Najväčšia vedecká analýza: GMO potraviny sú bezpečné a neohrozujú prírodu

Vedci skúmali vplyv upravených plodín. Neohrozujú zdravie, no môžu viesť k odolnej burine.

Ilustračné foto.(Zdroj: Archív SME)

BRATISLAVA. Prvé geneticky modifikované plodiny sa začali komerčne pestovať približne pred dvadsiatimi rokmi.

Od počiatku túto technológiu sprevádzali kontroverzné reakcie, odpor environmentálnych aktivistov aj obavy časti verejnosti z možných zdravotných rizík. Napriek tomu, že geneticky upravované organizmy sú už roky predmetom intenzívneho vedeckého výskumu, pochybnosti pretrvávajú.

Prečítajte si tiež: Všetci jeme geneticky upravené plodiny. Toto sú dôvody

Ani najnovšia, podľa mnohých odborníkov doposiaľ najkvalitnejšia a najobsiahlejšia vedecká správa o skúsenostiach s využívaním GMO plodín však nedala definitívnu bodku za vášnivými diskusiami.

Článok pokračuje pod video reklamou

Žiadne významné riziko, málo výhod

Analýzu, ktorá vyhodnotila viac ako 900 dostupných štúdií a publikácií, ako aj 700 podnetov od verejnosti zverejnila pred niekoľkými dňami jedna z najprestížnejšej svetových vedeckých organizácii National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine.

Cieľom dvojročnej práce bolo preskúmať zdravotné riziká, vplyvy na životné prostredie, ale aj sociálne dôsledky využívania genetických modifikácií.

 Dvadsať vedcov potvrdilo, že konzumovanie geneticky upravovaných plodín nepredstavuje žiadne zdravotné riziko, ich pestovanie neohrozuje životné prostredie a úspešne redukuje množstvo používaných pesticídov.

Na druhej strane vedci z Národnej akadémie upozornili, že geneticky modifikované plodiny nezvýšili potenciálne výnosy a ich pestovanie spôsobilo problém so vznikom burín odolných voči herbicídom.

Reakcie na správu

Správa vyvolala rozporuplné reakcie. Odporcovia GMO ešte pred jej zverejnením vyrukovali s tradičným obvinením: vedcov sú údajne ovplyvňuje biotechnologický priemysel.

V komisii však nepracovali žiadni zamestnanci spoločností profitujúcich z genetických modifikácií a predseda komisie, profesor štátnej univerzity v Severnej Karolíne (North Carolina State University) Fred Gould bol v minulosti známy skôr svojím kritickým postojom ku GMO.

„Nikdy som nebol miláčikom priemyselných spoločností, ako dôkaz môžem spomenúť, že mi odmietali poskytovať semená a rastliny na moje experimenty," uviedol Gould v rozhovore pre americký rozhlas NPR.

Prvé reakcie vedeckej obce na správu sú však prevažne pozitívne, pričom odborníci oceňujú jej vyváženosť a komplexnosť.

„Na jednej strane sú tu ľudia, ktorí hovoria, že bez geneticky modifikovaných plodín nikdy neuživíme rastúcu populáciu, na strane druhej sú tí, ktorí tvrdia, že konzumácia geneticky modifikovaných plodín spôsobuje sterilitu a rakovinu. My sme sa rozhodli pozrieť, aké sú dostupné dôkazy,“ zdôraznil  počas prezentácie Gould. 

Za aj proti

Podľa časopisu  National Geographic sa v štúdii nájdu obe strany sporu. Zástancov GMO poteší zistenie, že ich konzumácia neohrozuje zdravie, modifikované plodiny pomáhajú farmárom chrániť polia pred škodcami a burinou aj znižovať množstvo použitých pesticídov. Podľa správy neboli zistené ani negatívne vplyvy na biodiverzitu alebo problémy vyplývajúce z kríženia GM plodín a ich divokých príbuzných.

Odporcovia zase vyzdvihujú tie časti správy, v ktorých sa uvádza, že zavedením GM sa zatiaľ nepodarilo zvýšiť potenciálne výnosy - a teda ich úloha pri odstraňovaní svetového hladu je zatiaľ otázna.

Problémom je aj zvýšené používanie glyfosátu, ktorý je zodpovedný za vznik rezistentných burín. Ekonomické benefity sú síce zdokumentované u veľkopestovateľov, no menší poľnohospodári ich nemusia pocítiť.

„Jedným z najdôležitejších záverov našej správy bolo to, že nie je možné robiť všeobecné závery o benefitoch a rizikách GMO plodín,” dodáva Gould.

Každá šľachtená plodina by sa mala posudzovať individuálne, bez ohľadu na to, či bola vytvorená klasickými metódami šľachtenia, alebo pomocou genetického inžinierstva. Správa tiež uvádza, že označovanie jedla vyrobeného z geneticky modifikovaných plodín iba pre obavy o zdravie konzumentov nie je opodstatnené.

Chcete dostať upozornenie na najnovší článok tohto autora?
Objednajte si notifikáciu priamo na váš e-mail.
Odoberať autora na email

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Zmrzlina z McDonald’s má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Pre
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina z McDonald’s má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Pre
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 14 709
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 568
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 395
  4. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 122
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 961
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 618
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 794
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 219
  9. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 3 090
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 2 720

Téma: Rastliny


Článok je zaradený aj do ďalších tém Geneticky modifikované organizmy, Gény a genetika, Príroda

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zálohovanie PET fliaš je bližšie. Na aké prekážky naráža?

Zálohovaním sa vyzbiera 90 percent fliaš.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Slovensko vo finále MS vo futbale? Nie je to utópia

Slovenský futbal môže siahať na vrchol.

KOMENTÁR ONDREJA PODSTUPKU

Pomôžme ministrovi spraviť drahé a bolestivé rozhodnutie

Zálohovanie PET fliaš je dobrý a bolestivý nápad.

AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Babčenkova manželka prehovorila. Ako prežívala smrť svojho manžela?

O všetkom vedela vopred.

Neprehliadnite tiež

PODCAST ZOOM

Zoom: Vedci zistili, prečo je Urán taký čudný

Urán má za sebou obrovskú vesmírnu zrážku.