SME

Prečo sa pomaranč nedá ošúpať bez toho, aby ste sa zašpinili?

Kvapky pomarančovej šťavy prekonajú väčšie zrýchlenie ako astronauti pri lete do vesmíru.

Načítavam video...

Objektív je špeciálna rubrika, v ktorej predstavujeme zaujímavé snímky či videá zo sveta vedy a technológií.

Šúpanie pomaranča zvykne byť celkom babračka. Okrem toho, že občas treba zápasiť s kôrou sa človek zákonite zašpiní. Vedci dokonca zistili, že neexistuje spôsob, ako zabrániť kvapkám pomarančovej šťavy vystrekovať do okolia.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pod kôrou citrusov sa nachádzajú olejovité žľazy, ktoré pod tlakom prasknú a vystrelia z nich kvapky oleja rýchlosťou až 10,5 metrov za sekundu.

Pri takomto prudkom pohybe prekonajú kvapky o tisíckrát väčšie zrýchlenie ako astronauti pri lete do vesmíru.

SkryťVypnúť reklamu

Aj keď vedci zatiaľ nepoznajú príčinu tejto rýchlosti, dúfajú, že podobne by mohli fungovať aj liečivé inhalátory pre astmatikov.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu