo aj u nich vidíme rovnaký efekt,“ hovorí pre magazín Scientific American jedna z autoriek štúdie Sarah Cainová.

Za normálnych okolností sa neuróny AgRP aktivujú, keď telo potrebuje kalórie a dajú organizmu vedieť, že by mal vyhľadať jedlo. Pri pití však už telo prijíma kalórie z alkoholu a ďalšie kalórie navyše nepotrebuje.

Gin s diétnym tonikom má napríklad rovnakú kalorickú hodnotu ako tenký krajec chleba. Ak si diétny zameníte za obyčajný tonik, je to, ako by ste zjedli jablko. Namiesto pollitra piva by ste mohli zjesť balík zemiakových lupienkov a prijali by ste rovnakú kalorickú hodnotu. Ak si nalejete pohár vína, je to, ako by ste zjedli asi štvrtinu čokolády.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Alkohol neškodí len pečeni, môže spôsobiť až sedem druhov rakoviny Čítajte 

Dve tretiny Slovákov majú nadváhu

Súvislosť medzi pitím alkoholu a prejedaním sa je dôležitá najmä pre lepšie pochopenie vzniku obezity, ktorá trápi čoraz viac ľudí v rozvinutých krajinách.

„Samotný alkohol je zodpovedný za viac ako 60 ochorení a stavov a pijani sa vystavujú ešte väčšiemu riziku, ak je ich pitie spojené aj s prejedaním sa. Najmä preto, že keď ľudia pijú, je veľmi pravdepodobné, že aj nezdravo jedia,“ povedal pre web BBC Ian Gilmore z Alcohol Health Alliance, ktorá združuje organizácie bojujúce proti zdravotným škodám spôsobeným alkoholom.

Alkohol je podľa Gilmora ešte škodlivejší pre veľmi obéznych ľudí. Pre ich pečeň sú jeho účinky až dvakrát toxickejšie.
Slovensko je v počte obéznych ľudí na 33. mieste na svete podľa prieskumu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Nadváhu majú až dve tretiny dospelých obyvateľov Slovenska a obéznych je až 25,6 percenta dospelých Slovákov.

Skryť Vypnúť reklamu

Nadmerné množstvo alkoholu pije na Slovensku až 43,4 percenta ľudí, ktorí pijú. V prepočte na celkovú populáciu je to 28,6 percenta obyvateľov, ukazuje prieskum WHO z roku 2014. Za nadmerné množstvo považuje organizácia konzumáciu najmenej 60 gramov čistého alkoholu počas jednej príležitosti za posledných 30 dní.

V ďalších štúdiách by sa autori radi pozreli na to, prečo opití túžia len po istom type jedál. „Nikdy, keď som si dala drink, som nemala chuť na šalát. Bolo by zaujímavé vidieť, či opité myši preferujú skôr jedlá s vysokým obsahom tuku,“ dodáva Cainová.

DOI: 10.1038/ncomms14014

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Mozog

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Nicholsonová: Dúfala som, že Matovič ako premiér odloží vzťahovačnosť

Rozhovory ZKH s europoslankyňou Luciou Ďuriš Nicholsonovou.

Lucia Ďuriš Nicholsonová.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Gröhling je zrelý na demisiu

V Hirošime otvorili školy dva mesiace po naozajstnej atómovke.

Peter Tkačenko
Stĺpček Petra Schutza

Zdá sa, že policajný prezident za vlády Smeru je rizikové povolanie

Lučanský nemusí byť vinný, ale vôbec by neprekvapilo, keby bol.

Peter Schutz
Premiér Igor Matovič počas stredajšej tlačovej konferencie.

Neprehliadnite tiež

Kuracie kúsky z pestovaného mäsa od firmy Eat Just. Predaj kultivovaného mäsa schválil ako prvý Singapur.

Najvýznamnejšia vedkyňa, o ktorej ste asi nikdy nepočuli

Spoluzaklada významnú oblasť matematiky.

Podcast Zoom

Zoom: Najkrajší rádioteleskop Arecibo sa už nedá opraviť

Podcastový prehľad noviniek z vedy.