Odlišuje nás od zvyšku zvierat. Obratná a citlivá ruka je jednou z hlavných čŕt, ktorá hominidy (šimpanzy, gorily a ľudí) oddeľuje zvyšku živočíšneho sveta.
Táto výnimočná schopnosť môže byť pritom podľa vedcov dôležitejšia, ako sme si dosiaľ uvedomovali.
Svedčí o tom štúdia amerického tímu založená na výskume z Ugandy. Zverejnil ju odborný časopis Interface Focus.
Výhody verzus náklady
O vývoj komplexnej ruky sa postarala evolúcia. Nebol to však jednoduchý ani jednostranný proces.
Vyžiadal si anatomickú zmenu stavby zápästia a prstov, ale taktiež zdokonalenie činnosti nervových vlákien. Tie sa museli predĺžiť a naučiť sa spracúvať zmyslové a pohybové signály medzi jednotlivými prstami a mozgom.
“Bolo to množstvo práce komplikovanej tým, že všetky figy vyzerajú prakticky rovnako
„
Obratnejšia ruka okrem výhod teda priniesla aj nemalé náklady spojené s jej fungovaním, keďže mozog spotreboval na zložitejšie ovládanie prstov ďalšie kalórie.
Z druhej strany, získanie kvalitnej potravy mohlo byť v určitých prípadoch jednoduchšie práve vďaka obratnejším prstom. Prvým primátom možno práve táto schopnosť zabezpečila evolučnú výhodu v súperení o zdroje s inými konkurenčnými druhmi.
„My antropológovia sme sa málo zaoberali otázkou, prečo majú hominidy obratnejšie ruky ako opice,” tvrdí pre magazín Smithsonian Insider antropológ a vedúci autor štúdie Nathaniel J. Dominy z Dartmouth Colleege v USA.
Toto opomenutie je podľa vedca prekvapujúce. Vývoj rúk je predsa charakteristickým znakom ľudskej evolúcie, ruky nám umožnili používať nástroje a napokon rozvinúť ľudskú civilizáciu.
„Je preto logické pozrieť sa na tento problém bližšie a pýtať sa, ako primáty používajú ruky,“ vysvetlil svoj cieľ Dominy.
Na terénnej práci v Ugande sa okrem vedca zúčastnil aj Peter Lucas zo Smithsonianovho tropického výskumného ústavu. Spoločne študovali schopnosť miestnych šimpanzov (Pan troglodytes) nájsť a skonzumovať dozrievajúce figy rýchlejšie ako konkurenčné druhy.
Kým opice, ktoré sa tiež živia figami, sa museli spoľahnúť na testovanie ich zrelosti iba pomocou farby alebo chute, šimpanzy dokázali približne tri štvrtiny zrelého ovocia identifikovať obyčajným stlačením plodu.
Takýto postup je podľa vedcov až štyrikrát rýchlejší v porovnaní s inými formami zisťovania zrelosti, ako sú trhanie, hryzenie a ochutnávanie.
Zákerná potravina
Vyzerá to, že práve rýchlosť pri odhalení zrelosti fíg je najväčšou výhodou šimpanzov v súťaži o obmedzené zdroje.