Vedci sa sporia, ako si najlepšie sušiť ruky

Tryskový sušič šíri príliš veľa baktérií, zistili vedci. Jeho výrobca sa bráni.

Vedci zisťovali aký spôsob sušenia rúk je najhygienickejší.(Zdroj: Wikimedia/CC)

BRATISLAVA. Na sušiči rúk záleží a je medzi nimi veľký rozdiel, tvrdia vedci z Westminsterskej univerzity, ktorí sa rozhodli porovnať, koľko baktérií sa vypúšťa do vzduchu pri rôznych spôsoboch sušenia. Za takýto výskum by sa hanbil aj študent, odkázal vedcom Toby Saville, mikrobiológ zo spoločnosti Dyson.

Výskum totiž ukázal, že tryskový sušič tejto spoločnosti šíri až 1300-krát viac baktérií ako klasická papierová utierka. V porovnaní s klasickým sušičom s teplým vzduchom vypúšťa Dyson 60-krát viac baktérií.

Článok pokračuje pod video reklamou

Mali by zvažovať výber

Sušič Dyson, ktorý „vystreľuje“ vzduch rýchlosťou takmer 700 kilometrov za hodinu, šíri baktérie do vzdialenosti troch metrov, klasický len 75 centimetrov. Pri papierových vreckovkách je to podľa vedcov 25 centimetrov.

„Výsledky naznačujú, že v prostredí, kde sú obavy o hygienu a šírenie infekcií, napríklad v zdravotníckych zariadeniach alebo vo fabrikách na potraviny, by mali veľmi zvažovať voľbu sušiča,“ píšu Patrick Klimmit a Keith Redway, autori štúdie, ktorú uverejnili v magazíne Journal of Applied Microbiology.

Klimmit a Redway sušiče porovnávali tak, že namočili ruky v rukaviciach do tekutiny s baktériami, trikrát si ich otriasli a potom ich sušili.

Firma Dyson sa bráni, že takýto postup nemôže zhodnotiť skutočnú realitu. „Sušenie nie je o tom, aby sme sa zbavili baktérií, na to sa ruky umývajú. Sušiče sú na následné osušenie,“ cituje Savilla portál The Verge. "Ak by takéto chyby urobil študent, sklamal by vás."

Spoločný nepriateľ

Saville tiež pre médiá pripomenul Redwayovu minulosť. Robil totiž aj niekoľko štúdií, ktoré si objednala európska organizácia združujúca výrobcov papierových vreckoviek.

Vedci aj mikrobiológ z Dysonu sa však zhodli na tom, že najhorším riešením sú v skutočnosti sušiče s teplým vzduchom.

Pre svoje teplo môžu byť totiž aj ony samotné domovom baktérií, zároveň sušenie trvá dlhšie a mnoho ľudí to vzdá bez toho, aby si ruky usušili.

DOI: 10.1111/jam.13014

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 19 931
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 099
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 11 919
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 819
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 436
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 5 965
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 588
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 591
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 482
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 221

Téma: Mikroorganizmy


Článok je zaradený aj do ďalších tém Baktérie

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kto bude udeľovať Ficove štátne vyznamenania

Nové štátne ceny chce udeľovať vláda.

Stĺpček Jakuba Fila

Vatry zvrchovanosti, Svätopluk. Prečo nie august 1968?

Že si komunisti nevšimli november ´89, sa stalo smutnosmiešnou glosou ich sveta.

KULTÚRA

Vraždu Kuciaka nemali chuť spracúvať. Ukázalo sa, že je čas

Joj chystá tretie pokračovanie seriálu Za sklom.

Neprehliadnite tiež

PODCAST ZOOM

Zoom: Čo robiť, aby mali lekári lepšie výsledky

Empatickí lekári pomáhajú pacientom.