CORVALLIS, BRATISLAVA. Pečivo, ryža či cestoviny. Ľudia, ktorí začínajú s chudnutím, alebo sa snažia udržať si ideálnu figúru vám určite povedia, že práve tieto jedlá treba z jedálnička vylúčiť medzi prvými.
Lenže jedlá bohaté na uhľohydráty patria k základom viacerých kuchýň a odopierať si ich nemusí byť jednoduché. Uhľohydráty sú pre ľudské telo užitočným zdrojom energie s pomalým uvoľňovaním.
Štúdia vedcov z Oregonskej štátnej univerzity zo žurnálu Chemical Senses dokonca naznačuje, že majú vlastnú chuť, ktorá by sa mohla zaradiť k ostatným základným chutiam.
Ako jesť múku
Uhľohydráty ako škrob sú reťazce molekúl cukru. Slinami ich rozkladáme na kratšie reťazce a jednoduchšie cukry. Aj preto si mnoho odborníkov myslelo, že pri jedení uhľohydrátov vnímame práve tieto sladké zložky.