SME
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Tieto jedlá boli kedysi nezdravé, dnes ich bežne jeme

Pokrok vo výskume dokázal, že mnohé potraviny pre ľudí v skutočnosti nie sú škodlivé.

Ilustračné fotoIlustračné foto (Zdroj: Pexels/CC)

Veda sa posúva a s ňou aj rady odborníkov, ako sa stravovať. Čoraz novšie výskumy ukazujú, že ani potraviny, pri ktorých vedci odporúčali, aby sa im ľudia vyhýbali, nemusia byť také škodlivé.

Stále platí pravidlo - všetkého veľa škodí a ľudia by si aj pri týchto potravinách mali strážiť množstvo, ktoré zjedia. Odborník na výživu Scott Hardingvo svojom článku pre The Conversation predstavil päť potravín, ktoré boli kedysi podľa vedcov škodlivé, ale dnes sa už za také nepovažujú.

1. Zemiaky

Len málo druhov zeleniny sa dostane na zoznam nezdravých potravín. Zemiaky sú jednou z nich. Majú totiž vysoký glykemický index a rýchlo po konzumácii zvýšia hladinu glukózy v krvi. Vareným zemiakom by sa preto mali vyhýbať najmä cukrovkári.

SkryťVypnúť reklamu

Zdravý človek však nemá dôvod prestať jesť zemiaky, sú totiž bohatým zdrojom sacharidov, vitamínu C, niektorých vitamínov zo skupiny B a stopových prvkov.

Veľmi záleží aj na tom, ako sa zemiaky pripravia. Uvarené a rýchlo schladené zemiaky majú vysoký obsah takzvaného rezistentného škrobu. Ten sa nerozloží pri trávení a správa sa tak ako vláknina, čo môže mať pozitívny vplyv na črevné baktérie človeka. Zelené a surové zemiaky by ľudia konzumovať nemali, obsahujú totiž jedovatý solanín.

Prečítajte si tiež: Chudnutie bez sacharidov môže byť nebezpečné Čítajte 

2. Vajcia

Jedno stredne veľké vajce (55 – 63 gramov) obsahuje zhruba 185 miligramov cholesterolu. Výživoví poradcovia dlho odporúčali ľuďom so zvýšeným cholesterolom v krvi, aby sa práve vajíčkam vyhýbali.

Výskumy za posledných dvadsať rokov však ukázali, že normálny príjem cholesterolu v potrave má len malý vplyv na hladinu cholesterolu v krvi človeka.

SkryťVypnúť reklamu

Zdravý človek by podľa výživových odporúčaní Úradu verejného zdravotníctva mal denne prijať maximálne 300 miligramov cholesterolu . Vajíčka by zo svojej stravy nemali vylúčiť ani ľudia trpiaci cukrovkou, srdcovo-cievnymi chorobami a zvýšeným cholesterolom, sú totiž dôležitým zdrojom proteínov, zdravých tukov, vitamínov a minerálov.

Príjem cholesterolu by však mali znížiť podľa odporúčaní lekára.

3. Mliečne výrobky

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C48GX na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M48GX na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Zdravá strava

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Potraviny, Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Záchranár Peter Vizvary z galantskej nemocnice, ktorého na ARO doviezli na Silvestra po tom, ako sa pri práci sám nakazil koronavírusom.

Pocit dusenia mám stále v sebe, vraví pacient pripojený na kyslík.

10 h
Monika Jankovská odchádza z výsluchu na NAKA v Nitre.

S vyšetrovateľmi začala spolupracovať koncom októbra.

8 h

Rozhovory ZKH s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom.

8 h

Neprehliadnite tiež

Podcast Klik.

Komentovaný prehľad technologických správ.

2 h

O biobezpečnosti a spôsoboch, akými bioinžinieri geneticky upravené bunky robia bezpečnými.

12 h