P ostupný nárast hmotnosti, strata citlivosti na inzulín a pokles fyzickej aktivity. To sú typické znaky starnutia. Mnohí vieme, že zastaviť ich je ťažké, obmedziť sa však podľa najnovšieho výskumu dajú.
Napríklad tak, že telo bude lepšie hospodáriť s energiou z potravy.
Vedci totiž dokázali relatívne jednoducho zlepšiť metabolizmus myší: primiešali im do vody zložku, ktorá sa vyskytuje v mnohých druhoch zeleniny. Organizmus hlodavcov sa zrazu začal zbavovať problémov súvisiacich so starnutím.
Keďže myšie aj ľudské bunky fungujú prakticky rovnako, štúdia z odborného časopisu Cell Metabolism je zaujímavá najmä pre tých, ktorí nechcú príliš skoro zostarnúť.
Nejasná správa z vnútra buniek
Z dôvodov, ktoré zostávajú stále viac-menej nejasné, sa s vekom postupne znižuje schopnosť buniek produkovať energiu.
Vedci preto predpokladajú, že kľúčovým faktorom starnutia bude nepretržitá strata efektívnosti mechanizmu, ktorý sa stará o zásobovanie organizmu energiou. Tím z Lekárskej fakulty Washingtonovej univerzity v St. Louis však dokázal starnúcim myšiam tento mechanizmus naštartovať.
Kľúčom je zlúčenina pochádzajúca z prírodných produktov.