SAN FRANCISCO, BRATISLAVA. Ak vám je nedobre z jedla, zvyčajne to do niekoľkých hodín prejde. Ak však vypukne malá epidémia nevoľností, hygienikom trvá aj tri týždne, kým v laboratóriu pri kultivácii vzoriek zistia, v ktorej zo surovín alebo jedál sa nachádzali nebezpečné baktérie.
Vedcom sa však podarilo skombinovať dvojicu technológií do zariadenia, ktoré dokáže v priebehu 15 minút odhaliť, či sa vo vzorke nachádzajú baktérie E. coli. Využívajú pri tom magnetickú rezonanciu a fluorescenčný test, ktoré dokážu spoločne prítomnosť baktérií preukázať.
Podľa magazínu Gizmodo zatiaľ nikdy nebolo možné takouto rýchlosťou preveriť vzorky potravín. Vedci sú presvedčení o tom, že ich systém možno natrénovať pre odhaľovanie iného druhu baktérií pomerne jednoducho.
Nejaký čas potrvá, kým sa stanú testery operatívnou výbavou zdravotníkov a hygienikov, keď však vstúpia do praxe, výrazne im uľahčia prácu.
Prítomnosť baktérií bude možné preveriť s nesmiernou rýchlosťou, aby sa zamedzilo ich ďalšiemu šíreniu v obchodnej alebo stravovacej sieti. Že by sa takáto výbava dostala do rúk spotrebiteľov v domácnostiach však nie je veľmi pravdepodobné.
Hygienici sa zatiaľ spoliehali na úsudok a vyhodnocovanie situácie, aby explóziu nákazy zastavili. Vychádzali pri tom z výpovedí pacientov. Neraz sa stalo, že závery boli mylné, čo potvrdili až výsledky kultivácií.