Najväčšia vedecká analýza: GMO potraviny sú bezpečné a neohrozujú prírodu

Vedci skúmali vplyv upravených plodín. Neohrozujú zdravie, no môžu viesť k odolnej burine.

Ilustračné foto.(Zdroj: Archív SME)

BRATISLAVA. Prvé geneticky modifikované plodiny sa začali komerčne pestovať približne pred dvadsiatimi rokmi.

Od počiatku túto technológiu sprevádzali kontroverzné reakcie, odpor environmentálnych aktivistov aj obavy časti verejnosti z možných zdravotných rizík. Napriek tomu, že geneticky upravované organizmy sú už roky predmetom intenzívneho vedeckého výskumu, pochybnosti pretrvávajú.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Všetci jeme geneticky upravené plodiny. Toto sú dôvody

Ani najnovšia, podľa mnohých odborníkov doposiaľ najkvalitnejšia a najobsiahlejšia vedecká správa o skúsenostiach s využívaním GMO plodín však nedala definitívnu bodku za vášnivými diskusiami.

Žiadne významné riziko, málo výhod

Analýzu, ktorá vyhodnotila viac ako 900 dostupných štúdií a publikácií, ako aj 700 podnetov od verejnosti zverejnila pred niekoľkými dňami jedna z najprestížnejšej svetových vedeckých organizácii National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine.

Cieľom dvojročnej práce bolo preskúmať zdravotné riziká, vplyvy na životné prostredie, ale aj sociálne dôsledky využívania genetických modifikácií.

 Dvadsať vedcov potvrdilo, že konzumovanie geneticky upravovaných plodín nepredstavuje žiadne zdravotné riziko, ich pestovanie neohrozuje životné prostredie a úspešne redukuje množstvo používaných pesticídov.

Na druhej strane vedci z Národnej akadémie upozornili, že geneticky modifikované plodiny nezvýšili potenciálne výnosy a ich pestovanie spôsobilo problém so vznikom burín odolných voči herbicídom.

Reakcie na správu

Správa vyvolala rozporuplné reakcie. Odporcovia GMO ešte pred jej zverejnením vyrukovali s tradičným obvinením: vedcov sú údajne ovplyvňuje biotechnologický priemysel.

V komisii však nepracovali žiadni zamestnanci spoločností profitujúcich z genetických modifikácií a predseda komisie, profesor štátnej univerzity v Severnej Karolíne (North Carolina State University) Fred Gould bol v minulosti známy skôr svojím kritickým postojom ku GMO.

„Nikdy som nebol miláčikom priemyselných spoločností, ako dôkaz môžem spomenúť, že mi odmietali poskytovať semená a rastliny na moje experimenty," uviedol Gould v rozhovore pre americký rozhlas NPR.

Prvé reakcie vedeckej obce na správu sú však prevažne pozitívne, pričom odborníci oceňujú jej vyváženosť a komplexnosť.

„Na jednej strane sú tu ľudia, ktorí hovoria, že bez geneticky modifikovaných plodín nikdy neuživíme rastúcu populáciu, na strane druhej sú tí, ktorí tvrdia, že konzumácia geneticky modifikovaných plodín spôsobuje sterilitu a rakovinu. My sme sa rozhodli pozrieť, aké sú dostupné dôkazy,“ zdôraznil  počas prezentácie Gould. 

Za aj proti

Podľa časopisu  National Geographic sa v štúdii nájdu obe strany sporu. Zástancov GMO poteší zistenie, že ich konzumácia neohrozuje zdravie, modifikované plodiny pomáhajú farmárom chrániť polia pred škodcami a burinou aj znižovať množstvo použitých pesticídov. Podľa správy neboli zistené ani negatívne vplyvy na biodiverzitu alebo problémy vyplývajúce z kríženia GM plodín a ich divokých príbuzných.

Odporcovia zase vyzdvihujú tie časti správy, v ktorých sa uvádza, že zavedením GM sa zatiaľ nepodarilo zvýšiť potenciálne výnosy - a teda ich úloha pri odstraňovaní svetového hladu je zatiaľ otázna.

Problémom je aj zvýšené používanie glyfosátu, ktorý je zodpovedný za vznik rezistentných burín. Ekonomické benefity sú síce zdokumentované u veľkopestovateľov, no menší poľnohospodári ich nemusia pocítiť.

„Jedným z najdôležitejších záverov našej správy bolo to, že nie je možné robiť všeobecné závery o benefitoch a rizikách GMO plodín,” dodáva Gould.

Každá šľachtená plodina by sa mala posudzovať individuálne, bez ohľadu na to, či bola vytvorená klasickými metódami šľachtenia, alebo pomocou genetického inžinierstva. Správa tiež uvádza, že označovanie jedla vyrobeného z geneticky modifikovaných plodín iba pre obavy o zdravie konzumentov nie je opodstatnené.

Najčítanejšie na SME Tech


Inzercia - Tlačové správy


  1. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. Čo prinieslo tohtoročné Záhradnícke fórum?
  2. Diplomaciu v praxi na EU v BA otvorila veľvyslankyňa Nórska
  3. Študenti z rôznych kútov sveta prichádzajú študovať na EU v BA
  4. 10 faktov o ovocí a zelenine, ktoré musíte vedieť!
  5. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  6. Montážne konferencie - Novinky aj vzdelávanie o suchej výstavbe
  7. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  8. Paneurópska vysoká škola otvára špecializované kurzy IT
  9. Medzinárodná súťaž FIRST LEGO League na Fakulte informatiky PEVŠ
  10. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 9 224
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 8 324
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 662
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 672
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 439
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 757
  7. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 411
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 403
  9. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 4 254
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 818

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Ľudia ju zbierajú pri lese, jej pestovanie podporí štát

Štát chce podporiť ovocie, ktoré na Slovensku pestuje len zopár ľudí.

EKONOMIKA

Prečo je pre ľudí dobré, že začali ceny opäť rásť?

Výška prídavkov a dávok by sa mala rozmraziť a ich suma by mala opäť začať rásť.

DOMOV

SaS sa vzďaľuje liberalizmu, odchodom Mihála stráca výhodu

Mnohé výrazné osobnosti už v SaS chýbajú.

SVET

Amerika posilňuje námorníctvo

Hlavný nástroj vojenskej prevahy čaká rozširovanie.

Neprehliadnite tiež

Dolly pred dvadsiatimi rokmi otvorila cestu pre klony. Prečo nikdy neprišli?

Klonované zvieratá sa dnes používajú na výskum, ale aj na mäso.

Tancujúce lemury a najvzácnejšia kačka. Ako vyzerajú zvieratá, ktoré žijú iba na Madagaskare

Tri štvrtiny zo všetkých druhov na ostrove nežije nikde inde na svete.

Vytvorili prvú farbu na vlasy, ktorá dokáže meniť odtiene

Farby sa testujú pre komerčné použitie.

V Číne začínajú používať robotických policajtov

Kde treba šikovné oko a nie ruky pre zásah, tam hliadkujú roboty.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop