Vedci vyrobili pivo z osemnásteho storočia. Chutí inak

Nemalo motať hlavu, ale osviežiť. Historické pivo chutí úplne inak, ako dnešné produkty potravinárskeho priemyslu.

Ilustračné foto(Zdroj: SME/Jozef Jakubčo )

SYDNEY, BRATISLAVA. Pivo, ktoré sa varilo v 18. storočí, malo nevšedne jemnú, osviežujúcu chuť. Prišli na to vedci, ktorí pri svojom experimente siahli hlboko do histórie. Na výrobu obľúbeného moku použili staré receptúry aj kvasinky.

Takmer 220 rokov ležali na morskom dne fľaše s pivom, ktoré boli súčasťou nákladu obchodnej lode Sydney Cove. Tá sa potopila v roku 1797 pri svojej plavbe. Hoci pivo vo fľašiach už dávno stratilo svoje kvality, vedci v ňom našli živé kvasinky.

Článok pokračuje pod video reklamou

Nekontrolovaný kvasinkový koktejl

Loď viezla 250-tonový náklad, ktorý pozostával hlavne z alkoholu, potravín, látok a živých zvierat. Všetky skončili na morskom dne v austrálskych vodách.

Vitálne mikroorganizmy sú podľa vedcov akýmsi hybridom, z ktorého možno vyčítať prvky známe z pekárenských, vinárskych a pivovarníckych kvasiniek používaných v súčasnosti. Vyplýva to z podrobnej DNA analýzy, ktorej boli podrobené.

Kým potravinári sa dnes spoliehajú na precízne vyberané kvasinky, ktoré im dodávajú špecializované firmy, v minulosti to bol nekontrolovaný kokteil toho, čo dala príroda. Tak ako pekári vo svojich kváskoch celé storočia množili neriadený mix drobných mikroorganizmov, pivári, vinári či výrobcovia syra sa spoliehali na svoje vlastné, divoké kultúry.

Na rade je výroba historického vína

Vedecký tím je výsledkami svojho pivovarníckeho experimentu prekvapený a nebyť tejto príležitosti, nik by nemal šancu ochutnať, aké pivo sa popíjalo v 18. storočí.

V ďalších fázach skúmania sa akademici chcú podľa magazínu Live Science zamerať aj na vína a ostatné alkoholy, ktoré sa podarilo z nákladu lode zachrániť.

Nie je vylúčené, že dobové mikroorganizmy môžu mať neočakávané prednosti a môžu byť prospešné zdraviu človeka.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kreditná karta – áno alebo nie
  2. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé
  3. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  4. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  5. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  6. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  7. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  8. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  9. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  2. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
  3. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
  4. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  5. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  6. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  7. Kreditná karta – áno alebo nie
  8. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  9. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  10. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 24 946
  2. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 17 621
  3. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 12 988
  4. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 8 928
  5. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 7 844
  6. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 7 399
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 5 474
  8. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 4 235
  9. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 3 779
  10. Kreditná karta – áno alebo nie 3 482

Téma: DNA


Článok je zaradený aj do ďalších tém Mikroskopický svet, Gény a genetika, Archeológia, história, História

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

S vraždou Kuciaka nevedia pohnúť a čas beží

Politici po vražde novinára odmietali odstúpiť, polícia čelila kritike za postup pri vyšetrovaní.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kočner skončil. Aj keby ho pustili na slobodu

Čo znamená zadržanie Kočnera a Ruska.

Stĺpček Jakuba Fila

Štyri mesiace po: Stále to treba pripomínať

Verejnosť si zrejme až časom uvedomí, že za posledné mesiace dosiahla veľmi veľa.

Neprehliadnite tiež

PODCAST ZOOM

Zoom: Ako vás oklamali, keď písali o Nemecku

Dokonca nemusíte vedome manipulovať verejnosť, tá to zvládne sama.

OBJEKTÍV

Búrka na Marse pokrýva celú planétu, podmienky zachytil Curiosity

Rover Opportunity sa vedcom neozýva.

Instagram spúšťa hodinové videá, chce konkurovať YouTubu

Užívatelia si musia aktualizovať svoju existujúcu instagramovú aplikáciu.