SME
Sobota, 16. október, 2021 | Meniny má VladimíraKrížovkyKrížovky

Vedci zistili, ako chutilo pivo pred päťtisíc rokmi

Starodávny recept odhaľuje tajomstvo výroby čínskeho piva ale aj históriu interakcií medzi Blízkym a Ďalekým východom.

Pivo je v Číne populárnym nápojom. Teraz vedci odhalili najstarší recept na jeho výrobu.Pivo je v Číne populárnym nápojom. Teraz vedci odhalili najstarší recept na jeho výrobu. (Zdroj: Flickr/CC/Alpha)

BRATISLAVA. Viac ako 5-tisíc rokov sa ten recept ukrýval na nálezisku v severočínskej provincii Šen-si.

Neobjavili ho však vďaka nápisom na polorozpadnutom pergamene či hlinenej doštičke. Ingrediencie najstaršieho čínskeho piva predstavili mikroskopické pozostatky škrobu na starodávnej keramike. 

Vedci zo Stanfordovej univerzity svoje zistenia uverejnili v odbornom časopise PNAS.

Hľuzy pre chuť

Súprava nástrojov na výrobu piva, ktorú objavil Pat McGovern z archeologického a antropologického múzea Pennsylvánskej univerzity obsahovala hrnce, lieviky a džbány. Všetko naznačovalo, že nádoby obyvatelia starovekej Číny používali na výrobu, filtrovanie a skladovanie piva.

Skryť Vypnúť reklamu

Vedci to zistili vďaka pozostatkom škrobu a štruktúram oxidu kremičitého, ktorý sa nachádza v obilných šupkách.

Odhalili, že Číňania na výrobu piva používali čínsky jačmeň, nazývaný aj Jóbove slzy, proso siate, jačmeň siaty a hľuzovité korene niektorých rastlín, ktoré mali pivu dodať jeho typickú chuť.

"Chutilo by trochu kyslo a trochu sladko," odhaduje pre web NPR vedúci štúdie Jiajing Wang.

Exotický jačmeň

Výskumníkov prekvapil najmä fakt, že Číňania využívali pri výrobe piva aj jačmeň, ktorý nebol kedysi typickou obilninou pre túto oblasť. Zrejme však plnil sociálnu úlohu.

"Používanie jačmeňa siateho zo Blízkeho východu v čínskom nápoji zapadá do osobitej úlohy alkoholických nápojov v sociálnych interakciách, exotické ingrediencie mohli byť príťažlivé pre čínsku elitu," hovorí pre magazín New Scientist McGovern, ktorý nebol súčasťou štúdie.

Skryť Vypnúť reklamu

"Rovnako, ako keby sme my servírovali fľašu vína Pétrus z Bordeaux ročník 1982 za 7000 dolárov, aby sme urobili dojem na našich priateľov."

doi: 10.1073/pnas.1601465113

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Technologický podcast Klik.

Prehľad technologických správ.


a 1 ďalší 9 h

Vypočujte si vedátorský špeciál o genetike a bioinformatike.


15. okt

Podcastové novinky z vedy.


a 1 ďalší 15. okt
Skryť Zatvoriť reklamu