Ako sa klamalo vo vede: prečo mohli sfalšovať výskum o vplyve cukru

Potravinárske firmy platia priveľa výskumu. Výsledkom sú zlá veda a nebezpečné nezmysly

Ilustračné foto. (Zdroj: TASR/AP)

Všetci sú to podvodníci.

To je celkom pochopiteľná reakcia na správu, že po desaťročiach vedci odhalili, ako si cukrárske lobistické skupiny v šesťdesiatych rokoch kupovali výskumníkov a vyhlásenia, že za škodlivosťou cukru sa ukrývajú nasýtené tuky.

Dôsledkom boli desaťročia chybných rozhodnutí pri zápase s obezitou či pri problémoch so srdcom, ktoré sa jednoducho nemuseli udiať. Ak by si priemysel nekupoval klamstvá a nejestvovali výskumníci, ktorí boli za peniaze – zhruba 49-tisíc dnešných dolárov – ochotní manipulovať s výsledkami v prospech svojich klientov.

Lenže systematická snaha cukrovinkárov urobiť z tukov hlavného vinníka srdcovo-cievnych problémov je len ukážkou toho, aké problémy máme pri výskume potravín.

Nie, toto nie je náhodné zlyhanie troch vedcov, takéto zlyhania sa opakujú: dôsledkom býva nielen zlá veda patriaca nanajvýš do smetného koša. Dôsledkom sú najmä zlé návyky, zlé rozhodnutia úradov a ohrozené zdravie či nebodaj životy širokej verejnosti.

Prečítajte si tiež:Prečítajte si tiež: Cukrovarníci platili pred 50 rokmi vedcov, aby zo srdcových chorôb vinili tuk

Ako sa klamalo

Zaoberať sa výskumom spred 50 rokov býva v biológii často zbytočné – aj keď vyšiel v prestížnom magazíne. Platilo by to však, ak by sa jednalo o prvý z podobných prípadov.

Len minulý rok však magazín Smithsonian zistil, že cukrárska loby ovplyvňovala rozhodovanie štátnych inštitúcií aj v sedemdesiatych rokoch, pričom sa jej úspešne darilo blokovať federálne výskumy o prepojení medzi cukrom a zubnými kazmi.

Rovnako minulý rok americký denník The New York Times odhalil, že Coca-Cola financovala vedcov a organizácie, ktoré mali podporovať myšlienku, že pri chudnutí nezáleží až tak na jedla, musíte predovšetkým cvičiť.

V roku 2014 Newsweek ukázal, že cukrári aktívne bojovali proti vedeckým výsledkom spájajúcim konzumáciu cukru s negatívnym vplyvom na zdravie.

Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu Sme.sk
Aj vy môžete byť jeho predplatiteľom

Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Mesačné predplatné
od 0,98 €
Objednať
Cena 0,98€ platí pre nových predplatiteľov prvý mesiac. Ďalšie mesiace sú za štandardnú cenu 3,90€.

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kriminalista: Máme prípady, keď predali dcéru na sex vlastní rodičia

Cena za človeka na čiernom trhu sa pohybuje od 3500 až do 20-tisíc eur.

SVET

Brexit rozdeľuje Kráľovstvo

Referendum o nezávislosti avizuje Škótsko.

DOMOV

Chcel zveľadiť Bratislavu, získal povesť ruského mafiána

Alexander Rozin má záujem o prenájom bratislavskej vinice.

KOMENTÁRE

V ružomberskom spore pomáhajú Fiľovi veľké kalibre

Nad privatizáciou papierní sa vznášajú pochybnosti.

Neprehliadnite tiež

Rakovina vzniká náhodou, môžu za to chyby pri kopírovaní DNA

Vedci tvrdia, že vo väčšine prípadov nemožno vzniku choroby zabrániť.

iPhony získajú aktualizáciou miesto naviac, Apple nasadí nový suborový systém

Nový spôsob zápisu dát neberie na vedomie špecifiká diskiet a pevných diskov.

Evolúciu veľkých mozgov odštartovala špeciálna diéta

Primáty, ktoré jedli ľahko stráviteľnú výživnú stravu, majú väčšie mozgy.

Chobotnica sa naučila používať medúzy na lovenie potravy

Chobotnicu Haliphron atlanticus videli vedci len trikrát. Stále sa učia o jej stravovacích návykoch.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop