Nejedzte jedlo zo zeme, pravidlo piatich sekúnd neplatí

Baktériám niekedy stačí na prenos aj jediná sekunda.

Ilustračné foto.(Zdroj: PEXELS/CC)

NEW BRUNSWICK, BRATISLAVA. Rodičia vám hovorili, že nemáte jesť jedlo zo zeme. Lenže vy ste si práve z ušetreného vreckového kúpili obľúbenú sladkosť a hneď pred obchodom vám vypadla z rúk.

Rýchlo ste ju zodvihli a tešili ste sa, že ste to stihli do piatich sekúnd. Možno ste ju ešte pre istotu utreli o tričko, ale nakoniec ste sa do nej aj tak schuti pustili. Nepísané pravidlo predsa hovorí, že škodlivé baktérie sa na spadnuté jedlo stihnú dostať až po piatich sekundách.

Detské (a priznajme si, často aj dospelácke) alibi už dnes neobstojí. Vedci z Rutgersovej Univerzity už pravdepodobne defintívne potvrdili, že takzvané pravidlo piatich sekúnd neplatí. Výsledky, ktorými chceli populárny zvyk podložiť zverejnili v žurnále Applied and Environmental Microbiology.

Výrazné zjednodušenie

Vedci najskôr nechali v sójovom bujóne vyrásť baktériu Enterobacter aerogenes - nepatogénnu príbuznú baktérie, ktorá spôsobuje salmonelu. Výsledným roztokom potom potreli štyri rôzne povrchy - drevo, koberec, keramické dlaždice a nerezovú oceľ - a počkali, kým úplne vyschne.

Postupne na ne potom hádzali štyri rôzne jedlá - gumové cukríky, dyňu červenú, chlieb a chlieb s maslom. Nechali ich tam ležať v štyroch rôznych intervaloch: menej ako jednu sekundu, päť sekúnd, tridsať sekúnd a tristo sekúnd.

Dohromady tak mohli skúmať 128 rôznych prípadov. Každý z nich vyskúšali dvadsaťkrát a získali 2560 meraní. "Pravidlo piatich sekúnd je výrazné zjednodušenie toho, čo sa deje pri prenose baktérií z povrchu na jedlo," hodnotí v tlačovej správe univerzity vedúci výskumu Donald Schaffner.

Stačí sekunda

Schaffnerov tím na jednej strane potvrdil, že čím dlhšie sa jedlo dotýkalo "zeme", tým viac baktérií na ňom našli. V niektorých prípadoch na to ale potrebovali menej ako jednu sekundu.

Na koberci im to išlo pomalšie, ako sa očakávalo, pri dreve pozorovali rôzne výsledky. Ukázalo sa tiež, že najnáchylnejšia na baktérie bola dyňa a najodolnejšie gumové cukríky.

"Na prenos baktérií na jedlo najviac vplýva vlhkosť. Baktérie nemajú nohy, hýbu sa s vlhkosťou. Čím mokrejšie je jedlo, tým väčšie je riziko prenosu," vysvetľuje Schaffner.

doi:10.1128/AEM.01838-16

Najčítanejšie na SME Tech


Inzercia - Tlačové správy


  1. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. 10 faktov o ovocí a zelenine, ktoré musíte vedieť!
  2. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  3. Montážne konferencie - Novinky aj vzdelávanie o suchej výstavbe
  4. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  5. Paneurópska vysoká škola otvára špecializované kurzy IT
  6. Medzinárodná súťaž FIRST LEGO League na Fakulte informatiky PEVŠ
  7. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  8. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  9. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  10. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 9 570
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 8 108
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 376
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 449
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 389
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 877
  7. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 585
  8. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 4 441
  9. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 438
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 854

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

SaS sa približuje k antisystémovému voličovi, odchodom Mihála stráca výhodu

Z mnohých výrazných osobností, ktoré boli v strane od jej vzniku v roku 2009, v nej dnes zostávajú už len niekoľkí.

EKONOMIKA

Land Rover z Nitry budú rozvážať Nemci, Cargo neuspelo

Štátny prepravca rokuje s Deutsche Bahn Cargo.

KOMENTÁRE

Aby nás z čara prieskumov nevytrhol ľud v uliciach

Kaliňák je stále ministrom, Bašternák na slobode.

SVET

Keď už sa dostanete do štádia hladomoru, je príliš neskoro

OSN po šiestich rokoch znovu vyhlásila hladomor.

Neprehliadnite tiež

Dolly pred dvadsiatimi rokmi otvorila cestu pre klony. Prečo nikdy neprišli?

Klonované zvieratá sa dnes používajú na výskum, ale aj na mäso.

Tancujúce lemury a najvzácnejšia kačka. Ako vyzerajú zvieratá, ktoré žijú iba na Madagaskare

Tri štvrtiny zo všetkých druhov na ostrove nežije nikde inde na svete.

Vytvorili prvú farbu na vlasy, ktorá dokáže meniť odtiene

Farby sa testujú pre komerčné použitie.

V Číne začínajú používať robotických policajtov

Kde treba šikovné oko a nie ruky pre zásah, tam hliadkujú roboty.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop