Nejedzte jedlo zo zeme, pravidlo piatich sekúnd neplatí

Baktériám niekedy stačí na prenos aj jediná sekunda.

Ilustračné foto.(Zdroj: PEXELS/CC)

NEW BRUNSWICK, BRATISLAVA. Rodičia vám hovorili, že nemáte jesť jedlo zo zeme. Lenže vy ste si práve z ušetreného vreckového kúpili obľúbenú sladkosť a hneď pred obchodom vám vypadla z rúk.

Rýchlo ste ju zodvihli a tešili ste sa, že ste to stihli do piatich sekúnd. Možno ste ju ešte pre istotu utreli o tričko, ale nakoniec ste sa do nej aj tak schuti pustili. Nepísané pravidlo predsa hovorí, že škodlivé baktérie sa na spadnuté jedlo stihnú dostať až po piatich sekundách.

Detské (a priznajme si, často aj dospelácke) alibi už dnes neobstojí. Vedci z Rutgersovej Univerzity už pravdepodobne defintívne potvrdili, že takzvané pravidlo piatich sekúnd neplatí. Výsledky, ktorými chceli populárny zvyk podložiť zverejnili v žurnále Applied and Environmental Microbiology.

Článok pokračuje pod video reklamou

Výrazné zjednodušenie

Vedci najskôr nechali v sójovom bujóne vyrásť baktériu Enterobacter aerogenes - nepatogénnu príbuznú baktérie, ktorá spôsobuje salmonelu. Výsledným roztokom potom potreli štyri rôzne povrchy - drevo, koberec, keramické dlaždice a nerezovú oceľ - a počkali, kým úplne vyschne.

Postupne na ne potom hádzali štyri rôzne jedlá - gumové cukríky, dyňu červenú, chlieb a chlieb s maslom. Nechali ich tam ležať v štyroch rôznych intervaloch: menej ako jednu sekundu, päť sekúnd, tridsať sekúnd a tristo sekúnd.

Dohromady tak mohli skúmať 128 rôznych prípadov. Každý z nich vyskúšali dvadsaťkrát a získali 2560 meraní. "Pravidlo piatich sekúnd je výrazné zjednodušenie toho, čo sa deje pri prenose baktérií z povrchu na jedlo," hodnotí v tlačovej správe univerzity vedúci výskumu Donald Schaffner.

Stačí sekunda

Schaffnerov tím na jednej strane potvrdil, že čím dlhšie sa jedlo dotýkalo "zeme", tým viac baktérií na ňom našli. V niektorých prípadoch na to ale potrebovali menej ako jednu sekundu.

Na koberci im to išlo pomalšie, ako sa očakávalo, pri dreve pozorovali rôzne výsledky. Ukázalo sa tiež, že najnáchylnejšia na baktérie bola dyňa a najodolnejšie gumové cukríky.

"Na prenos baktérií na jedlo najviac vplýva vlhkosť. Baktérie nemajú nohy, hýbu sa s vlhkosťou. Čím mokrejšie je jedlo, tým väčšie je riziko prenosu," vysvetľuje Schaffner.

doi:10.1128/AEM.01838-16

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 32 707
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 710
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 345
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 396
  5. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 9 868
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 383
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 734
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 659
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 796
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 248

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Mikroorganizmy, Baktérie

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Noční vlci: nielen motorkári, ale aj Putinovi žoldnieri

Gang ruských motorkárov je prepojený na Kremeľ, v Európe môže šíriť nielen propagandu.

ŠPORT

Sagan vie, že vyhrá. Len musím prísť do Paríža, hovorí

Slovák má na čele bodovacej súťaže už prakticky nedostižný náskok.

PRIMÁR

Ako dlho zostane nikotín v tele po poslednej cigarete?

Kedy sa nikotín odbúra z krvi a komu to trvá najdlhšie.

Neprehliadnite tiež

Čo robiť, aby sa vám v lete neprehrieval telefón

Nedávajte telefón do mrazničky.

PODCAST ZOOM

Zoom: Globálne otepľovanie ukázali cyklistické preteky

Čo nám cyklistika hovorí o zmene klímy.