Nejedzte jedlo zo zeme, pravidlo piatich sekúnd neplatí

Baktériám niekedy stačí na prenos aj jediná sekunda.

Ilustračné foto.(Zdroj: PEXELS/CC)

NEW BRUNSWICK, BRATISLAVA. Rodičia vám hovorili, že nemáte jesť jedlo zo zeme. Lenže vy ste si práve z ušetreného vreckového kúpili obľúbenú sladkosť a hneď pred obchodom vám vypadla z rúk.

Rýchlo ste ju zodvihli a tešili ste sa, že ste to stihli do piatich sekúnd. Možno ste ju ešte pre istotu utreli o tričko, ale nakoniec ste sa do nej aj tak schuti pustili. Nepísané pravidlo predsa hovorí, že škodlivé baktérie sa na spadnuté jedlo stihnú dostať až po piatich sekundách.

Detské (a priznajme si, často aj dospelácke) alibi už dnes neobstojí. Vedci z Rutgersovej Univerzity už pravdepodobne defintívne potvrdili, že takzvané pravidlo piatich sekúnd neplatí. Výsledky, ktorými chceli populárny zvyk podložiť zverejnili v žurnále Applied and Environmental Microbiology.

Výrazné zjednodušenie

Vedci najskôr nechali v sójovom bujóne vyrásť baktériu Enterobacter aerogenes - nepatogénnu príbuznú baktérie, ktorá spôsobuje salmonelu. Výsledným roztokom potom potreli štyri rôzne povrchy - drevo, koberec, keramické dlaždice a nerezovú oceľ - a počkali, kým úplne vyschne.

Postupne na ne potom hádzali štyri rôzne jedlá - gumové cukríky, dyňu červenú, chlieb a chlieb s maslom. Nechali ich tam ležať v štyroch rôznych intervaloch: menej ako jednu sekundu, päť sekúnd, tridsať sekúnd a tristo sekúnd.

Dohromady tak mohli skúmať 128 rôznych prípadov. Každý z nich vyskúšali dvadsaťkrát a získali 2560 meraní. "Pravidlo piatich sekúnd je výrazné zjednodušenie toho, čo sa deje pri prenose baktérií z povrchu na jedlo," hodnotí v tlačovej správe univerzity vedúci výskumu Donald Schaffner.

Stačí sekunda

Schaffnerov tím na jednej strane potvrdil, že čím dlhšie sa jedlo dotýkalo "zeme", tým viac baktérií na ňom našli. V niektorých prípadoch na to ale potrebovali menej ako jednu sekundu.

Na koberci im to išlo pomalšie, ako sa očakávalo, pri dreve pozorovali rôzne výsledky. Ukázalo sa tiež, že najnáchylnejšia na baktérie bola dyňa a najodolnejšie gumové cukríky.

"Na prenos baktérií na jedlo najviac vplýva vlhkosť. Baktérie nemajú nohy, hýbu sa s vlhkosťou. Čím mokrejšie je jedlo, tým väčšie je riziko prenosu," vysvetľuje Schaffner.

doi:10.1128/AEM.01838-16

Najčítanejšie na SME Tech


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  3. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  4. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  5. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  6. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  7. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  8. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  9. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  10. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  1. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  2. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  3. Unverzita vyTVORená nápadmi študentov!
  4. Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  6. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  7. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  8. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  9. Príďte na Deň otvorených dverí v Novom Ružinove
  10. Študenti sa rozhodli zmeniť svoju školu
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 9 661
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 3 475
  3. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 3 111
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 994
  5. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 2 506
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 564
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 553
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 467
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 450
  10. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach 1 020

Téma: Baktérie


Hlavné správy zo Sme.sk

Komentár Petra Schutza

Gajdošovi sa veriť nedá, pre Danka

Žiaľ, nie sme v armáde, ale v Smer-SNS-Híd. Kde, všakáno, je kapitán veľkým pánom.

EKONOMIKA

Zákon na ochranu médií sa dá ľahko obísť

Legislatíva zakazuje, aby majiteľ vlastnil printové aj elektronické médiá zároveň.

DOMOV

Oligarchovia majú novú príležitosť, Markíza má byť na predaj

Hovorí sa aj o predaji denníka Nový čas.

KOMENTÁRE

Ako neprekročiť novinársky rubikon

Tradičných vydavateľov nahrádzajú oligarchovia.

Neprehliadnite tiež

Microsoft rozseká Windows 10 Mobile, chystá modulárnu Andromedu

Nová stratégia zníži náklady na vývoj i podporu. Microsoft chce byť dostupnejší pre výrobcov.

Geológ: Ochladili Zem a vyhubili ľudí. Našu planétu čaká supererupcia

Výbuch supervulkánu by bol aj dnes katastrofický, hovorí geochronológ Martin Danišík, ktorý publikoval v prestížnom vedeckom časopise.

Klimatológovia: Hurikány spôsobili tento rok najdrahšie škody v histórii

Čo hovoria odborníci na tohtoročnú rekordnú sezónu hurikánov.

Google začal linkovať adresy a telefónne čísla

Ak často prepisujete v mobile kontaktné údaje, už to nebudete musieť opakovať.