Prečo je jedlo v lietadlách hnusné? Môže za to biológia aj ekonomika

Aerolinky prišli na to, že variť na palube lietadla sa im neoplatí. To však nie je jediný dôvod, prečo vám lietadlová strava príde často nechutná.

Ilustračné foto.(Zdroj: TASR/AP)

BRATISLAVA. Rezeň pokrájaný na maličké kúsky, hovadzia sviečková zaliata klasickou čudnou hnedou omáčkou a v lepšom prípade zmoknutý sendvič so šunkou, syrom a kúskom niečoho zeleného, čo pripomína zvädnutý šalát. Jedlo v lietadlách často patrí k tomu najhoršiemu, na čo môžete naraziť v snahe zasýtiť váš žalúdok.

Prečo je tomu tak?

Dôvodov je viacero. Jedným z nich je fakt, že v útlych priestoroch lietadiel sa prakticky nedá variť, ďalším je však aj obyčajná biológia a chémia. Keď letíte vo výške 30-tisíc stôp, jedna z prvých vecí, ktoré váš organizmus vypne, sú chuťové poháriky a čuch.

Článok pokračuje pod video reklamou

Natlakovaný priestor a chuťové poháriky

„Chuť je kombinácia oboch a napríklad náš zmysel pre slanosť alebo sladkosť prudko poklesne, keď ste vnútri natlakovaného priestoru,“ hovorí pre BBC Russ Brown, riaditeľ oddelenia pre stolovanie v American Airlines.

Aerolinky celého sveta v posledných desaťročiach podľahli trendu zvyšovaniu počtu ľudí, ktorých je možné naraz prepraviť. Zväčšovanie vnútornej kapacity lietadiel ide skrátka na úkor osobného priestoru. Pasažieri sú jednoducho naukladaní na čoraz menšom priestore a zároveň iného priestoru je takisto čoraz menej. V dnešných lietadlách skrátka, na rozdiel od minulosti, už nie je kde variť.

Jediná možnosť, ako nasýtiť 300 pasažierov, a to takmer naraz, je podať im jedlo zohriate v mikrovlnkách.

Aerolinky skrátka prišli na to, že najlepší spôsob, ako bojovať o zákazníka, sú nízke ceny.

Bob Van der Lynden, odborník na históriu komerčného lietania

Nepotrebujete nôž

Aby sa jedlo dalo jednoducho a rýchlo zohriať, odnesie si to napríklad spomínaný rezeň. Celý kus mäsa sa zohrieva dlhšie, preto je jednoduchšie vopred ho nakrájať.

„Aerolinky už na to prišli. Výhodou je, že prakticky už nepotrebujete nôž,“ hovorí pre BBC Guillame de Syon, profes na Albright College v Pennsylvánii. Mäso je tak rozvarené a stráca chuť. Na jeho konzumáciu vám však vďaka tomu stačí vidlička. Navyše, spomínané vypnutie chuťových pohárikov spôsobí, že aj keď to celé vyzerá hnusne, necítite to až tak, ako na zemi.

Jedlo podávané v lietadlách však neboli vždy len hnusné a narýchlo zohriate kocky mäsa v omáčke. Ešte na začiatku rozmachu komerčného lietania aerolinky bežne prevádzkovali aj vlastné kuchynky, kde sa potraviny pripravovali.

Napokon však rozhodla ekonomika. Zákazníkov viac ako podávané jedlo dnes zaujíma predovšetkým cena letenky. „Je to trh, čistá ekonomika. Od deregulácie tohto odvetvia v roku 1978 môžu aerolinky súťažiť spôsobom, akým chcú,“ hovorí pre BBC Bob Van der Linden, ktorý sa venuje histórii komerčného lietania. „Aerolinky skrátka prišli na to, že najlepší spôsob, ako bojovať o zákazníka, sú nízke ceny.“

Najčítanejšie na SME Tech


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Ak Vás nikdy nič nebolelo, nestrácajte čas čítaním tohto článku!
  3. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  4. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  5. Talent - vzdelanie - úspech
  6. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  7. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  8. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  9. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  10. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  1. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  2. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  7. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  8. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  9. HubHub spája sily s Neulogy
  10. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 22 973
  2. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 11 288
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 10 578
  4. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 8 969
  5. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 6 607
  6. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 5 715
  7. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 5 141
  8. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 5 016
  9. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 4 674
  10. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk 3 493

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Pochopí len ten, kto to zažil. Aká je realita s Alzheimerovou chorobou

Nechodia na návštevy a nonstop je v strehu.

DOMOV

Chaos, vojna, blahobyt? Čo by sa dialo, ak by komunistom puč nevyšiel

Ako sa mohol skončiť Víťazný február.

PLUS

Ako sa čínsky drak dostal do Kotlebovho kraja

V Banskej Bystrici študujú stredoškoláci dvojjazyčne.

Neprehliadnite tiež

Klik: Ako sa módnym značkám rozpadá pod rukami obchodný model

Komentovaný prehľad technologických správ týždňa. Aj tom, prečo sa Apple tlačí do baní na kobalt, a koľko by stála úplne obnoviteľná energia.

Neboli nekultúrni barbari. Neandertálci stvorili najstaršie jaskynné maľby

Z hľadiska dlhovekosti môžeme neandertálcov považovať za najúspešnejší ľudský druh.

TECH_FM

Objasnili záhadu starovekých smrtiacich brán do pekla

Vedci vysvetľujú dvojicu udalostí z našej minulosti.

Ako sa vyrábajú tabletky a čo majú spoločné so strojármi?

Účinná látka v tabletke má reagovať tak, aby jej uzdravujúci účinok na pacienta bol maximálny.

GMO kukurica je v skutočnosti dobrá, ukázali štúdie

Má viac úrody a menej toxických látok ako bežná plodina.