CHAMPAIGN. Aby rastliny správne rástli a prinášali plody, naučili sa premieňať slnečnú energiu na živiny. Zároveň sa však pred Slnkom naučili aj chrániť.
Rastliny majú vstavaný mechanizmus, ktorý rastlinu ochráni pred poškodením ak je žiarenie príliš silné. Rovnaký mechanizmus ale spomaľuje aj jej proces fotosyntézy a rastlina preto rastie pomalšie. Vedcom sa teraz pomocou genetickej modifikácie podarilo tento proces zvrátiť.
Vypli ochranu
„Aby sa listy chránili, prebytočnú energiu zo Slnka premieňajú na teplo,“ povedal pre web BBC vedúci tímu vedcov z univerzity Illinois v Urbana Champaign a univerzity v Lancasteri Stephen Long. Výsledky uverejnili vo vedeckom časopise Science.
„Problém nastane vtedy, keď sa zamračí a je menej slnečnej energie. Rastliny by ju mohli všetku využiť, stále však využívajú svoju prirodzenú ochranu vylučovaním tepelnej energie. Nám sa túto tepelnú stratu podarilo u rastlín vypnúť.“
Do experimentálnej tabakovej rastliny vložili kópie génov, ktoré proces vypnú. Výslednú veľkosť rastliny tak zvýšili až o pätnásť percent.
Ak by sa im podarilo podobne upraviť aj ryžu, sóju či pšenicu, výrazne by tak znížili budúci nedostatok potravy. Tieto plodiny sa totiž vo svete využívajú najviac.

Viac plodín, ale udržateľne
V súčasnosti na svete žije asi 7,4 miliardy ľudí. V roku 2050 sa toto číslo zvýši až na 9,1 miliardy, ukazuje to predpoveď Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (UNFAO).
Aby sme nasýtili stále sa zväčšujúcu populáciu, produkcia potravín by sa podľa UNFAO musela zvýšiť o 70 percent. Ročne by sme tak museli vypestovať skoro o miliardu ton viac obilnín a vyprodukovať o 270 miliónov ton viac mäsa.
„Pri súčasnom tempe sa k tomuto cieľu ani nepriblížime,“ hovorí Long. „Zúfalo potrebujeme nové inovácie.“
Nie je však isté, či upravené potraviny nebudú potrebovať viac iných zdrojov, napríklad vody.
„Je nutné aby sme produkciu plodín zvýšili výrazne, ale aj udržateľným spôsobom,“ povedal pre BBC Hans Dreyer z úseku pre rastlinnú výrobu a ochranu UNFAO.