SME
Streda, 25. november, 2020 | Meniny má KatarínaKrížovkyKrížovky

Rakovina a káva? Iba ak je príliš horúca

Svetová zdravotnícka organizácia stiahla zo zoznamu pravdepodobných karcinogénov kávu aj čaj maté.

Skôr než si odpijete z kávy, mali by ste ju nechať vychladnúť pod 65 stupňov Celzia.Skôr než si odpijete z kávy, mali by ste ju nechať vychladnúť pod 65 stupňov Celzia. (Zdroj: wikimedia/CC)

BRATISLAVA. Pravdepodobný karcinogén pre človeka. Tak označili vedci v roku 1991 mnohými ľuďmi obľúbenú kávu. Mala údajne zvyšovať riziko rakoviny. Po dvadsiatichpiatich rokoch sa tejto nálepky konečne zbavila.

Analýza viac ako tisícky štúdií dokázala, že pitie kávy a čaju maté pri správnej teplote nespôsobuje rakovinu pankreasu, prostaty, prsníka ani sliznice maternice. V stredu to na tlačovej konferencii potvrdili vedci z medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny (IARC), ktorá patrí pod Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO).

Skryť Vypnúť reklamu

Ak by však káva bola príliš horúca, opäť by bola možným karcinogénom. Nová správa totiž hovorí, že nápoje s teplotou nad 65 stupňov Celzia pravdepodobne zvyšujú riziko rakoviny pažeráka. Výsledkyuverejnili v žurnále The Lancet Oncology.

Rakovinu pažeráka, trubice, ktorá spája hltan so žalúdkom, najčastejšie spôsobuje fajčenie a pitie alkoholu. Ročne na ňu umrie približne 400-tisíc ľudí (údaje z roku 2012). 

Tento typ rakoviny sa  najviac vyskytuje v niektorých častiach Ázie, Južnej Ameriky a Východnej Afriky. Ľudia v týchto častiach sveta nemajú podľa štatistík až také problémy s fajčením a alkoholizmom, holdujú však pitiu veľmi horúcich nápojov.

Obarenie sliznice horúcou vodou môže spôsobiť zápal, ktorý zvyšuje riziko výskytu rakoviny, hovorí pre magazín Science epidemiológ Rudolf Kaak. Nápoje s teplotou nad 65°C sa preto stali podľa klasifikácie IARC pravdepodobným karcinogénom.

Skryť Vypnúť reklamu

Je veľmi nepravdepodobné, že nové zistenia odštartujú tvorbu zákonov o odporúčanej servírovacej teplote čajov, kávy a iných teplých nápojov. Ľudia si z výsledkov môžu zobrať poučenie a pri konzumácii takýchto nápojov radšej vyčkať, kým trochu nevychladnú, hovorí pre Science rakovinový epidemiológ Paul Pharoah z univerzity v Cambridge.

DOI: 10.1016/S1470-2045(16)30239-X

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Rakovina

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Pažerák, Káva, Svetová zdravotnícka organizácia (WHO)
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Jankovská sa priznala k trestnej činnosti, vypovedá na NAKA v Nitre

Počas akcie Víchrica zadržali podnikateľa Zoroslava Kollára aj piatich sudcov.

Monika Jankovská.

Koronavírus na Slovensku: Školy sa od pondelka neotvoria, už nie je čas, hovorí Gröhling (minúta po minúte)

Na Slovensku odhalili PCR testy 1811 nových prípadov. Pribudlo aj 23 úmrtí.

	
Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling počas príchodu na rokovanie 54. schôdze vlády SR. Bratislava, 25. november 2020.
AUTORSKÁ STRANA PETRA ŠABATU

Pod Babišom sa rok pred voľbami prvýkrát kýve stolička

Vystrieda magnáta Pirát?

Líder Pirátov Ivan Bartoš.
Meghan Markleová

Neprehliadnite tiež

Vedátorský podcast

Aká je najvyššia možná teplota?

Čo je to maximálne teplo vo vesmíre.

Podcast Zoom

Zoom: Koronavírus zmutoval, je nebezpečnejší?

Podcastový prehľad noviniek z vedy.

Charles Darwin. Portrét z roku 1868.
Podcast Zoom špeciál

Zoom: Sú výsledky, ktorých správnosť nevieme overiť

Rozhovor s fyzikmi Máriom Zimanom a Danielom Nagajom.