SME
Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

Prečo sa k vínu jedia syry? Vysvetľuje veda

Ak podávate k vínu syry, bude určite chutiť lepšie, nech vyberiete akýkoľvek druh.

Syr a víno sa k sebe hodia, veda ukazuje prečo.Syr a víno sa k sebe hodia, veda ukazuje prečo. (Zdroj: Fotolia)

BRATISLAVA. Niektoré vedecké štúdie nám prinášajú poznatky o vzdialených vesmírnych objektoch. Iné ukazujú skutočný vplyv alkoholu na ľudské telo, alebo ako sa dokážu bunky v tele samé regenerovať. Niektoré štúdie však pôsobia na prvý pohľad menej vedecky.

Vo Francúzsku (kde inde?) dali v rámci výskumu dobrovoľníkom vypiť štyri luxusné vína a zjesť štyri gurmánske syry. Chceli zistiť, prečo sa tieto dve pochutiny k sebe tak hodia.

Ukázalo sa, že syr dokáže aj z trpkého vína vyťažiť tie najpríjemnejšie chute. Naznačuje to malá štúdia z vedeckého časopisu Journal of Food Science.

Skryť Vypnúť reklamu

Štyri vína, štyri syry a päť dní

Na výskum si vedci vybrali štyri francúzske odrody– sladké biele Pacherenc, suché biele Sancerre, korenisté červené Burgundské a jemnejšie červené Madiran. Skúseným degustátorom (do štúdie sa ich zapojilo 31) k nim podávali aj francúzske syry – polotvrdý Comté, tvrdý Crottin de Chavignol, krémový Epoisses a polomäkký Roquefort.

Dobrovoľníci strávili prvý deň len degustovaním vína. Z každého si trikrát odpili tri centilitre a následne hodnotili jeho výrazné chute. Na konci zhodnotili, či im víno chutilo, alebo nie.

Nasledujúce štyri dni im k vínu dali už aj syry. Každý syr skúšali ku každému vínu, takže dokopy mali 16 kombinácii rôznych syrov a vín. Potom vína opäť hodnotili.

Ukázalo sa, že každý syr ovplyvnil dominantné chute každého vína a vo väčšine prípadov k lepšiemu. Ak chuť nezlepšili, bol výsledok neutrálny, nikdy však nie negatívny.

Skryť Vypnúť reklamu

Aj štúdia o víne má využitie

„Vďaka nášmu výskumu sme zistili, že doba trvania trpkej chuti určitého vína sa dá znížiť, ak predtým zjete syr. Všetky štyri testované syry mali rovnaký efekt,“ uvádza v tlačovej správe Inštitútu potravinových technológov vedúca štúdie Mara V. Galmarini. „V skratke, ak podávate k vínu syry, bude určite chutiť lepšie, nech vyberiete akýkoľvek druh.“

Najlepšie sa syrom darilo znižovať trpkosť a kyslosť vín. Niektoré vína totiž kvôli obsahu chemických látok tanínov zanechávajú v ústach suchý pocit. Tuky v syroch zas „lubrikujú“ ústa a suchý pocit po víne sa nedostaví.

Môže sa zdať, že výsledky štúdie nie sú nijako prelomové, no sú určené najmä pre potravinárov a kulinárov. Budú vedieť lepšie posúdiť, ako ktoré potraviny na seba navzájom pôsobia. Taktiež môžu slúžiť pre marketing rôznych značiek, ktoré môžu zákazníkom lepšie popísať svoje produkty.

Skryť Vypnúť reklamu

Pre obyčajných ľudí má táto štúdia azda jediný význam – k vínu, ktoré si dnes otvoríte, si určite nezabudnite dať aj nejaký syr.

DOI: 10.1111/1750-3841.13500

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Jedlo

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Naď očakáva, že počas víkendu otestujú aspoň tri milióny ľudí

Najväčšie problémy spôsobovali drive through odberové miesta.

celoplošné testovanie na Covid-19.
Premiér Matovič hovorí o prvých výsledkoch testovania.

Vo svete píšu o nepresných testoch aj o výzve prezidentky

Únia sa môže Slovenskom inšpirovať, ak sa projekt podarí.

Testovanie v obci Štiavnické Bane.
Sean Connery v bondovke Žiješ len dvakrát.

Neprehliadnite tiež

Podcast Klik

Klik: Apple pravdepodobne pracuje na vlastnom vyhľadávači

Komentovaný prehľad technologických správ.

Podcast Klik
Podcast Tech_FM

Čierne diery sú aj také, aké by nemali byť

Čo nás učí gravitačná astronómia.