BRAITSLAVA. Od roku 2000 britským či americkým rodičom odporúčali, aby deťom nedávali arašidy, kým nemajú aspoň tri roky. Ak majú alergiu, mohlo by im to spôsobiť problémy. Rada sa však teraz mení a tá najnovšia znie – podávajte deťom arašidy oveľa skôr, najlepšie keď majú len pol roka. A opäť je za tým alergia.
„Zdá sa, že telo má isté obdobie, keď je schopnejšie tolerovať isté jedlo, ako na neho nevhodne reagovať. Ak môžete v tomto období telo niečo naučiť, je oveľa väčšia pravdepodobnosť, že si nevybuduje alergiu na toto jedlo,“ citujú New York Times Mathewa Greenhawta odborníka na alergie a jedného z autorov nových rád, ktoré vo štvrtok vydal americký Národný inštitút pre alergie a infekčné choroby.
Alergia na celý život
Odborníci si od toho sľubujú, že v ďalších rokoch výrazne poklesne počet ľudí s alergiou na arašidy, ktoré môžu byť aj smrteľné. Alergia sa nekončí v detstve, ľudia, ktorí sú ňou postihnutí sa arašidom väčšinou musia vyhýbať celý život.
Odporučenie sa zakladá na viacerých štúdiách, no najvýraznejšou je tá, ktorú v roku 2008 publikovali vedci, ktorých zaujalo anekdotické tvrdenie, že židovské deti v Izraeli mali len veľmi zriedka alergiu na arašidy.
Autor štúdie Gideon Lack z King's College of London porovnal počet alergikov medzi židovskými deťmi v Izraeli a v Británii a zistil, že britské židovské deti majú až desaťkrát väčšiu šancu, že sa u nich vyvinie alergia na arašidy. Takto vysoký nepomer sa nedá vysvetliť odlišnou genetickou výbavou, úrovňou života ani náchylnosťou na iné alergie.
Ako hlavný rozdiel sa ukázal v stravovaní. Kým izraelské deti odmala jedli Bamby, teda pochutinu podobnú slovenským chrumkám s 50-percentným obsahom arašidov, britskí rodičia podľa odporúčaní deťom arašidy nedávali.
Lack a jeho spolupracovníci preto vybrali stovky detí od štyroch do jedenástich mesiacov, u ktorých bolo vysoké riziko vytvorenia alergie na arašidy. Kým mali päť rokov, len 1,9 percenta detí, ktoré jedli arašidy, malo alergiu. U detí bez arašidov to bolo 13,7 percenta.
Múčka alebo extrakt
Samozrejme, vedci neodporúčajú, aby sa najmenším deťom dávali celé arašidy, hrozilo by, že sa udusia. Namiesto toho má ísť o múčku z nich alebo extrakt. Pri deťoch, ktoré majú veľké riziko vytvorenia alergie, by sa mali rodičia poradiť s lekárom, či je tento postup vhodný.
Aj Greenhawt zdôrazňuje, že jedlo s orieškami by nemalo byť prvým pevným jedlom, ktoré dieťa dostane. Má byť doplnkom strany, no ddôležité podľa neho je, aby aspoň trochu z arašidov dieťa dostávalo pravidelne, najmenej trikrát týždenne.
„Samozrejme, toto nezabráni všetkým prípadom alergie na arašidy, ale mohlo by to ich počet znížiť o desaťtisíce,“ verí Greenhawt.
DOI: 10.1016/j.jaci.2008.08.039