SME
Piatok, 12. august, 2022 | Meniny má Darina

Viete, koľko chutí rozozná človek? Vedci navrhujú novú

Uhľohydráty sú viac ako len zdroj energie. Výskum ukázal, že človek dokáže rozpoznať ich chuť.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: PIXABAY/CC)

CORVALLIS, BRATISLAVA. Pečivo, ryža či cestoviny. Ľudia, ktorí začínajú s chudnutím, alebo sa snažia udržať si ideálnu figúru vám určite povedia, že práve tieto jedlá treba z jedálnička vylúčiť medzi prvými.

Lenže jedlá bohaté na uhľohydráty patria k základom viacerých kuchýň a odopierať si ich nemusí byť jednoduché. Uhľohydráty sú pre ľudské telo užitočným zdrojom energie s pomalým uvoľňovaním. 

Štúdia vedcov z Oregonskej štátnej univerzity zo žurnálu Chemical Senses dokonca naznačuje, že majú vlastnú chuť, ktorá by sa mohla zaradiť k ostatným základným chutiam.

SkryťVypnúť reklamu

Ako jesť múku

Uhľohydráty ako škrob sú reťazce molekúl cukru. Slinami ich rozkladáme na kratšie reťazce a jednoduchšie cukry. Aj preto si mnoho odborníkov myslelo, že pri jedení uhľohydrátov vnímame práve tieto sladké zložky.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu