SME
Sobota, 16. október, 2021 | Meniny má VladimíraKrížovkyKrížovky

Môže zelenina zastaviť starnutie? Na myšiach sa to podarilo

Myšiam navrátila prírodná zlúčenina zdravie, vedci ju skúšajú už aj na ľuďoch.

Ilustračné foto. (Zdroj: Jon Sullivan/WIKIMEDIA/CC)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

P ostupný nárast hmotnosti, strata citlivosti na inzulín a pokles fyzickej aktivity. To sú typické znaky starnutia. Mnohí vieme, že zastaviť ich je ťažké, obmedziť sa však podľa najnovšieho výskumu dajú.

Napríklad tak, že telo bude lepšie hospodáriť s energiou z potravy.

Vedci totiž dokázali relatívne jednoducho zlepšiť metabolizmus myší: primiešali im do vody zložku, ktorá sa vyskytuje v mnohých druhoch zeleniny. Organizmus hlodavcov sa zrazu začal zbavovať problémov súvisiacich so starnutím.

Keďže myšie aj ľudské bunky fungujú prakticky rovnako, štúdia z odborného časopisu Cell Metabolism je zaujímavá najmä pre tých, ktorí nechcú príliš skoro zostarnúť.

Nejasná správa z vnútra buniek

Z dôvodov, ktoré zostávajú stále viac-menej nejasné, sa s vekom postupne znižuje schopnosť buniek produkovať energiu.

Vedci preto predpokladajú, že kľúčovým faktorom starnutia bude nepretržitá strata efektívnosti mechanizmu, ktorý sa stará o zásobovanie organizmu energiou. Tím z Lekárskej fakulty Washingtonovej univerzity v St. Louis však dokázal starnúcim myšiam tento mechanizmus naštartovať.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Kľúčom je zlúčenina pochádzajúca z prírodných produktov.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Technologický podcast Klik.

Prehľad technologických správ.


a 1 ďalší 8 h

Vypočujte si vedátorský špeciál o genetike a bioinformatike.


15. okt

Podcastové novinky z vedy.


a 1 ďalší 15. okt
Skryť Zatvoriť reklamu