SME

Viete, koľko chutí rozozná človek? Vedci navrhujú novú

Uhľohydráty sú viac ako len zdroj energie. Výskum ukázal, že človek dokáže rozpoznať ich chuť.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: PIXABAY/CC)

CORVALLIS, BRATISLAVA. Pečivo, ryža či cestoviny. Ľudia, ktorí začínajú s chudnutím, alebo sa snažia udržať si ideálnu figúru vám určite povedia, že práve tieto jedlá treba z jedálnička vylúčiť medzi prvými.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Lenže jedlá bohaté na uhľohydráty patria k základom viacerých kuchýň a odopierať si ich nemusí byť jednoduché. Uhľohydráty sú pre ľudské telo užitočným zdrojom energie s pomalým uvoľňovaním. 

Štúdia vedcov z Oregonskej štátnej univerzity zo žurnálu Chemical Senses dokonca naznačuje, že majú vlastnú chuť, ktorá by sa mohla zaradiť k ostatným základným chutiam.

SkryťVypnúť reklamu

Ako jesť múku

Uhľohydráty ako škrob sú reťazce molekúl cukru. Slinami ich rozkladáme na kratšie reťazce a jednoduchšie cukry. Aj preto si mnoho odborníkov myslelo, že pri jedení uhľohydrátov vnímame práve tieto sladké zložky.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C4AGF na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Zdravá strava

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu