Veda sa posúva a s ňou aj rady odborníkov, ako sa stravovať. Čoraz novšie výskumy ukazujú, že ani potraviny, pri ktorých vedci odporúčali, aby sa im ľudia vyhýbali, nemusia byť také škodlivé.
Stále platí pravidlo - všetkého veľa škodí a ľudia by si aj pri týchto potravinách mali strážiť množstvo, ktoré zjedia. Odborník na výživu Scott Harding vo svojom článku pre The Conversation predstavil päť potravín, ktoré boli kedysi podľa vedcov škodlivé, ale dnes sa už za také nepovažujú.
1. Zemiaky
Len málo druhov zeleniny sa dostane na zoznam nezdravých potravín. Zemiaky sú jednou z nich. Majú totiž vysoký glykemický index a rýchlo po konzumácii zvýšia hladinu glukózy v krvi. Vareným zemiakom by sa preto mali vyhýbať najmä cukrovkári.
Zdravý človek však nemá dôvod prestať jesť zemiaky, sú totiž bohatým zdrojom sacharidov, vitamínu C, niektorých vitamínov zo skupiny B a stopových prvkov.
Veľmi záleží aj na tom, ako sa zemiaky pripravia. Uvarené a rýchlo schladené zemiaky majú vysoký obsah takzvaného rezistentného škrobu. Ten sa nerozloží pri trávení a správa sa tak ako vláknina, čo môže mať pozitívny vplyv na črevné baktérie človeka. Zelené a surové zemiaky by ľudia konzumovať nemali, obsahujú totiž jedovatý solanín.

2. Vajcia
Jedno stredne veľké vajce (55 – 63 gramov) obsahuje zhruba 185 miligramov cholesterolu. Výživoví poradcovia dlho odporúčali ľuďom so zvýšeným cholesterolom v krvi, aby sa práve vajíčkam vyhýbali.
Výskumy za posledných dvadsať rokov však ukázali, že normálny príjem cholesterolu v potrave má len malý vplyv na hladinu cholesterolu v krvi človeka.
Zdravý človek by podľa výživových odporúčaní Úradu verejného zdravotníctva mal denne prijať maximálne 300 miligramov cholesterolu. Vajíčka by zo svojej stravy nemali vylúčiť ani ľudia trpiaci cukrovkou, srdcovo-cievnymi chorobami a zvýšeným cholesterolom, sú totiž dôležitým zdrojom proteínov, zdravých tukov, vitamínov a minerálov.
Príjem cholesterolu by však mali znížiť podľa odporúčaní lekára.