Dávajte arašidy deťom už odmala, pomôžete im

Ak si telo zvykne na arašidy v útlom detstve, je menšia šanca, že si vybuduje alergiu na ne.

Arašidy(Zdroj: SITA/AP)

BRAITSLAVA. Od roku 2000 britským či americkým rodičom odporúčali, aby deťom nedávali arašidy, kým nemajú aspoň tri roky. Ak majú alergiu, mohlo by im to spôsobiť problémy. Rada sa však teraz mení a tá najnovšia znie – podávajte deťom arašidy oveľa skôr, najlepšie keď majú len pol roka. A opäť je za tým alergia.

„Zdá sa, že telo má isté obdobie, keď je schopnejšie tolerovať isté jedlo, ako na neho nevhodne reagovať. Ak môžete v tomto období telo niečo naučiť, je oveľa väčšia pravdepodobnosť, že si nevybuduje alergiu na toto jedlo,“ citujú New York Times Mathewa Greenhawta odborníka na alergie a jedného z autorov nových rád, ktoré vo štvrtok vydal americký Národný inštitút pre alergie a infekčné choroby.

Článok pokračuje pod video reklamou

Alergia na celý život

Odborníci si od toho sľubujú, že v ďalších rokoch výrazne poklesne počet ľudí s alergiou na arašidy, ktoré môžu byť aj smrteľné. Alergia sa nekončí v detstve, ľudia, ktorí sú ňou postihnutí sa arašidom väčšinou musia vyhýbať celý život.

Odporučenie sa zakladá na viacerých štúdiách, no najvýraznejšou je tá, ktorú v roku 2008 publikovali vedci, ktorých zaujalo anekdotické tvrdenie, že židovské deti v Izraeli mali len veľmi zriedka alergiu na arašidy.

Autor štúdie Gideon Lack z King's College of London porovnal počet alergikov medzi židovskými deťmi v Izraeli a v Británii a zistil, že britské židovské deti majú až desaťkrát väčšiu šancu, že sa u nich vyvinie alergia na arašidy. Takto vysoký nepomer sa nedá vysvetliť odlišnou genetickou výbavou, úrovňou života ani náchylnosťou na iné alergie.

Ako hlavný rozdiel sa ukázal v stravovaní. Kým izraelské deti odmala jedli Bamby, teda pochutinu podobnú slovenským chrumkám s 50-percentným obsahom arašidov, britskí rodičia podľa odporúčaní deťom arašidy nedávali.

Lack a jeho spolupracovníci preto vybrali stovky detí od štyroch do jedenástich mesiacov, u ktorých bolo vysoké riziko vytvorenia alergie na arašidy. Kým mali päť rokov, len 1,9 percenta detí, ktoré jedli arašidy, malo alergiu. U detí bez arašidov to bolo 13,7 percenta.

Múčka alebo extrakt

Samozrejme, vedci neodporúčajú, aby sa najmenším deťom dávali celé arašidy, hrozilo by, že sa udusia. Namiesto toho má ísť o múčku z nich alebo extrakt. Pri deťoch, ktoré majú veľké riziko vytvorenia alergie, by sa mali rodičia poradiť s lekárom, či je tento postup vhodný.

Aj Greenhawt zdôrazňuje, že jedlo s orieškami by nemalo byť prvým pevným jedlom, ktoré dieťa dostane. Má byť doplnkom strany, no ddôležité podľa neho je, aby aspoň trochu z arašidov dieťa dostávalo pravidelne, najmenej trikrát týždenne.

„Samozrejme, toto nezabráni všetkým prípadom alergie na arašidy, ale mohlo by to ich počet znížiť o desaťtisíce,“ verí Greenhawt.

DOI: 10.1016/j.jaci.2008.08.039

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. S dobrým pivom leto chutí
  2. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  3. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  4. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  5. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  6. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  7. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  8. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  1. Spomaľovači internetu v mobile – 5 tipov ako s nimi zatočíte
  2. Create your own map in a new museum
  3. Ako bojovať proti plesniam v interiéri
  4. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  5. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  6. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  7. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  8. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  9. S dobrým pivom leto chutí
  10. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 25 207
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 24 336
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 22 384
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 10 684
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 114
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 559
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 4 013
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 254
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 2 983
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 952

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Zdravá strava

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA PETRA TKAČENKA

Tri mýty o brexite

Briti už si hrozienka vyberať nebudú.

Neprehliadnite tiež

Známky života môžu byť aj na Titane. Našli miesta, kde môžeme hľadať

Teploty sú hlboko pod bodom mrazu. Sú však miesta, kde by mohla byť tekutá voda.

PODCAST ZOOM

Zoom: Objav jediného neutrína môže spustiť revolúciu vo fyzike

Potrebujeme novú fyziku, ktorá lepšie vysvetlí vesmír.

PODCAST TECH_FM

Mladí už nechcú autá, netreba toľko ciest

Ako sa zmenia mestá a ako sa rozhodujú deti.