SME
Sobota, 31. júl, 2021 | Meniny má IgnácKrížovkyKrížovky

Vedci vyrobili pivo z osemnásteho storočia. Chutí inak

Nemalo motať hlavu, ale osviežiť. Historické pivo chutí úplne inak, ako dnešné produkty potravinárskeho priemyslu.

Ilustračné fotoIlustračné foto (Zdroj: SME/Jozef Jakubčo )

SYDNEY, BRATISLAVA. Pivo, ktoré sa varilo v 18. storočí, malo nevšedne jemnú, osviežujúcu chuť. Prišli na to vedci, ktorí pri svojom experimente siahli hlboko do histórie. Na výrobu obľúbeného moku použili staré receptúry aj kvasinky.

Takmer 220 rokov ležali na morskom dne fľaše s pivom, ktoré boli súčasťou nákladu obchodnej lode Sydney Cove. Tá sa potopila v roku 1797 pri svojej plavbe. Hoci pivo vo fľašiach už dávno stratilo svoje kvality, vedci v ňom našli živé kvasinky.

Nekontrolovaný kvasinkový koktejl

Loď viezla 250-tonový náklad, ktorý pozostával hlavne z alkoholu, potravín, látok a živých zvierat. Všetky skončili na morskom dne v austrálskych vodách.

Skryť Vypnúť reklamu

Vitálne mikroorganizmy sú podľa vedcov akýmsi hybridom, z ktorého možno vyčítať prvky známe z pekárenských, vinárskych a pivovarníckych kvasiniek používaných v súčasnosti. Vyplýva to z podrobnej DNA analýzy, ktorej boli podrobené.

Kým potravinári sa dnes spoliehajú na precízne vyberané kvasinky, ktoré im dodávajú špecializované firmy, v minulosti to bol nekontrolovaný kokteil toho, čo dala príroda. Tak ako pekári vo svojich kváskoch celé storočia množili neriadený mix drobných mikroorganizmov, pivári, vinári či výrobcovia syra sa spoliehali na svoje vlastné, divoké kultúry.

Na rade je výroba historického vína

Vedecký tím je výsledkami svojho pivovarníckeho experimentu prekvapený a nebyť tejto príležitosti, nik by nemal šancu ochutnať, aké pivo sa popíjalo v 18. storočí.

Skryť Vypnúť reklamu

V ďalších fázach skúmania sa akademici chcú podľa magazínu Live Science zamerať aj na vína a ostatné alkoholy, ktoré sa podarilo z nákladu lode zachrániť.

Nie je vylúčené, že dobové mikroorganizmy môžu mať neočakávané prednosti a môžu byť prospešné zdraviu človeka.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Dvojica ruských kozmonautov Oleg Novickij a Piotr Dubrov, ktorí uskutočnili v stredu 2. júna 2021 výstup do voľného vesmíru z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Výstup súvisel s prípravou na príchod nového ruského modulu.

Prevádzku ruského segmentu na ISS chce Rusko ukončiť v roku 2028.


TASR 6 h
Technologický podcast Klik.

Komentovaný prehľad technologických správ.


a 2 ďalší 30. júl