Prečo je jedlo v lietadlách hnusné? Môže za to biológia aj ekonomika

Aerolinky prišli na to, že variť na palube lietadla sa im neoplatí. To však nie je jediný dôvod, prečo vám lietadlová strava príde často nechutná.

Ilustračné foto.(Zdroj: TASR/AP)

BRATISLAVA. Rezeň pokrájaný na maličké kúsky, hovadzia sviečková zaliata klasickou čudnou hnedou omáčkou a v lepšom prípade zmoknutý sendvič so šunkou, syrom a kúskom niečoho zeleného, čo pripomína zvädnutý šalát. Jedlo v lietadlách často patrí k tomu najhoršiemu, na čo môžete naraziť v snahe zasýtiť váš žalúdok.

Prečo je tomu tak?

Dôvodov je viacero. Jedným z nich je fakt, že v útlych priestoroch lietadiel sa prakticky nedá variť, ďalším je však aj obyčajná biológia a chémia. Keď letíte vo výške 30-tisíc stôp, jedna z prvých vecí, ktoré váš organizmus vypne, sú chuťové poháriky a čuch.

Článok pokračuje pod video reklamou

Natlakovaný priestor a chuťové poháriky

„Chuť je kombinácia oboch a napríklad náš zmysel pre slanosť alebo sladkosť prudko poklesne, keď ste vnútri natlakovaného priestoru,“ hovorí pre BBC Russ Brown, riaditeľ oddelenia pre stolovanie v American Airlines.

Aerolinky celého sveta v posledných desaťročiach podľahli trendu zvyšovaniu počtu ľudí, ktorých je možné naraz prepraviť. Zväčšovanie vnútornej kapacity lietadiel ide skrátka na úkor osobného priestoru. Pasažieri sú jednoducho naukladaní na čoraz menšom priestore a zároveň iného priestoru je takisto čoraz menej. V dnešných lietadlách skrátka, na rozdiel od minulosti, už nie je kde variť.

Jediná možnosť, ako nasýtiť 300 pasažierov, a to takmer naraz, je podať im jedlo zohriate v mikrovlnkách.

Aerolinky skrátka prišli na to, že najlepší spôsob, ako bojovať o zákazníka, sú nízke ceny.

Bob Van der Lynden, odborník na históriu komerčného lietania

Nepotrebujete nôž

Aby sa jedlo dalo jednoducho a rýchlo zohriať, odnesie si to napríklad spomínaný rezeň. Celý kus mäsa sa zohrieva dlhšie, preto je jednoduchšie vopred ho nakrájať.

„Aerolinky už na to prišli. Výhodou je, že prakticky už nepotrebujete nôž,“ hovorí pre BBC Guillame de Syon, profes na Albright College v Pennsylvánii. Mäso je tak rozvarené a stráca chuť. Na jeho konzumáciu vám však vďaka tomu stačí vidlička. Navyše, spomínané vypnutie chuťových pohárikov spôsobí, že aj keď to celé vyzerá hnusne, necítite to až tak, ako na zemi.

Jedlo podávané v lietadlách však neboli vždy len hnusné a narýchlo zohriate kocky mäsa v omáčke. Ešte na začiatku rozmachu komerčného lietania aerolinky bežne prevádzkovali aj vlastné kuchynky, kde sa potraviny pripravovali.

Napokon však rozhodla ekonomika. Zákazníkov viac ako podávané jedlo dnes zaujíma predovšetkým cena letenky. „Je to trh, čistá ekonomika. Od deregulácie tohto odvetvia v roku 1978 môžu aerolinky súťažiť spôsobom, akým chcú,“ hovorí pre BBC Bob Van der Linden, ktorý sa venuje histórii komerčného lietania. „Aerolinky skrátka prišli na to, že najlepší spôsob, ako bojovať o zákazníka, sú nízke ceny.“

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech


Inzercia - Tlačové správy


  1. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  2. Kreditná karta – áno alebo nie
  3. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  6. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  7. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  8. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  9. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  1. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  2. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  3. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  4. Kreditná karta – áno alebo nie
  5. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  6. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  8. Uncovering Artificial Intelligence in Slovakia
  9. Digitalizácia dokumentov firmám ušetrí nielen peniaze
  10. Intenzívne sa rozvíjajúca spolupráca s čínskymi univerzitami
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 23 879
  2. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 18 087
  3. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 17 807
  4. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 17 731
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 12 277
  6. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 6 791
  7. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 5 243
  8. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 4 833
  9. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé 3 629
  10. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 3 185

Téma: Wizz Air


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Útočí na novinárov, s jeho menom sa spája viac ako desať káuz. Kto je Kočner

Podnikateľa v stredu pre kauzu zmenky a daňové úniky zadržala polícia.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Ako som zariadil, že prestali predávať Zem a vek

Prečo by slušné firmy mali zaujať jasný postoj.

Stĺpček Jakuba Fila

Zadržali Kočnera. Hoci platí prezumpcia neviny, treba povedať konečne

K rozsudku je dlhá cesta.

Neprehliadnite tiež

IBM má umelú inteligenciu, ktorá vyhrá hádku s človekom

Divákov argumenty počítača presvedčili.

PODCAST ZOOM

Zoom: Nový výskum ukazuje, že delfíny sú ešte viac ako ľudia

Človek nie je korunou tvorstva.

OBJEKTÍV

Vidieť mláďatá manty veľkej je vzácne. Teraz objavili celé jasle

O mláďatách manty veľkej sa vie málo.