BOSTON, BRATISLAVA. Ak konštruktéri povýšia robota na šéfkuchára, nemusí to znamenať, že mechanické ruky s nacvičenou šikovnosťou krájajú cibuľu, filetujú ryby alebo zakrúcajú závitky plneného mäsa. Všetko môže byť omnoho jednoduchšie ako by ste sa nazdali.
Naznačuje to technologický projekt Spyce Kitchen, na ktorom pracuje skupina študentov z Massachusettskej technickej univerzity. Nazdávajú sa, že ich novátorský prístup by sa mohol stať štandardom pre samoobslužné stravovanie v podnikoch a kanceláriách, či dokonca v bufetoch a bistrách.
Vyberiete si na displeji mobilu obľúbené jedlo, posúvaním predvolieb si určíte množstvá korenín a omáčok, prípadne vylúčite niektoré zo surovín, ktoré nemáte radi. Vo chvíli, keď objednávku potvrdíte, začne sa variť.
Automat dávkuje zo zásobníkov vopred pripravené a narezané suroviny, ktoré padajú do varnej nádoby s nepriľnavým povrchom. Otáča sa ako bubon nad výhrevným telesom, kým sa všetko tepelne neupraví. Hotové sústo automat vyklopí do misky alebo taniera a môžete s vidličkou v ruke načerpať nové sily.
Minikuchynka Spyce Kitchen podľa magazínu Digital Trends zaberá plochu menšiu ako 2 metre štvorcové, na ktorej sústreďuje chladničku na suroviny, štvoricu varných bubnov a umývačku riadu. Recepty navolili tak, aby sa dali čo najrýchlejšie tepelne upraviť.
Robotický kiosk stavia na pohodlí, všestrannosti a rýchlosti. Vývojári v ňom zužitkovali doterajšie technológie, ktorým dali novú úžitkovú podstatu. Ak pomýšľate na automaty, ktoré už dnes dokážu pripraviť na objednávku čerstvú pizzu, v tomto prípade môžete počítať s tým, že sortiment pripravovaných jedál je omnoho širší.