BRATISLAVA. V Holandsku tento rok vypestovali špeciálnu zeleninu. Paradajky, hrášok, raž, rukola, žerucha, reďkovka, zelená fazuľka či mrkva vyzerajú veľmi chutne a vzhľadom sa vôbec nelíšia od potravín, ktoré bežne nájdeme v obchodoch.
Rozdiel je v tom, ako sa pestujú. Desať druhov bežných plodín totiž nevypestovali farmári ale vedci z univerzity vo Wageningene v simulovanej vesmírnej zemine. Nová úroda teraz čaká na svoju prvú ochutnávku.

Vesmírna zelenina
Ak by ľudstvo raz chcelo žiť na Marse, je dôležité vedieť, či by tamojšia zemina dokázala produkovať jedlé a chutné plodiny.
Holanďania to už dokázali v roku 2014 a v marci 2016, keď publikovali prvé fotografie hrášku a paradajok. Vypestovali ich v zemine, ktorá sa zložením podobala na zeminu, ktorú našli moduly pri skúmaní vesmíru. Doteraz však tieto plody nikto neochutnal.
„Najprv sa musíme uistiť, že je bezpečné ich jesť, pretože tieto zeminy majú vysoký obsah ťažkých kovov, ktorý sa môže dostať aj do samotných plodín,“ povedal pre portál Gizmodo vedúci výskumu Wieger Wamelink.
Testami zatiaľ prešli paradajky, hrášok, raž a reďkovka. Obsah železa, kadmia, chrómu a olova v nich bol v normálnych hodnotách. Hrášok a paradajky v testoch obstáli dokonca lepšie, ako kontrolné plody z na živiny chudobnej zeminy z okolia rieky Rýn.

Bezpečné a chutné
Na degustačný test pôjdu ako prvé reďkovky. Ak plodiny budú chutiť dobre, nezaručuje to, že sa naozaj budú môcť pestovať aj priamo na Marse.
Stavba fariem na červenej planéte je ešte v nedohľadne a zrejme ju budú sprevádzať mnohé technické, finančné a časové problémy.
Vedci budú musieť vyriešiť aj to ako rastliny umelo osvetľovať a zavlažovať. Napriek tomu je holandský výskum veľmi dôležitý, najmä z hľadiska bezpečnosti a výživovej hodnoty takýchto potravín, povedal Wamelink pre Gizmodo.
