BRATISLAVA. Aké jedlo je zdravé? Medzi verejnosťou kolujú rôzne povery, často sa menia podľa aktuálnej obľúbenosti jednotlivých potravín.
Teraz sa však vedci pozreli na údajného strašiaka zdravého životného štýlu. Výsledky skúmania živočíšneho masla uverejnili v štúdii v magazíne PLOS ONE.
Podľa výskumu je maslo neutrálnym jedlom: na rozdiel od dávnejších tvrdení nezvyšuje riziko srdcovo-cievnych ochorení a dokonca znižuje riziko cukrovky.
Pri jedení jednej lyžičky masla denne sa však našla drobná korelácia s vyšším rizikom predčasného úmrtia.

Vedci z Tuftsovej univerzity sa venovali iba jedinému špecifickému jedlu, neskúmali tuky vo všeobecnosti.
„Naše výsledky naznačujú, že maslo je neutrálne jedlo, taký stred cesty," vysvetľuje podľa tlačovej správy univerzity autorka výskumu Laura Pimpinová. "Zdravšie ako biely chlieb alebo zemiaky, s ktorými sa zvyčajne konzumuje.“
Maslo je však stále menej zdravou alternatívou v porovnaní s niektorými margarínmi a olejmi. Lepšie sú totiž tie, ktoré obsahujú viac nenasýtených tukov - napríklad ľanové, olivové alebo sójové oleje.
DOI: 10.1371/journal.pone.0158118