Prečo je jedlo v lietadlách hnusné? Môže za to biológia aj ekonomika

Aerolinky prišli na to, že variť na palube lietadla sa im neoplatí. To však nie je jediný dôvod, prečo vám lietadlová strava príde často nechutná.

Ilustračné foto.(Zdroj: TASR/AP)

BRATISLAVA. Rezeň pokrájaný na maličké kúsky, hovadzia sviečková zaliata klasickou čudnou hnedou omáčkou a v lepšom prípade zmoknutý sendvič so šunkou, syrom a kúskom niečoho zeleného, čo pripomína zvädnutý šalát. Jedlo v lietadlách často patrí k tomu najhoršiemu, na čo môžete naraziť v snahe zasýtiť váš žalúdok.

Prečo je tomu tak?

Dôvodov je viacero. Jedným z nich je fakt, že v útlych priestoroch lietadiel sa prakticky nedá variť, ďalším je však aj obyčajná biológia a chémia. Keď letíte vo výške 30-tisíc stôp, jedna z prvých vecí, ktoré váš organizmus vypne, sú chuťové poháriky a čuch.

Natlakovaný priestor a chuťové poháriky

„Chuť je kombinácia oboch a napríklad náš zmysel pre slanosť alebo sladkosť prudko poklesne, keď ste vnútri natlakovaného priestoru,“ hovorí pre BBC Russ Brown, riaditeľ oddelenia pre stolovanie v American Airlines.

Aerolinky celého sveta v posledných desaťročiach podľahli trendu zvyšovaniu počtu ľudí, ktorých je možné naraz prepraviť. Zväčšovanie vnútornej kapacity lietadiel ide skrátka na úkor osobného priestoru. Pasažieri sú jednoducho naukladaní na čoraz menšom priestore a zároveň iného priestoru je takisto čoraz menej. V dnešných lietadlách skrátka, na rozdiel od minulosti, už nie je kde variť.

Jediná možnosť, ako nasýtiť 300 pasažierov, a to takmer naraz, je podať im jedlo zohriate v mikrovlnkách.

Aerolinky skrátka prišli na to, že najlepší spôsob, ako bojovať o zákazníka, sú nízke ceny.

Bob Van der Lynden, odborník na históriu komerčného lietania

Nepotrebujete nôž

Aby sa jedlo dalo jednoducho a rýchlo zohriať, odnesie si to napríklad spomínaný rezeň. Celý kus mäsa sa zohrieva dlhšie, preto je jednoduchšie vopred ho nakrájať.

„Aerolinky už na to prišli. Výhodou je, že prakticky už nepotrebujete nôž,“ hovorí pre BBC Guillame de Syon, profes na Albright College v Pennsylvánii. Mäso je tak rozvarené a stráca chuť. Na jeho konzumáciu vám však vďaka tomu stačí vidlička. Navyše, spomínané vypnutie chuťových pohárikov spôsobí, že aj keď to celé vyzerá hnusne, necítite to až tak, ako na zemi.

Jedlo podávané v lietadlách však neboli vždy len hnusné a narýchlo zohriate kocky mäsa v omáčke. Ešte na začiatku rozmachu komerčného lietania aerolinky bežne prevádzkovali aj vlastné kuchynky, kde sa potraviny pripravovali.

Napokon však rozhodla ekonomika. Zákazníkov viac ako podávané jedlo dnes zaujíma predovšetkým cena letenky. „Je to trh, čistá ekonomika. Od deregulácie tohto odvetvia v roku 1978 môžu aerolinky súťažiť spôsobom, akým chcú,“ hovorí pre BBC Bob Van der Linden, ktorý sa venuje histórii komerčného lietania. „Aerolinky skrátka prišli na to, že najlepší spôsob, ako bojovať o zákazníka, sú nízke ceny.“

Najčítanejšie na SME Tech


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV
  3. Príďte diskutovať o budúcnosti Európy v slovenských mestách
  4. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja
  5. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  6. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  7. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  8. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  9. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  10. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  1. Energetici predávajú nevyužívaný majetok
  2. Za posledných 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 10
  3. Trendy udržateľnej architektúry
  4. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV
  5. Ako dobre bývať v centre Bratislavy?
  6. Príďte diskutovať o budúcnosti Európy v slovenských mestách
  7. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja
  8. Štýlové osvetlenie do obývačky: Rozhoduje i to, ako žijete
  9. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  10. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 15 461
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 3 447
  3. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej 2 674
  4. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 2 375
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 1 263
  6. Ako na refinancovanie hypotéky 938
  7. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja 871
  8. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra 716
  9. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu 545
  10. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV 412

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Z Bonaparte do štátnej rezidencie? Fico plánuje bývanie aj pre Kisku a Danka

Šéf Úradu vlády Igor Federič kedysi vybavoval pre premiéra luxusnú vilu pri Bratislavskom hrade. Fico sa bránil, že by sa tam nikdy nenasťahoval.

KOMENTÁRE

Čechov teraz čaká obdobie ich mečiarizmu

České voľby popierajú tézu, že za nástup populistov môžu štandardné strany.

SVET

Anarchisti, hackeri či liberáli? Prečo Česi volili Pirátov

Pustite nás na nich, vyzývala Pirátska strana.

Nová kniha Michala Havrana: Obesíme ťa

Denník SME pripravil v utorok 24. októbra špeciálne vydanie. Kúpite ho v stánkoch s knihou Michala Havrana za 3,99 €.

Neprehliadnite tiež

Tesla začala s montážou sklených škridlí, ktoré vyrábajú elektrinu

Namiesto pálenej hliny a betónu sklo so solárnym článkom. Tak vyzerá energetika domácností podľa Tesly.

Riziká cesty na Mars: Stres aj nulová gravitácia

Keď máte do nemocnice ďaleko, zdolať vás môže aj obyčajná chrípka.

Test: Moto G5S Plus nepotrebuje k úspechu výkonný hardvér

Aj pri známej značke vám stačia tri stovky na skvelý smartfón.

Chcete ovládať svoje sny? Veda radí overený spôsob

Techniky, ktoré vám pomôžu uvedomiť si, že snívate.