Prečo je jedlo v lietadlách hnusné? Môže za to biológia aj ekonomika

Aerolinky prišli na to, že variť na palube lietadla sa im neoplatí. To však nie je jediný dôvod, prečo vám lietadlová strava príde často nechutná.

Ilustračné foto.(Zdroj: TASR/AP)

BRATISLAVA. Rezeň pokrájaný na maličké kúsky, hovadzia sviečková zaliata klasickou čudnou hnedou omáčkou a v lepšom prípade zmoknutý sendvič so šunkou, syrom a kúskom niečoho zeleného, čo pripomína zvädnutý šalát. Jedlo v lietadlách často patrí k tomu najhoršiemu, na čo môžete naraziť v snahe zasýtiť váš žalúdok.

Prečo je tomu tak?

Dôvodov je viacero. Jedným z nich je fakt, že v útlych priestoroch lietadiel sa prakticky nedá variť, ďalším je však aj obyčajná biológia a chémia. Keď letíte vo výške 30-tisíc stôp, jedna z prvých vecí, ktoré váš organizmus vypne, sú chuťové poháriky a čuch.

Natlakovaný priestor a chuťové poháriky

„Chuť je kombinácia oboch a napríklad náš zmysel pre slanosť alebo sladkosť prudko poklesne, keď ste vnútri natlakovaného priestoru,“ hovorí pre BBC Russ Brown, riaditeľ oddelenia pre stolovanie v American Airlines.

Aerolinky celého sveta v posledných desaťročiach podľahli trendu zvyšovaniu počtu ľudí, ktorých je možné naraz prepraviť. Zväčšovanie vnútornej kapacity lietadiel ide skrátka na úkor osobného priestoru. Pasažieri sú jednoducho naukladaní na čoraz menšom priestore a zároveň iného priestoru je takisto čoraz menej. V dnešných lietadlách skrátka, na rozdiel od minulosti, už nie je kde variť.

Jediná možnosť, ako nasýtiť 300 pasažierov, a to takmer naraz, je podať im jedlo zohriate v mikrovlnkách.

Aerolinky skrátka prišli na to, že najlepší spôsob, ako bojovať o zákazníka, sú nízke ceny.

Bob Van der Lynden, odborník na históriu komerčného lietania

Nepotrebujete nôž

Aby sa jedlo dalo jednoducho a rýchlo zohriať, odnesie si to napríklad spomínaný rezeň. Celý kus mäsa sa zohrieva dlhšie, preto je jednoduchšie vopred ho nakrájať.

„Aerolinky už na to prišli. Výhodou je, že prakticky už nepotrebujete nôž,“ hovorí pre BBC Guillame de Syon, profes na Albright College v Pennsylvánii. Mäso je tak rozvarené a stráca chuť. Na jeho konzumáciu vám však vďaka tomu stačí vidlička. Navyše, spomínané vypnutie chuťových pohárikov spôsobí, že aj keď to celé vyzerá hnusne, necítite to až tak, ako na zemi.

Jedlo podávané v lietadlách však neboli vždy len hnusné a narýchlo zohriate kocky mäsa v omáčke. Ešte na začiatku rozmachu komerčného lietania aerolinky bežne prevádzkovali aj vlastné kuchynky, kde sa potraviny pripravovali.

Napokon však rozhodla ekonomika. Zákazníkov viac ako podávané jedlo dnes zaujíma predovšetkým cena letenky. „Je to trh, čistá ekonomika. Od deregulácie tohto odvetvia v roku 1978 môžu aerolinky súťažiť spôsobom, akým chcú,“ hovorí pre BBC Bob Van der Linden, ktorý sa venuje histórii komerčného lietania. „Aerolinky skrátka prišli na to, že najlepší spôsob, ako bojovať o zákazníka, sú nízke ceny.“

Najčítanejšie na SME Tech


Inzercia - Tlačové správy


  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  3. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  4. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  5. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  6. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  8. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  9. Top First moment dovolenky na leto 2018
  10. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  3. Vianočný bázar chalaňov
  4. Vianočné mecheche 2017
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  6. Študentskou osobnosťou Slovenska Ing. Martina Majorošová
  7. Majstrovstvá Stavebnej fakulty STU v Bratislave v plávaní 2017
  8. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  9. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  10. Zamestnanci a študenti EU v BA darovali radosť a vyčarili úsmev
  1. Legendárna Transsibírska magistrála 20 463
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 7 894
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 4 277
  4. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 3 900
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov 2 236
  6. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 1 700
  7. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 1 523
  8. Top First moment dovolenky na leto 2018 1 435
  9. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 384
  10. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať 1 029

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Denne im prejde cez ruky šesťsto kíl múky. Ako sa robí maces na Slovensku

Maces kupujú hlavne ľudia s problémami s trávením.

KOMENTÁRE

Fico je oportunista, pochváľme ho

Premiér so sankciami proti Rusku nesúhlasí, ale aj tak ich vždy podporí.

TECH

Vidíte na obrázku cikcakovité čiary? Môžete zažiť slepotu

Zakrivená slepota nie je diagnóza, spôsobuje ju evolúcia.

Neprehliadnite tiež

OBJEKTÍV

Spojené štáty odtajnili ďalšie desiatky videí z testov jadrových bômb

Niektoré kamery zachytili výbuch v rýchlosti 2400 snímkov za sekundu.

Ako sa nepohádať cez Vianoce a presvedčiť popieračov vedy

Skúste sa zdržať okamžitého menovania a faktov a radšej porozumejte, prečo sa tak ľudia cítia.

TECH_FM

Mimozemská loď? Pri čudnom objekte pochybujú aj vedci

Cez našu slnečnú sústavu preletelo teleso, ktoré prišlo z veľkej diaľky.

Vlasy v odtoku a mokré ponožky. Desať vecí, ktoré ľudia nenávidia najviac

Čím sú ľudia starší, tým radšej majú kozí syr aj sami seba.

Už nie sme jediní s ôsmimi planétami. Objavili miniverziu našej Slnečnej sústavy

Sústava sa nachádza vyše 2500 svetelných rokov od Zeme v súhvezdí Drak.