Jedzte menej mäsa, odporúčajú experti

Výskumníci chceli zistiť, či sa majú ľudia vzdať mäsa. Pozreli sa na dostupné vedecké štúdie.

Priamo v prevádzke sa z čerstvého mäsa vyrábajú párky či šunka. (Zdroj: SME - Gabriel Kuchta)

BRATISLAVA. Je konzumácia mäsa zdravá alebo urobíme lepšie, ak sa staneme vegetariánmi prípadne vegánmi?

Táto otázka vyvoláva už roky vášnivé diskusie nielen u odborníkov na výživu. V poslednom období však pribúdajú vedecké dôkazy, ktoré dávajú za pravdu skôr priaznivcom rastlinnej stravy.

Po tom, čo koncom roku 2015 Svetová zdravotnícka agentúra (WHO) zaradila spracované mäso (ako párky, údeniny, slanina či šunka) do kategórie karcinogénov a červené mäso do kategórie „pravdepodobne karcinogénnych“ potravín, prišla od odborníkov ďalšia zlá správa pre milovníkov mäsa.

Článok pokračuje pod video reklamou

Menšie riziko problémov

Vedci z prestížnej americkej kliniky Mayo Clinic vyhodnotili dostupné štúdie, ktoré zahŕňajú údaje o 1,5 milióne ľudí.

Podľa zistení v článku s názvom „Zabíja nás mäso? V odbornom magazíne Journal of the American Osteopathic Association, každodenná konzumácia mäsa, predovšetkým červeného a priemyselne spracovaného zvyšuje u ľudí všeobecnú úmrtnosť.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C47CW na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C47CW na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Chcete dostať upozornenie na najnovší článok tohto autora?
Objednajte si notifikáciu priamo na váš e-mail.
Odoberať autora na email

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 19 879
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 067
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 11 810
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 804
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 430
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 5 972
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 592
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 602
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 494
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 224

Téma: Potraviny


Článok je zaradený aj do ďalších tém Vegetariánstvo

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kto bude udeľovať Ficove štátne vyznamenania

Nové štátne ceny chce udeľovať vláda.

Stĺpček Jakuba Fila

Vatry zvrchovanosti, Svätopluk. Prečo nie august 1968?

Že si komunisti nevšimli november ´89, sa stalo smutnosmiešnou glosou ich sveta.

KULTÚRA

Vraždu Kuciaka nemali chuť spracúvať. Ukázalo sa, že je čas

Joj chystá tretie pokračovanie seriálu Za sklom.

Neprehliadnite tiež

PODCAST ZOOM

Zoom: Čo robiť, aby mali lekári lepšie výsledky

Empatickí lekári pomáhajú pacientom.