SME

Cukrovarníci platili pred 50 rokmi vedcov, aby zo srdcových chorôb vinili tuk

Nie je to prvýkrát, čo sa potravinársky priemysel snažil ovplyvniť vedu.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA. Potravinársky priemysel sa pred desaťročiami snažil ovplyvňovať vedu o výžive aj o zdravotníctvo, tvrdí nová štúdia kalifornských výskumníkov.

Vedci z Kalifornskej univerzity v San Franciscu uverejnili v pondelok v magazíne JAMA Internal Medicine štúdiu, v ktorej sa pokúsili ukázať, kam až môžu zájsť pokusy lobistov ovplyvňovať skutočnosť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V roku 1965 údajne zaplatil Ústav pre výskum cukru (dnes Asociácia cukru) harvardským vedcom, aby spochybnili fakt, že by konzumácia cukru negatívne pôsobila na kardiovaskulárne ochorenia. Namiesto toho, aby vyskumníci zverejnili, že cukor ľuďom s takýmto ochorením škodí, hodili vinu len na nasýtené tuky a cholesterol, píše agentúra Bloomberg.

SkryťVypnúť reklamu

"Uznávame, že Ústav pre výskum cukru mal vo svojich vedeckých aktivitách preukázať väčšiu transparentnosť. Avšak je pre nás ťažké komentovať udalosti, ktoré sa údajne stali pred 60 rokmi, a dokumenty, ktoré sme nikdy nevideli," cituje web time.com reakciu Asociácie cukru.

Nie je to prvýkrát, čo sa našli dôkazy o snahe cukrovarníckeho priemyslu ovplyvňovať fakty. 

Kalifornskí vedci už v minulosti napríklad objavili, ako sa právnické skupiny pokúšali ovplyvňovať odporúčanie amerických federálnych orgánov v boji proti zubnému kazu.

doi:10.1001/jamainternmed.2016.5394

Podvody

Bronzová plastika Biatec pred budovou Národnej Banky Slovenska.

Podvodné praktiky zneužívajú meno známych osobností, inštitúcií či médií.


TASR
Ilustračné foto.

Podvodníci sa snažia od obetí vylákať finančné prostriedky.


TASR 2
Súvisiace témy: Podnikanie
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 974
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 597
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 790
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 609
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 284
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 985
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 485
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 112
SkryťZatvoriť reklamu